Doi senatori PSD împing Biserica în campania electorală. Reacția lui Dragnea

Publicat: 04/11/2016, 15:03

Potrivit proiectului de lege depus la Senat de Titus Corlățean și Ovidiu Donțu, referendumul național cu privire la revizuirea Constituției se va desfășura în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării proiectului de revizuire. Costurile consultării populare ar urma să fie suportate din bugetul pe 2016.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

Dragnea: PSD nu susține inițiativa

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că partidul nu susține organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în aceeași zi cu alegerile parlamentare, arătând că așteaptă ca senatorii PSD Ovidiu Donțu și Titus Corlățean să dea explicații și să retragă proiectul depus.

„Nu există așa ceva”, a spus Dragnea, întrebat dacă PSD susține desfășurarea referendumului de modificare a legii fundamentale în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie.

„Știu că a fost inițiativa unui coleg, PSD nu o susține”, a subliniat el, adăugând că îi așteaptă pe inițiatori să dea explicații și să retragă proiectul depus joi.

Dragnea a argumentat că amestecarea celor două teme – modificarea Constituției în ceea ce privește definirea familiei și alegerile parlamentare – ”nu face bine” niciuneia dintre ele.

„Subiectul este foarte profund”, a afirmat el despre proiectul de revizuire a legii fundamentale la inițiativa celor din Coaliția pentru Familie, în vreme ce până la data alegerilor românii ”ar trebui să aibă posibilitatea să discearnă” între ofertele partidelor.

Ovidiu Donțu: Ca să nu ajungem la blocaj am dat drumul la acestă inițiativă legislativă. Are caracter tehnic

Președintele Comisiei de constituționalitate, senatorul PSD Ovidiu Donțu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că inițiativa sa privind referendumul de revizuire a Constituției este doar o procedură tehnică pentru a completa aplicarea deciziei comisiilor parlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX. Donțu a reamintit că membrii comisiilor juridică și de constituționalitate au dezbătut inițiativa cetățenească privind revizuirea Constituției privind definirea căsătoriei și au dat raport de admitere pentru acest proiect.

El a adăugat că atunci când s-a întocmit raportul comisiilor s-a constatat că pentru un asemenea demers este necesară o inițiativă legislativă de declanșare a referendumului care să se întâlnească cu inițiativa de revizuire a Constituției. Donțu a menționat că cele două inițiative trebuie să fie adoptate în Camera decizională în aceeași zi pentru că altfel se iese din termenul de 30 de zile impus de Constituție.
El a arătat că aceeași procedură a fost aplicată și la revizuirea Constituției din 2003. „Ca să nu ajungem la blocaj am dat drumul la acestă inițiativă legislativă”, a susținut senatorul.
Potrivit lui Donțu, inițiativa sa legislativă are doar caracter tehnic și nu înseamnă că susține ca referendumul să fie organizat în data 11 decembrie, menționând doar că a creat o procedură de urmat – deși inițitiva prevede că toate cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.
Pe 1 noiembrie, inițiativa cetățenească de modificare a Constituției privind stabilirea definiției familiei tradiționale, în legea fundamentală, ca uniunea dintre un bărbat și o femeie a primit marți raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Președintele de ședință, Ovidiu Donțu, a afirmat în cadrul dezbaterilor că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel național.

„Practic, problema pe care o avem astăzi în atenție este dacă ridicăm la rang constituțional o normă juridică existentă astăzi în legislația românească”, a arătat Ovidiu Donțu, precizând că prevederea privind familia ca uniune între femeie și bărbat este în Codul Civil.

La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a afirmat că statul român este unul laic, iar această modificare constituțională nu are ca izvor o doctrină religioasă.

„Vă vorbește un cetățean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetițe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea și de a se înmulți. Această înmulțire se face așa cum știm noi cu toții. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreți dumneavoastră să îl numiți, să poată să înfieze”, a afirmat Grapă, adăugând că este vorba de „un cuplu el-el, sau un cuplu ea-ea”.

O poziție similară a avut și senatorul PNL Mariana Câmpeanu, care a precizat că părerea a trei milioane și jumătate de oameni, care au semnat inițiativa legislativă, nu poate fi ignorată.

„Copiii crescuți în familii cu doi tați sau două mame cresc cu traume psihice. Nu avem dreptul să decidem noi în locul unui copil care nu își poate exprima opțiunea”, a argumentat Mariana Câmpeanu.

Senatorul independent Ioan Iovescu a intervenit și el: „Ce s-ar întâmpla dacă bărbații s-ar căsători între ei, și femeile cu femeile? Dumneavoastră considerați că, dacă familia nu ar fi acum este acum, ați mai exista azi în fața noastră? Pe noi nu puteți să ne convingeți, dar vă îndemn să ieșiți în stradă să convingeți oamenii să voteze împotrivă. Pentru că aici cu argumentele cu care veniți nu stau deloc în picioare. Nu înțeleg de unde atâtea resurse umane și financiare, din partea dumneavoastră, să faceți atâtea eforturi”, a a spus Iovescu către reprezentanții ACCEPT, prezenți în sală.

Reprezentanții ONG-ului au reacționat, după vot, criticând ideea organizării unui referendum pe această temă.

După ședință, între reprezentanții ACCEPT și senatorul Ioan Iovescu a existat un schimb de replici.

„A fost adoptat acest raport pentru că este zi de salariu la Parlament”, a spus una dintre reprezentantele ACCEPT.

Reacția senatorului Iovescu a fost promptă, întrebând din ce bani se finanțează aceste ONG-uri.

„Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro-bono, gratuit aici, în timp ce dumneavoastră ați venit pentru că sunteți plătiți din banii noștri, ai cetățenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral”, a răspuns vicepreședintele ACCEPT, Romanița Elena Iordache.

Inițiativa cetățenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului