Dușa a discutat cu omologul american despre Afganistan, avioanele F16 și despre baza de la Deveselu

Dușa a discutat cu omologul american despre Afganistan, avioanele F16  și despre baza de la Deveselu
Publicat: 19/10/2013, 17:37
Actualizat: 16/03/2017, 11:42

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, s-a întâlnit, sâmbătă, în cursul vizitei oficiale în SUA, cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutând despre cooperarea bilaterală, securitatea internațională, achiziția de avioane F16, instruirea piloților, precum și despre baza de la Deveselu.

„Momentul principal al vizitei ministrului Apărării, Mircea Dușa, l-a constituit întâlnirea cu omologul american, Charles Timothy Hagel. Întâlnirea celor doi oficiali a debutat cu ceremonia de primire cu onoruri militare la Pentagon și a continuat cu discuții în plenul celor două delegații. Cu această ocazie, ministrul român a mulțumit SUA pentru sprijinul major acordat la nivelul cooperării bilaterale, relație pe care o apreciază ca fiind «una solidă, bazată pe încredere și continuitate», aceleași aprecieri fiind formulate și de omologul american”, informează MApN.

Cei doi demnitari au abordat „aspecte privind situația de securitate internațională, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilităților militare în cadrul NATO prin proiecte «Smart Defense», în condițiile crizei economice mondiale și ale unor alocări bugetare insuficiente pentru apărare, precum și principalele aspecte ale parteneriatului strategic româno-american în domeniul apărării”.

„Au fost dezvoltate teme legate de programul de înzestrare al Armatei României cu avioane multirol F-16 și instruirea piloților, cooperarea în vederea retragerii trupelor și materialelor din Afganistan și a stadiului proiectului scutului antirachetă de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Dușa a punctat faptul că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate la termenele stabilite și va continua să ducă la bun sfârșit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul să fie definitivat. Afganistan a fost un alt subiect important al agendei. În acest context, ministrul apărării a declarat faptul că perioada post 2014 va reprezenta o nouă etapă de transformare, când România va rămâne angajată în menținerea coeziunii și solidarității Alianței. Tratamentul medical acordat militarilor români în spitalele americane, dar și sprijinul oferit trupelor românești pentru desfășurarea misiunilor au fost elemente pe care delegația română a dorit să le puncteze în cadrul întâlnirii”, informează MApN.

Cei doi oficiali au agreat căutarea modurilor de extindere a cooperării militare ca și sprijinul eforturilor României de a deveni un lider în regiune.

„La finalul discuțiilor, ministrul român al apărării a adresat omologului american invitația de participare la evenimentele ce se vor desfășura cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea la NATO și 20 de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Secretarul american al apărării a răspuns invitației, declarându-se extrem de mulțumit de evoluția României în cadrul NATO”, informează MApN.

După încheierea carierei senatoriale, Charles Timothy Hagel a îndeplinit funcția de co-președinte al Consiliului Consultativ pe probleme de Informații al președintelui Obama, precum și membru al Comitetului pentru Probleme Politice al Secretarului Apărării.

Acesta a fost desemnat ca cel de-al 24-lea secretar al apărării al SUA pe data de 27 februarie 2013, devenind primul veteran de război la conducerea Departamentului pentru Apărare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata