Deputații juriști AU RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta

Publicat: 08/06/2015, 17:57
Actualizat: 08/06/2015, 18:08

Deputații juriști au respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, după o dezbatere de aporximativ 40 de minute. Întrebat dacă premierul a reușit să-i convingă pe deputații juriști de nevinovăție în doar cele cinci minute de audiere, vicepreședintele comisiei juridice, pesedistul Ciprian Nica, a precizat, iritat, că membrii comisiei au consultat dosarul.

„Premierul și-a susținut cauza, dreptatea. Dar ce, a stat cinci minute, noi nu ne-am mai uitat după pe material? Atât am avut de declarat”, a spus, la final, Nica.

După ce a fost audiat în cadrul comisiei juridice, premierul Victor Ponta nu a avut prea multe cuvinte de declarat. De altfel, nici audierea sa în fața deputaților juriști nu a fost una foarte lungă, prim-ministrul stând în sala de ședință aproximativ cinci minute.

La final, Victor Ponta le-a declarat jurnaliștilor că le-a spus deputaților juriști că deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror, aceasta fiind părerea lui de juristm nu de deputat. Mai mult el a sugerat că este absurdă acuzația de conflict de interese, dând exemplu chiar procurorii care își păstrează angajații atunci când își schimbă locul de muncă.

„Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, și anume că deciziile politice nu pot, potrivit Constituției, să fie cenzurate de către un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că dup-aia a votat Parlamentul, că dup-aia a semnat președintele un decret, sunt decizii politice și nimic altceva. Orice altă interpretare ne duce în absurd și privește inclusiv, gândiți-vă că au fost procurori, șefi, generali, care după aceea s-au mutat și și-au luat pe cei cu care au lucrat și i-au luat la noul Parchet. Sunt în conflict de interese? E absurd, nici vorbă de așa ceva”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă și-a convins colegii să dea un vot favorabil, premierul a spus că se va supune deciziei lor.

„O să vedem la vot, mă voi supune deciziei lor”, a mai spus el, plecând, în grabă, spre grupul PSD.

La final, liderii PNL au acuzat PSD de obstrucționarea justiției. Vicepreședintele comisiei, deputata PNL Valeria Schelean, a spus că Victor Ponta ar trebui să demisioneze, ca „un act de demnitate”.

În acest moment, PSD are 12 deputați în comisia juridică, însă alături de ei vor vota și cei trei din grupul PC-PLR. UDMR are un singur deputat în comisia juridică, minoritățile au doi reprezentanți, grupul Democrat-Popular se bazează pe un singur om, în timp ce liberalii au șapte juriști.
Raportul comisiei juridice, de respingere a începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta, va fi supus plenului Camerei Deputaților marți, de la ora 10:00.

DNA a cerut Camerei Deputaților aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.

„În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA „Șova și Asociații” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului