DNA rămâne fără procuror șef. Anca Jurma REFUZĂ prelungirea interimatului

Redactor:
Florin Zafiu
DNA rămâne fără procuror șef. Anca Jurma REFUZĂ prelungirea interimatului
Anca Jurma refuză prelungirea mandatului interimar la conducerea DNA. Vezi ce soluție are ministrul Justiției până când președintele va aproba o nouă propunere

Anca Jurma a trimis o scrisoare Secției pentru procurori a CSM, în care anunță că nu mai dorește să continue mandatul interimar la conducerea DNA, a anunțat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader. CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării acesteia la conducerea Direcției Naționale Anticorupție

„În timpul ședinței, în timpul deliberărilor, la secție s-a primit o declarație din partea doamnei Jurma prin care renunță la consimțământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secția nu avea cum decât să ia act de voința dânsei, de retragere a acordului și vom vedea ce va decide Secția la o ședință ulterioară,” a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a explicat că va trebui să propună un alt procuror șef interimar: „Altă soluție nu ai. Sigur, altă propunere, sigur, și CSM-ul, Secția pentru procurori se va întâlni joia viitoare și probabil se va decide”.

„Acordul de voință este o chestiune strict personală. Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în condiții și-a exprimat acordul și în ce condiții și l-a retras. Personal, nu pot să mă substitui domniei sale în a da explicații.(…) Am convingerea că Secția pentru procurori va identifica cel puțin provizoriu un procuror care să-și asume responsabilitățile respective, care să respecte dorința cuiva de a nu continua în această funcție,” a completat Toader.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la șefia DNA. Ea deținuse înainte două mandate de șef al Serviciului de cooperare internațională, ulterior fiind consilierul Laurei Codruța Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o în două rânduri pe Adina Florea pentru funcția de procuror-șef DNA, însă președintele Klaus Iohannis a anunțat că aceste propunerea se află încă în analiza departamentului de resort din cadrul Administrației Prezidențiale, prin urmare o decizie încă nu a fost luată în ceea ce privește fostul post al Laurei Codruța Kovesi. Oricum, șeful statului a anunțat că nu va aproba propunerea.

 

Inchide