DEZBATEREA PONTA-IOHANNIS. Din cele 66 de declarații ale candidaților verificate de Gândul și Factual, 11 au fost complet false, 5 – parțial false. LISTA MINCIUNILOR DEMONTATE

Publicat: 13/11/2014, 23:45
Actualizat: 01/02/2019, 12:56

În era democrației televizate, spectacolul unor declarații politice contează la fel de mult precum conținutul declarațiilor. Când sunt făcute cu doar câteva zile înaintea unui scrutin prezidențial, aceste declarații pot convinge mulți cetățeni pe cine să voteze. În curse strânse, pot decide numele unui președinte de țară. Cu aceste realități electorale și mediatice în minte și în absența unor dezbateri pe teren neutru, bine organizate, cu participarea largă a presei românești, gândul și Factual.ro, un site de verificare a gradului de adevăr din declarațiile publice, au făcut un experiment în ultima săptămână de campanie electorală: au verificat în timp real cât de mult adevăr e în afirmațiile sau atacurile celor doi candidați. Am continuat și azi acest demers, verificând cât mai multe dintre declarațiile pe care candidatul PSD-UNPR la președinție, Victor Ponta, și cel al ACL, Klaus Iohannis, le fac la Antena 3, respectiv Digi 24. Am reușit să verificăm zece declarații făcute de Klaus Iohannis și doar șase făcute de Victor Ponta. Menționăm că, deși emisiunea în care a fost invitat Victor Ponta a avut o durată mai mare decât cea în care a fost prezent Klaus Iohannis, declarațiile care au putut fi verificate au fost puține, la Antena 3 vorbind mai mult invitații și ceilalți susținători ai premierului, iar premierul nefăcând multe afirmații factuale, care să poată fi probate.

Astfel, la finalul serii, barometrul adevărului arată astfel: Klaus Iohannis: 10 declarații verificate, șase adevărate, două parțial adevărate și două nici adevărate, nici false. Victor Ponta: șase declarații, trei adevărate, una falsă, una parțial falsă și una nici adevărată, nici falsă.

Trăgând linie după patru zile de monitorizare și verificare, două cu dezbateri „la distanță”, două cu dezbateri față în față, bilanțul este următorul: 66 de declarații verificate – Klaus Iohannis: 34, Victor Ponta: 32. Dintre declarațiile verificate, 11 s-au dovedit a fi complet false și cinci parțial false. 10 din cele 11 declarații false și patru din cele cinci declarații parțial false au fost făcute de Victor Ponta.

Mai jos, declarațiile verificate joi seară, urmate de o analiză detaliată a săptămânii:

UPDATE 23:45

UPDATE 23:00

UPDATE 22:40

UPDATE 22:05

UPDATE 21:45

UPDATE 21:40

UPDATE 21:15

UPDATE 21:05

UPDATE 21:00

UPDATE 20:50

UPDATE 20:40

UPDATE 20:25

UPDATE 20:18


Pe tot parcursul săptămânii, Victor Ponta și Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmații. Unele afirmații pot fi interpretate drept jumătăți de adevăr (exemplu: premierul Victor Ponta a spus că „România nu a fost niciodată în recesiune tehnică” în guvernarea sa, sugerând că vom avea o revizuire de date. Pe informațiile din acest moment, confirmate de Eurostat, România este în recesiune tehnică). Alte declarații sunt false fără niciun dubiu (Victor Ponta a spus, miercuri, că ICCJ i-a dat o „decizie irevocabilă” că nu a pagiat. Afirmația este greșită, pentru că Victor Ponta nu are o sentință definitivă de neplagiat de la Curtea Supremă. Instanța nu a zis niciun moment că premierul nu a plagiat, ci doar că nu poate fi anchetat pentru plagiat).

În prima dezbatere, de la Realitatea TV, candidatul PSD-UNPR a vorbit în total 41 de minute, timp în care a rostit 5.766 cuvinte, conform Mediafax Monitorizare. Candidatul ACL a vorbit 37 de minute și a rostit 4.214 cuvinte. În cea de-a doua dezbatere, proporția de timp a fost aproape de un echilibru, diferență făcând cea de-a treia parte, când, potrivit cronometrării gândul, Iohannis, care a rostit 4.004 cuvinte (conform Mediafax Monitorizare), a vorbit cu două minute mai mult decât Victor Ponta, care a rostit, totuși, 6.022 cuvinte. Monitorizarea noastră nu a putut ține cont și de minutele în care cei doi au vorbit unul peste altul.

În total, luni, marți și miercuri au fost publicate 50 de declarații ale candidaților – 26 ale lui Victor Ponta, 24 ale lui Klaus Iohannis – , care au fost verificate de gândul și Factual. Dintre acestea, zece au fost false și patru, parțial false. Nouă din cele zece declarații false verificate în timp real și trei din cele parțial false au fost făcute de Victor Ponta.

