După ce a anunțat desființarea Pilonului II de pensii, noul ministru de Finanțe s-a răzgândit: Poate am interpretat greșit întrebarea. Dragnea l-a făcut prost, Tudose l-a contrazis

După ce a anunțat desființarea Pilonului II de pensii, noul ministru de Finanțe s-a răzgândit: Poate am interpretat greșit întrebarea. Dragnea l-a făcut prost, Tudose l-a contrazis
Publicat: 29/06/2017, 18:58

UPDATE 18:15Ionuț Mișa s-a răzgândit în legătură cu desființarea Pilonului II de Pensii și a anunțat, la câteva ore de la momentul în care vorbea despre desființarea fondului, că nu se ia această măsură.

„Nu se desființează, nu se naționalizează”, a declarat Ionuț Mișa joi după-amiaza, în momentul în care în plen se anunța votul acordat Guvernului.

El a revenit și cu un comunicat de presă în care se justifică spunând că a răspuns la o întrebare care „probabil a fost interpretată greșit”.

„Nu am declarat că voi susține desființarea Pilonului II de pensii. Nici nu am în intenție să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretata greșit, în legătură cu posibilitatea naționalizării Pilonului II de pensii”, transmite Ionuț Mișa într-un comunicat de presă.

Răspunsul lui Mișa despre desființarea Pilonului II de pensii a fost însă cât se poate de detaliat, el arătând și ce opțiuni vor exista după ce acest lucru ar urma să se întâmple, astfel că justificarea să că a interpretat greșit o întrebare nu are nicio logică.

„Nici nu aș fi putut să fac o astfel de previziune, având în vedere că fondurile din pilonul II sunt fonduri publice, doar administratorul este privat. Nu pot fi naționalizate fondurile publice. Regret confuzia creată și îi asigur pe toți românii că un subiect atât de complex și sensibil este tratat cu maximă seriozitate și profesionalism de echipa de la Ministerul de Finanțe”, se mai arată în comunicatul semnat de Ionuț Mișa, noul ministru al Finanțelor Publice.

UPDATE 18:00Liviu Dragnea a contrazis din nou anunțul făcut de noul ministru de Finanțe.

„Asta o să explice ministrul de Finanțe și o să fie atent când primește 10 întrebări o dată la ce răspunde. În programul de guvernare nu e prevăzută desființarea sau naționalizarea pilonului II de pensii. Dacă cineva vrea să facă asta, poate, dar nu în guvernul ăsta. Prim-ministrul aici de față a zis că nu are în intenție să facă așa ceva, cine trebuie să mai spună ca să lămurim pe toată lumea că nu se întâmplă, cel puțin cât suntem noi la guvernare?”, a spus Dragnea, alături de Tudose, după votul de învestitură.

Iritat, Dragnea i-a replicat unui reporter: „A căzut bursa, domnișoară?”. La răspunsul afirmativ al jurnalistei, Dragnea a spus: „Vreau să verific”.

„Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III privat, între posibilitatea de a le administra statul acești bani sau să fie un privat care să facă acest lucru”, a declarat Ionuț Mișa, la ieșirea de la audieri.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, joi, înainte de a intra în sala de plen reunit unde urmează a se da votul de învestitură pentru Cabinetul Tudose, despre desființarea pilonului II de pensii, anunțată de ministrul propus pentru Finanțe, Ionuț Mișa, el răspunzând: „O prostie!”.

La scurt timp a reacționat și Mihai Tudose, spunând că Pilonul II de pensii nu se va desființa.

„Dumnezeule, de unde scoateți?! Cum să spună așa ceva, o să vorbesc cu el (n.r.: Ionuț Mișa). Nu se desființează. Punct”, a spus premierul desemnat Mihai Tudose, întrebat fiind de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pensiile.

Ionuț Mișa a anunțat, imediat după ce a fost validat în comisia parlamentară pentru funcția de ministru al Finanțelor, că Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat.

„Pilonul II de pensii se va desființa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceștia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat și privat”, a declarat Ionuț Mișa.

Acesta a spus că măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârșitul anului.

„Este la libera opțiune a fiecărui contribuabil, care a contribuit la acest pilon. Eu sunt dintre cei care au contribuit la pilonul II. Voi opta dacă redirecționez suma acumulată în contul meu către Pilonul I sau III”, a mai spus Mișa.

Mișa a precizat că noua măsura ar urma să intre în vigoare spre sfârșitul anului.

Întrebat dacă consideră că se mai justifică amenda dată de ASF NN Pensii, după informațiile difuzate în spațiul public privind posibila naționalizare a pensiilor private, Mișa a subliniat că „nu se produce o naționalizare a fondului”.

„Dacă banii dumneavoastră considerați că sunt naționalizați dacă optați la stat sau la privat….”, a comentat ministrul validat la Finanțe.

Reamintim că, la începutul lunii aprilie, NN Pensii a fost sancționată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu o amendă de 750.000 de lei, care reprezintă 1% din capitalul social al societății, pentru transmiterea de informații false sau înșelătoare, după informațiile difuzate în spațiul public privind posibila naționalizare a pensiilor private, care au fost „de natură să prejudicieze stabilitatea sistemului de pensii în România”.

Totodată, la acel moment, Consiliul ASF a decis retragerea autorizației directorului general al societății NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Țintoiu, și amendarea sa cu suma de 100.000 lei. „Mi se pare o greșeală impardonabilă. Și-au recunoscut greșeala”, a declarat vicepreședintele ASF Ion Giurescu. Decizia ASF poate fi contestată în instanță. Oficialul a precizat că s-a convocat Consiliul ASF pe acest scandal înainte de declarațiile președintelui PSD Liviu Dragnea, care l-a amenințat cu demiterea pe Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

Activele nete gestionate de fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au depășit 35 de miliarde de lei, în luna mai, la nouă ani de la startul programului, după ce au administrat contribuțiile în valoare de 28,2 miliarde de lei a 6,9 milioane de români, potrivit APAPR.

„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcționare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuțiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanților la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depășit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferență o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociația pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
CONSTĂNȚENII dau BULUC să se VACCINEZE la centrul din CITY PARK MALL Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021