Drulă, atac fără mănuși la Nicolae Ciucă: “Comasarea europarlamentarelor cu localele propusă de PNL este o ticăloșie, o lașitate politică”

Drulă, atac fără mănuși la Nicolae Ciucă: “Comasarea europarlamentarelor cu localele propusă de PNL este o ticăloșie, o lașitate politică”
Sursa FOTO: facebook.com/catalindrulausr
Publicat: 29/01/2024, 22:36
Actualizat: 29/01/2024, 23:21

Președintele USR, Cătălin Drulă, a lansat luni seara un atac fără precedent la Nicolae Ciucă, președintele PNL, partid asociat în prima coaliție de dreapta în urma ultimelor alegeri. Generalul Ciucă, liderul Senatului este acuzat de lașitate în urma declarațiilor prin care pare să parafeze decizia PNL-PSD referitoare la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Alegerile pentru Parlamentul European sunt primele din acest an electoral, la începutul verii. Mandatele aleșilor locali încetează în toamnă. Aceasta înseamnă că localii câștigători își pot ocupa funcțiile abia după vreo trei luni de la victorie.

Cătălin Drulă a precizat la B1TV că dorința insistentă a lui Ciucă de comasare a alegerilor reprezintă „o lipsă de onoare atunci când vrei să trișezi și când vrei să modifici regulile pentru că îți este frică.”

Comasare pentru români și democrație

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni, că o decizie privind comasarea alegerilor se va lua în primul rând în interiorul formațiunii politice, apoi în coaliție. Prima reuniune a Biroului Politic al PNL va avea loc miercuri și atunci se va discuta despre posibilele variante de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale.

În primul rând este o decizie pe care o vom discuta în partid şi în coaliţie. Nu vom lua niciodată decizii decât asumate, nu pe surse, iar decizia va fi în aşa fel să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie, a spus Ciucă.

Aceasta înseamnă că noii președinți ai consiliilor județene, primari și consilieri etc aleși în iunie vor aștepta pe bară până prin octombrie, la terminarea mandatului predecesorilor, ca să intre în funcție. Simpatic, cei care vor recâștiga mandatul vor fi pentru o perioadă considerabilă de timp foști și viitori în același timp. Exemplu, „fostul, actualul și viitorul primar al…a declarat luni…”

O situație inedită, primari pe banca de rezerve

Asta este o ticăloșie politică. România are o tradiție după 1989 că alegerile se fac când expiră mandatul anterior, adică dacă sunt pentru primar se alege primarul astăzi și în câteva zile își preia mandatul. Nu o astfel de suprapunere artificială în care facem alegeri în iunie, dar ceilalți primari și consiliile lor locale rămân în funcție până în octombrie, a clamat Drulă.

E o puternică forțare a democrației. Dacă mergem pe logica asta și încercăm să o ducem în ridicol puteam să avem alegeri și anul trecut ca să nu le mai facem. Alegeam de anul trecut, știam cine este primar anul ăsta. Puteam să le facem a doua zi după alegerile anterioare. Asta arată că marelui general Ciucă îi este frică de vot.

Ciucă se milogește de Ciolacu, zice Drulă

Comasarea este o lașitate. Cel care se roagă și se milogește de Ciolacu este Nicolae Ciucă. Este o lipsă de onoare atunci când vrei să trișezi și când vrei să modifici regulile pentru că îți este frică. Este o mare pată pe haina de general a lui Nicolae Ciucă faptul că se pretează la așa ceva. Asta mai arată ceva că nu îi place democrația, a reclamat Cătălin Drulă.

„Comasarea alegerilor este o lașitate”

Drulă a mai spus că liberalii „cu zornăit de epoleți” ignoră recomandările Comisiei de la Veneția de a nu schimba regulile în timpul jocului.

„Am tot avut semne de întrebare despre acest zornăit de epoleți din PNL care vine și din zonă la vârf militară, și dinspre servicii, noul șef al PNL Sector 1 este oficial, e în CV-ul dumnealui că penultimul loc de muncă este la Unitatea Militară 0102, asta este la SRI, e ofițer acolo, acest zornăit de epoleți are o problemă cu democrația, deranjează foarte tare. Nu le pasă că avem recomandări de la Comisia de la Veneția foarte clare că în Europa pe care toate statele civilizate le respectă, Belarus nu, dar statele civilizate din Europa le respectă, de a nu schimba regulile în timpul jocului. Noi suntem la 5 luni de alegeri, cum să pui alegerile pentru primari care sunt în toamnă, că atunci se termină mandatele, trebuie să le lăsăm și primarilor o funcție, inclusiv în anul 2024 unii au proiecte pe care vor să le finalizeze…”.

Surpriza poate veni de la electorat

De asemenea, Cătălin Drulă a mai precizat că planurile liberalilor vor fi date peste cap la urne de electoratul nemulțumit:

„Cine face astfel de planuri de laborator de multe ori li se întorc în freză. Nu prea s-a întâmplat în România ca astfel de scheme să se întâmple așa cum le-au dorit. Oamenii au o mare furie și nu mai vor să voteze cu PNL și o să piardă primarii lor dacă oamenii vor fi forțați când vor să meargă la vot pentru europarlamentare, unde vor să dea votul Alianței Dreapta Unită să li se spună: aveți și Consiliul Județean, aveți și Consiliul Local. Nu o să funcționeze, știu că este planul lor. Folosesc această sperietoare a AUR-ului. În niciun sondaj nu se vede o creștere a acestui partid de mai bie de un an, ba mai mult, o ușoară tendință de scăpdere”.

Citiți și: PNL decide miercuri asupra COMASĂRII alegerilor / Nicolae Ciucă: Să fie bine pentru cetăţenii României şi pentru democraţie

Ciucă propune alegeri comprimate. Alinierea alegerilor 2024 poate secătui bugetul și entuziasmul electoratului

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie