Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu au rămas fără imunitate. Vor fi cercetați penal în dosarul Microsoft

Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu au rămas fără imunitate. Vor fi cercetați penal în dosarul Microsoft
Publicat: 19/11/2014, 14:32

Senatorii au dat liber la urmărirea penală în cazul foștilor miniștri, actuali senatori, Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu. Amândoi sunt cercetați în dosarul Microsoft, fiind acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

În timpul dezbaterilor, Ecaterina Andronescu a insistat asupra faptului că este nevinovată și că va merge în justiție. La rândul său, Șerban Mihăilescu a spus că în dosar sunt simple speculații, în legătură cu acuzația de spălare de bani.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mei importante declarații din plenul Senatului.

UPDATE 14:20Ședința Senatului s-a încheiat.

UPDATE 14:00 Senatorii au avizat și ridicarea imunității lui Șerban Mihăilescu. Au fost 77 de voturi pentru și 5 împotrivă.

UPDATE 13:35Ecaterina Andronescu: „Am primit votul cu foarte multă seninătate, am cerut colegilor să pot să merg în justiție să-mi dovedesc nevinovăția. Sper într-o justiție dreaptă și independentă. Sunt foarte liniștită pentru că nu am nicio apăsare pe conștiință. Nu există nicio dovadă că aș fi luat ceva de la cineva. Pentru mine era mai important decât să iau aici un vot favorabil și după aceea să nu mai pot face nimic, să rămân cu această pată pe onestitatea mea, e mai potrivit să merg și să dovedesc că sunt nevinovată. Nu am nicio tangență cu dosarul Microsoft”.

UPDATE 13:20Șerban Mihăilescu: „Eu nu am găsit în cele peste 6.000 de pagini nicio relatare că aș fi făcut asupra cuiva presiuni sau trafic de influență.În legătură cu spălarea de bani, este o simplă speculație, nu am nicio dovadă. Nu am avut off-shore-uri, nu am avut conturi în străinătate. Este tot ce pot să spun de această problemă”.

UPDATE 13:16Senatorii au început dezbaterile pe cazul lui Șerban Mihăilescu.

UPDATE 13:13 Ecaterina Andronescu: Mă voi bate să-mi dovedesc nevinovăția.

UPDATE 13:08 Ecaterina Andronescu a rămas fără imunitate, fostul ministru putând fi cercetat în dosarul Microsoft. Senatorii au avizat cererea în acest sens a DNA cu 72 de voturi pentru și 62 împotrivă.

UPDATE 12:25Senatorii votează, în acest moment, dacă vor da liber pentru urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu.

UPDATE 12:21Leonard Cadăr, senator PSD:Nu contează dacă sunt vinovați sau nu. Trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmașii vampirilor să fie satisfăcuți și astfel, poate vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel, astăzi sacrificăm doi elefanți. Nu contează, dar dacă ei sunt satisfăcuți, noi să ne dezicem unii de alții, ușor, ușor„.

UPDATE 11:40Ecaterina Andronescu: „Regret enorm situația extrem de nefericită pentru mine că ocup timpul Senatului cu acest lucru. Nu vă cer să mă apărați prin votul dvs. Justiția din România trebuie să facă dreptate. Dosarul se numește Microsoft și se referă la cumpărarea licențelor Microsoft pentru computerele din Ministerul Educației și altele. Licențele s-au cumpărat în 2004, 2009 și 2011, adică atunci când nu eram ministru. Nu există niciun document pe care să-l fi aprobat. Numele meu nu avea ce căuta în acest dosar. De ce miniștrii care m-au urmat nu au oprit sau schimbat acest proiect? De ce doar eu mă fac vinovată de acest proiect? Precizez că acest proiect de informatizare a fost verificat de mai multe ori de Curtea de Conturi care nu a semnalat niciodată nimic defectuos. Miniștrii care m-au urmat puteau să schimbe proiectul. Nu am cerut și nu am luat niciodată nimic de la nimeni. Nu sunt din corupții acestei țări și vreau să dovedesc în justiție”.

Într-o ședință a comisiei juridice a Senatului, convocată marți pe ultima sută de metri, cererile DNA pentru încuviințarea urmării penale a celor doi în dosarul Microsoft a fost avizată favorabil, asta după ce cazul lor a fost amînat mai multe săptămâni.

Serban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 și în prezent senator în Parlamentul României, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, spălare de bani. Mihăilescu este acuzat că a cerut 20 milioane dolari mită. Procurorii spun că a primit de la Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României .

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educației, Cercetării și Inovării în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Ecaterina Andronescu a cerut mită de la companei SIVECO. Procurorii nu spun însă care a fost suma cerută sau primită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”