După „memorandumul confidențial”, Meleșcanu face planul pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Varianta maximală a Guvernului dacă Iohannis se opune

După „memorandumul confidențial, Meleșcanu face planul pentru mutarea ambasadei la Ierusalim. Varianta maximală a Guvernului dacă Iohannis se opune
Publicat: 09/05/2018, 17:53
Actualizat: 10/05/2018, 10:17

„În opinia mea, cel puțin, doresc să facem această evaluare și analiză cât mai rapid cu putință și să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenții politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituțional, ne ducem la Curtea Constituțională și așa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat ministrul de Externe, în timpul audierii în Comisia pentru Politică Externă.

Meleșcanu a explicat că Administrația Prezidențială a fost invitată la consultări pe tema memorandumului, dar Cotroceniul a preferat îi să mai aștepte.

„Urmare apobării a acestui memorandum, am avut o primă întâlnire ministerială cu mai multe segmente ale Guvernului și ale Administrației române. Am avut o întâlnire cu ministrul Apărării, cu ministrul de Interne, cu SRI și cu SIE, în care i-am rugat foarte deschis să ne prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluții, care sunt vulnerabilitățile (…) Am invitat și instituția prezidențială la această consultare, care a considerat că se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material care să poată fi prezentat la nivelul președintelui”, a declarat ministrul de Externe.

Meleșcanu a precizat că memorandumul nu este unul secret, ci confidențial. „Nu este un document secret, scrie pe el că are informații care nu sunt publice, deci s-a discutat la confidențiale”, a spus el.

Tonul scandalului l-a dat Liviu Dragnea care a anunțat, pe 19 aprilie, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat, în ședința de guvern de joi, un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Despre document fusese întrebat, cu câteva ore înainte, purtătorul de cuvând al Guvernului, însă acesta nu a comentat subiectul, iar la o întrebare punctuală a insistat că nu l-a văzut.

După ce președintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunțată de Dragnea, cerând guvernului discernământ și responsabilitate, Executivul a anunțat cămemorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria „Documente confidențiale” și își va păstra caracterul până la o decizie finală. La rândul său, MAE a răspunsul criticilor președintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deși constituțional el are ultimul cuvânt în cazul unei asemenea chestiuni. „Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

După o încercare eșuată de a contacta telefonic pe Viorica Dăncilă – pentru că premierul nu a răspuns la apel – Iohannis a avut o discuție, totuși, cu premierul. „Inițial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat și am discutat cu dumnealui. A fost o discuție privată cu domnul președinte, pot să confirm că a avut loc această discuție”, a spus șeful Guvernului.

În privința memorandumului Viorica Dăncilă a fost foarte evazivă. „A fost adoptat un memorandum în ședința de guvern, voi discuta cu președintele după adoptare, avem discernământ și responsabilitate și vom discuta cu toate instituțiile. Nu pot să vă spun ce conține memorandumul, dar vă confirm că exista și vom discuta cu toate instituțiile, inclusiv cu președintele. Emitentul stabilește dacă este la documente clasificate sau nu”, a mai spus premierul.

La fel de confuz a fost și răspunsul la întrebarea de unde avea Liviu Dragnea detalii despre acest document confidențial: „S-a stiut despre document, a apărut inainte de a fi votat în sedinta de guvern. In rest nu vă pot spune”.

Dacă România și-ar muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, ar fi prima țară din UE care ar face acest gest, și a patra din lume, după SUA, Honduras și Guatemala.De altfel, cotidianul israelian Haaretz a comentat decizia Bucureștiului ca fiind „o sfidare a politicii Uniunii Europene”.

De cealaltă parte, premierul palestinianRami Hamdallah, s-a întâlnit cu reprezentantul României, joi dimineață, într-o încercare aparentă de a preveni relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie presa israeliană.Hamdallah a susținut că „un astfel de pas ar constitui o încălcare a drepturilor palestinienilor și ar fi contrar rezoluțiilor internaționale”, noteazăisraelnationalnews.com.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului