După parlamentari, se pregătesc pensii speciale și pentru aleșii locali. Zgonea: „Primarii merită un anumit respect”. Blaga: „PNL va vota împotrivă”

După parlamentari, se pregătesc pensii speciale și pentru aleșii locali. Zgonea: „Primarii merită un anumit respect. Blaga: „PNL va vota împotrivă
Publicat: 17/12/2015, 15:53

„Administrația locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene și are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oraș de categoria I sau la un municipiu reședință de județ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decență și responsabilitate”, a spus Zgonea.

Președintele executiv al PSD a spus că în România sunt primari care sunt în funcție de 25 de ani, iar, potrivit actualei legi, s-ar regăsi, la pensie, în situația în care veniturile lor ar fi foarte mici, având în vedere că au activat doar în administrația locală.

„La indemnizație nu primești niciun spor. (…) Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu știu dacă e cea mai bună soluție, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem”, a mai spus Zgonea.

Blaga: PNL va vota împotrivă

Liberalii vor vota împotriva inițiativei, susțune Vasile Blaga. „PNL va vota cum a votat și la Legea pensiilor speciale pentru parlamentari: împotrivă. Niciun PNL-ist nu va vota în Senat legea. Vom fi în Senat și vom vota împotrivă”, a declarat copreședintele PNL.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marți, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, de indemnizația de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât și foștii aleși locali.

„Primarii și viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, eșalonate după caz, în anexele nr.5 și 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiași legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizație pentru limită de vârstă”, arată proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridică și Comisia de Administrație, din Senat.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizațiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar și viceprimar, președinte și vicepreședinte de consilii județene.

Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Potrivit inițiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizația pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar și viceprimar, președințe și vicepreședinte de consiliu județean, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizația pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze și primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Proiectul a fost adoptat, tacit, de către Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional.

Marți, deputații și senatorii au adoptat și proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru parlamentari, proiectul, aflat în faza de reexaminare, va fi trimis președintelui spre promulgare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică