Deputatul ALDE Dorinel Ursărescu, un an de închisoare cu suspendare

Deputatul ALDE Dorinel Ursărescu, un an de închisoare cu suspendare
Publicat: 27/05/2016, 14:00

„Condamnă inculpatul Ursărescu Dorinel, fost președinte al organizației județene Neamț a Partidului Național Liberal, în prezent deputat în Parlamentul României-Camera Deputaților, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, la o pedeapsă principală de un an închisoare. Dispune suspendarea condiționată a executării pedepsei de un an închisoare pe durata termenului de încercare de trei ani”, se arată în decizia judecătorilor, acesta nefiind definitivă.

În același dosar au fost condamnați la câteva trei ani de închisoare cu suspendare Valentin Grosu, șef al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (DJAOV) la data faptelor, și Răzvan Andrei, inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor la data faptelor, ambii acuzați de trafic de influență.

O altă persoană vizată în dosar este Marius Crăciun, acuzat de două infracțiuni de cumpărare de influență și instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, fiind condamnat la patru ani și opt luni, în regim de detenție. La această pedeapsă s-a adăugat o alta de un an de închisoare, a cărei suspendare a fost revocată, condamnarea finală fiind de cinci ani și opt luni.

Deputatul Dorinel Ursărescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru sprijinirea unui grup acuzat de evaziune cu motorină, anchetatorii susținând că parlamentarul, pentru intervențiile sale, ar fi acceptat să primească 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, Marius Crăciun, a inițiat un grup infracțional organizat, urmărind să deruleze ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili, pe care să îi comercializeze pe piața internă, fără a plăti TVA și accizele datorate bugetului de stat.

În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste un milion de euro, fapt ce face obiectul unui alt dosar penal, în care Crăciun a fost deja trimis în judecată, precizează DNA.

„Mecanismul viza în esență achiziția intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA și comercializarea acestora pe piața internă, colectând TVA aferentă livrărilor”, au precizat procurorii anticorupție.

În activitățile desfășurate, Crăciun ar fi beneficiat de „sprijinul și bunăvoința unor persoane influente politic sau funcționari din cadrul Autorității Naționale a Vămilor (ANV)”.

Astfel, deputatul Dorinel Ursărescu ar fi intervenit în numirea unor persoane agreate de Crăciun la conducerea Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Neamț.

„Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel și-a folosit influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, pentru numirea, în funcția de director executiv al DJAOV Neamț, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenționa să o deruleze”, au arătat procurorii.

Pentru acest „serviciu”, Ursărescu ar fi acceptat promisiunea de a primi de la Marius Crăciun 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.

Gruparea ar fi fost sprijinită, susțin procurorii, și prin: „desigilarea cisternelor de către angajații DJAOV Neamț imediat după sosirea acestora și asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influența exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obținerea rapidă a autorizației de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană; consilierea și oferirea de informații asupra acțiunilor autorităților vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât și de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcționarilor vamali, inclusiv cei menționați anterior, care, deși au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operațiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”