Din America, Grindeanu nu vede „echilibrul” din România. Cum apără premierul grațierea și modificarea codurilor penale

Din America, Grindeanu nu vede „echilibrul din România. Cum apără premierul grațierea și modificarea codurilor penale
Publicat: 19/01/2017, 10:23

”Aceste două propuneri, legate de grațiere și modificările Codurilor, nu erau pe ordinea de zi. Constituțional și respectând legea, Guvernul are voie să dea Ordonanțe de Urgență. Nu Guvernul Grindeanu a inventat aceste lucruri. Fostul mare Guvern tehnocrat a dat ordonanță de modificare a Codului Penal în urmă cu câteva luni. Eu n-am văzut să fie asemenea scandaluri”, a spus Sorin Grindeanu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

”O să vedem care este cea mai bună variantă. Poate fi prin OUG, poate fi prin Parlament, vom vedea care este cea mai bună soluție. Amândouă variante sunt legale”, a subliniat el.

În opinia premierului, în momentul de față nu există un echilibru al puterilor în România.

„Toată lumea își dorește un stat de drept, toată lumea își dorește să reducem cât mai mult din corupție, toate lucrurile care fac o Românie dreaptă, o Românie normală, cum am spus în discursul de învestitură. Dar o Românie normală înseamnă și respectarea drepturilor fiecărui cetățean la un proces echitabil și corect, fără abuzuri. (…) România normală nu înseamnă abuzuri, nu înseamnă amestecul puterilor în stat și nici măcar ca una din puterile din stat să fie mai puternică decât alta, ci înseamnă un echilibru. Asta înseamnă o Românie normală. Din punctul meu de vedere, în acest moment nu există acest echilibru”, a afirmat premierul.

Iordache: E o dezinformare în ceea ce privește legea

Peste două mii de oameni au ajuns miercuri seara în fața Guvernului, unde au protestat față de ordonanțele de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor. Protestatarii s-au strâns, inițial, în Piața Universității, ulterior deplasându-se către Piața Victoriei. Mitinguri au fost și la Cluj Napoca, Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a susținut că cei care au ieșit în stradă pentru a protesta față de proiectul legii grațierii nu sunt informați corect. Iordache a precizat a trimis un secretar de stat să stea de vorbă cu protestatarii.

„Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă”, a declarat Florin Iordache la o televiziune de știri.

”Cred că printr-o dezinformare în ceea ce privește legea. Știți foarte bine că statul este cel care trebuie să ofere niște condiții normale de detenție. Dacă cineva a greșit și trebuie să stea la închisoare foarte bine, dar nu trebuie să-l degradăm și acel om când se va întoarce în societate să revină din nou om și să poată să fie util. Modul în care statul nu a făcut nimic în ultimii ani și au ajuns penitenciarele niște locuri extraordinare în care… să recunoaștem.. condiții grele de detenție, cu posibile sancțiuni CEDO și asa mai departe… Noi încercam să revenim într-o normalitate cu acele infracțiuni ușoare pentru că, ca și date statistice, România are ca locuri de detenție 19.000. Din păcate, în acest moment sunt undeva la 28.000. Deci peste aproape 9.000 de oameni în plus, plus 11.000 care sunt în străinătate. În aceste condiții, ca primă măsură, pentru că nu putem construi peste noapte penitenciare, durează foarte mult, am luat această măsură care s-a mai luat și în 1998, și în 2002. Dar, repet, printr-o consultare. Este susținută de Administrația Naționala a Penitenciarelor”, a mai spus ministrul.

Cât despre posibilitatea ca președintele PSD, Liviu Dragnea să fie unul dintre beneficiarii proiectului privind grațierea, Iordache a precizat: „În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitați foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?