După ce Dragnea a preluat șefia PSD, premierul a plecat la Miami. Cât îl va mai ține partidul pe Ponta în fruntea Guvernului

După ce Dragnea a preluat șefia PSD, premierul a plecat la Miami. Cât îl va mai ține partidul pe Ponta în fruntea Guvernului
Publicat: 30/07/2015, 19:41
Actualizat: 06/07/2016, 00:28

Poza de grup, încărcată de zâmbete, organizată la finalul Comitetului Executiv Național al PSD, n-a avut darul să păcălească pe nimeni, indiferent de cantitatea de grimase și bezele pe cap de pesedist. Nici vorbele celor prezenți n-au convins.

„Colegii mei mi-au acordat un vot de încredere pentru a putea forma o echipă bună, o echipă unită, o echipă largă, care să pregătească, într-un termen foarte scurt, un plan concret de acțiuni atât în teritoriu, cât și în Parlament și, de asemenea, un program politic pe termen lung, care să ajute la dezvoltarea României în continuare.

Una din principalele concluzii ale CExN a fost că PSD este un partid unit, care poate trece și peste crize mai mici sau mai mari, este și motivul principal pentru care sunt aici alături de Rovana. Chiar dacă fiecare dintre noi, având acest drept, am cerut votul de încredere al colegilor, Rovana rămâne președinta Consiliului Național, un om politic cu anvergură serioasă, un ministru foarte bun, un om politic care mai are foarte multe de spus în politică și cu care sunt convins că pot colabora foarte bine.

A doua concluzie a fost menținerea actului de guvernare. Toți am hotărât că facem tot ce ne stă în putință ca Ponta să se simtă asigurat și sprijinit de un PSD unit și puternic, de toți membrii de partid, în frunte cu mine . Am avut o discuție telefonică cu Gabriel Oprea, care sprijină formula votată și îl asigur de dorința noastră de colaborare onestă și cinsitită”, a spus noul interimar.În finalul discursului său, la rubrica „și altele”, Dragnea și-a amintit că ședința a consfințit ca dată a viitorului Congres al PSD, ziua de 17 noiembrie 2015.

Pentru cele trei luni rămase, noul șef pare să-și fi propus o agendă extrem de aglomerată, ceea ce a generat deja o nouă întrebare: „Cât are de gând să rămână Dragnea în fruntea partidului?”, un om care, după cum s-a văzut, a câștigat „prețuirea” multor grei din fruntea partidului.

Ponta spune că nu se teme de trădare și pleacă la Miami

Deși abandonat fără drept de apel de foștii săi colegi, Victor Ponta a declarat, totuși, că nu se teme de trădare. „Pe lângă faptul că mie PSD mi-a dat maximum ce se poate da unui om, am fost președinte TSD, am fost ministru de două ori, am fost prim-ministru. Oricum eu nu pot să fiu trădat de PSD pentru că am primit foarte mult, poate mai mult de cât meritam”, i-a răspuns el academicianului Răzvan Teodorescu, întrebat fiind de acesta dacă se teme că va fi trădat de PSD, partid cu „spirit al trădărilor”, dovedit în cazul foștilor președinți, Adrian Năstase și Mircea Geoană.

În consecință, Ponta a transmis partidului și susținătorilor săi că este pregătit să rămână la guvernare până în 2016, întrucât „toată lumea zice că guvernarea este bună”, și dacă s-ar strica „ar fi chiar o prostie, pentru România în ansamblu”. Și-a reluat, însă, activitatea printr-o pauză. În acest moment, premierul se află în vacanță, la Miami, după cum arată o fotografie postată pe contul de Facebook al Magdei Bistriceanu. ”Premierul nostru penal la Starbucks Coffee – Miami International Airport! Ce bine să ai prieteni la Miami, mulțumesc pentru foto!”, scrie pe Facebook Magda Bistriceanu, cea care a postat fotografia primită de la un apropiat. În imagine, alături de premierul Ponta, apare și fiul său. Înainte de plecarea în concediu, Ponta precizase că pleacă peste hotare alături de familie, însă nu în Turcia și nu la un control medical, aluzie la operația la genunchi.

În drum spre SUA, prim-ministrul a făcut un „ocol-surpriză” în Deltă, de unde trimite electoratului „vederi” pe Facebook, cu el în barcă, precum și imagini ale unui apetisant borș de pește.

Dacă pleacă Ponta, partidul vrea un premier din PSD

Interesat de reacțiile partidului față cu pofta de muncă a premierului, dar și în ceea ce privește viitorul apropiat al guvernării, gândul a stat de vorbă cu câțiva dintre colegii de partid ai lui Victor Ponta.

Aceștia au fost de părere, între altele, fie că premierul va guverna în continuare, întrucât dosarul său de la DNA este „destul de subțire”, fie că partidul i-a dat o nouă șansă, iar continuarea depinde numai de el, fie că timpul scurs de la CExN este prea scurt, fapt care nu a dat posibilitatea aprofundării unei strategii de viitor.

De asemenea, ei au fost de acord că, în cazul în care Victor Ponta va fi nevoit să demisioneze, noul premier ar trebui să fie pesedist.

Astfel, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că actualul premier ar putea rămâne pe funcție: „În mod normal, cred că Ponta rezistă, pentru că dosarul mi se pare subțire. Iar dacă nu rezistă, nu știu ce se va întâmpla. Nu s-a cristalizat, încă, o idee în partid”, a spus Rus.

Sociologul Vasile Dâncu a fost de părere că doar Ponta este cel care poate gestiona situația: „Continuarea activității în funcția de premier ține de voința lui Victor Ponta. Partidul i-a oferit șansa unui nou sprijin, a unei noi încrederi. Practic, are toate premisele externe, ca să continue. Totul ține și de starea lui de sănătate, de modul în care își percepe funcția. Rămâne de văzut dacă va mai simți nevoia să continue, chiar și în situația în care nu mai deține controlul partidului. Dar sprijin din partea PSD are, pentru că partidul vrea să-și continue guvernarea. Totul rămâne, însă, o chestiune individuală” a explicat Dâncu.

În ceea ce privește rolul DNA în debarcarea lui Ponta, Vasile Dâncu a fost de părere că, într-o astfel de situație – aplicarea controlului judiciar – „Ponta va pleca. Îi va fi foarte greu să continue într-o astfel de conjunctură”.

Referindu-se la ceea ce se va întâmpla în această situație, profesorul clujean a apreciat că PSD nu va fi de acord cu instalarea unui premier dintr-o altă formațiune politică. „Dacă Ponta va pleca, în niciun caz partidul nu va mai accepta un premier din altă formațiune. Interimatul lui Gabrie Oprea s-a produs în mandatul lui Victor Ponta, dar dacă el nu va mai fi, nu va mai fi acceptat decât un premier din PSD. Până la urmă, votul din CExN a fost un vot antiPonta, împotriva echipei lui. Declarațiile sale, despre Tăriceanu sau mai știu eu cine, nu sunt iubite de partid. Niciun partid n-ar accepta acest lucru” a conchis Dâncu.

Șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, defectorul surpriză la alegerea interimarului, nu știe exact cum ar arăta viitorul fără Ponta. „La cât rezistă, nu m-am gândit. N-am avut timp să mă gândesc care va fi situația cu el”. a spus Oprișan. Cât despre continuatorul lui Ponta la șefia guvernului, în situația unei demisii forțate de DNA, „Acesta nu poate fi decât din partid… Ar putea și Oprea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?