Menționăm că acestea sunt doar declarațiile pe care am reușit să le verificăm în timp real, existând, însă, și altele care, la o primă impresie, nu se susțin, dar care, din lipsă de timp și de personal, au rămas neverificate. Există, de asemenea, alte declarații importante pe care le-am verificat după emisiunile televizate (două exemple, pe subiectul bugetului pe 2015 și votul din străinătate).

O declarație falsă rămasă neverificată în timp real i-a aparținut premierului Victor Ponta, care i-a spus, marți seară, lui Klaus Iohannis că este imposibil ca pensia soacrei candidatului ACL să fie de aproximativ 300 de lei, deoarece pensia minimă în România este de 428 de lei. „Nu există pensie mai mică”, a punctat Ponta. La o simplă verificare, printr-un telefon dat bunicilor, reporterii gândul au constatat că există pensii sub 400, ba chiar sub 300 de lei. Explicația: În România, venitul minim garantat, introdus de Guvernul Boc în 2009, este de 350 RON. Cei care au o pensie mai mică de 350 de lei primesc de la stat completarea până la pragul de 350 de lei. După cum a precizat pe Facebook Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme economice, există aproximativ 500.000 de români care primesc diferența până la 350 RON drept indemnizație socială tip pensie de la bugetul de stat.

De altfel, miercuri seară, în cea de-a doua dezbatere, Victor Ponta a continuat să îl atace pe Klaus Iohannis pe subiectul pensiilor, vorbind de această dată de venitul minim garantat în valoare de 350 de RON.

LUNI: „DEZBATEREA DE LA DISTANȚĂ”

Săptămâna de fact-checking a început cu o „dezbatere paralelă”, căci cei doi candidați nu s-au putut pune de acord asupra unei întâlniri în același platou de televiziune. Astfel, gândul și echipa de la Factual (formată din tineri economiști, juriști, avocați, comunicatori, experți din mediul academic, activiști și ONG-iști) au verificat 15 dintre declarațiile celor doi candidați. Din opt afirmații de-ale lui Victor Ponta, trei au fost false, una – parțial adevărat și încă una – nici adevărată, nici falsă. În cazul lui Klaus Iohannis, din cele șapte declarații verificate, una a fost falsă, una – parțial adevărată, alta – nici adevărată, nici falsă.

Mai jos, în imagini, „barometrul adevărului” din declarațiile lui Victor Ponta și Klaus Iohannis, din 10 noiembrie:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis:

MARȚI – PRIMA DEZBATERE – REALITATEA TV

Marți, în prima lor dezbatere televizată, care a avut loc la Realitatea TV, Victor Ponta și Klaus Iohannis s-au atacat cu diverse afirmații – unele, jumătăți de adevăr, altele, false fără niciun dubiu. Pentru o mai bună informare a cititorilor, gândul și experții de la Factual.ro au analizat, marți, opt declarații ale premierului Victor Ponta. Trei dintre ele sunt false, în vreme ce una este parțial falsă. Cât despre Iohannis, gândul și Factual.ro au analizat nouă dintre declarațiile acestuia, opt dintre ele fiind adevărate, una fiind considerată de experți nici adevărată, nici falsă.

Mai jos, barometrul adevărului pentru dezbaterea din 11 noiembrie:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis:

MIERCURI – A DOUA DEZBATERE – B1 TV

Din cele 18 declarații analizate de gândul și Factual.ro în timpul celei de-a doua dezbateri a candidaților la președinția României, organizată de B1 TV, trei dintre ele au fost complet false și trei, parțial false. Cele trei declarații false și două dintre cele parțial false îi aparțin candidatului PSD-UNPR, premierul Victor Ponta. Concret, din 11 declarații de-ale premierului verificate, patru sunt adevărate, trei sunt false, două sunt parțial false, una e parțial adevărată, iar una nu e nici falsă, nici adevărată. În cazul lui Klaus Iohannis, din șapte declarații verificate, patru sunt adevărate, una e parțial falsă, alta parțial adevărată și una nu e nici falsă, nici adevărată.

Mai jos, barometrul adevărului pentru dezbaterea din 12 noiembrie:

Victor Ponta:

Klaus Iohannis

Despre Factual.ro

Factual.ro este un proiect implementat de Funky Citizens. Scopul lui este căutarea adevărului din spatele declarațiilor, folosind o metodologie care îmbină bune practici academice și jurnalistic, precum și cunoștințele experților care îi formează echipa. „Știm ce rapoarte să citim, care sunt sursele relevante și cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul oricărui absolvent de liceu. Contribuim la eliminarea zgomotului din spațiul public în jurul alegerii Președintelui României prin verificarea în timp real a declarațiilor susținute de candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale în timpul dezbaterilor electorale”, spun experții de la Factual.ro.

Pentru că, adaugă ei, în special în politică, adevărul nu este niciodată alb-negru, utilizează „Barometrul Adevărului” pentru a evalua gradul de adevăr conținut de fiecare declarație:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult