Eduard Hellvig este noul director al SRI

Publicat: 02/03/2015, 17:52

Europarlamentarul PNL, Eduard Hellvig, propus de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de director al SRI, a primit votul Parlamentului. Hellvig va demisiona din Parlamentul European și din funcția de vicepreședinte al PNL, el neavând dreptul să facă parte dintr-un partid politic cât timp ocupă funcția de director al SRI. Votul pentru funcția de director SRI a fost secret, cu bile. După votul de încredere primit din partea Parlamentului, Hellvig a depus jurământul în fața Parlamentului, din noua sa calitate – director SRI.

„Cred că dacă au fost mici sincope (n.r. – funcționarea SRI) trebuie o transparență mai mare în zona de comunicare, poate o diplomație publică mai prezentă din partea SRI în spațiul public ar ajuta la transparentizarea SRI, dar pe fond nu cred că există probleme fundamentale”, a declarat Hellvig după ce a depus jurământul în fața Parlamentului.

El a precizat că din punctul de vedere al activității SRI partenerul strategic rămâne SUA și țările grupului de la Berna.

„Nimeni nu are interesul de a muta parteneriatul strategic între SRI și SUA și este spre beneficiul SRI de a păstra acest parteneriat strategic”, a afirmat Hellvig.

Noul director al SRI a vorbit despre nevoia unui echilibru în ceea ce privește legile Big Brother.

Hellvig a fost avizat săptămâna trecută de Comisiile de specialitate din Parlament pentru funcția de director al SRI, dar majoritatea parlamentară a decis ca votul în plen să fie dat în această săptămână.

Premierul Victor Ponta a spus că în timpul campaniei electorale, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre depolitizarea serviciilor secrete, iar după ce a ajuns președinte a nominalizat pe cineva de la PNL pentru funcția de director SRI.

Cu toate acestea, Ponta a anunțat că îl va vota pe Eduard Hellvig în Parlament, afirmând că îl cunoaște pe acesta din perioada funcționării USL.

Fostul președinte Traian Băsescu și Elena Udrea l-au caracterizat pe Eduard Hellvig ca fiind „omul lui Voiculescu”, atrăgând atenția că europarlamentarul PNL a fost în perioada 2004 – 2008 parlamentar PC.

Crin Antonescu a declarat pentru Gândul că, în 2009, când a început să lucreze cu Eduard Hellvig, acesta nu mai avea „de mult nicio legătură cu PC și Dan Voiculescu”.

„Este o problemă majoră că domnul Hellvig nu are o experiență relevantă. Opiniile personale exprimate pe blog sau în presă privind axele de securitate au ridicat multora semne de întrebare justificată. În România sunt oameni cu experiență recunoscută pe zona de securitate națională și asupra cărora nu există semne de întrebare că și-ar putea îndeplini cu succes datoria. Cred că domnul Hellvig nu face parte din această categorie „, a spus Tăriceanu în plenul Parlamentului.

Eduard Hellvig a fost un personaj important în timpul mandatului lui Crin Antonescu în fruntea PNL. Relația foarte bună avută cu fostul președinte al liberalilor l-a propulsat pe Hellvig în zona de decizie a PNL, chiar dacă profilul său public nu a fost unul extrem de pronunțat. Hellvig a participat la toate ședințele importante ale USL, din funcția de secretar general al PNL armonizând pozițiile organizațiilor liberale cu cele social-democrate.

Considerat un om de încredere al lui Crin Antonescu, Hellvig a făcut parte din primul guvern USL, ca ministru al Dezvoltării Regionale. Nu a prins guvernul Ponta 2, după ce ANI l-a acuzat de incompatibilitate, proces câștigat definitiv de actualul europarlamentar. În 2009, Hellvig a condus campania prezidențială a lui Antonescu.

Hellvig este doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și absolvent al Universității Babeș Bolyai – Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică. Liberalul a absolvit Centrul European de Studii de Securitate „George Marshall” și a urmat studii post-universitare în domeniul securității și apărării la Colegiul Național de Apărare. Numele lui Hellvig se mai intersectează cu Fundația Soros (1995), cu Institutul de Studii Sociale – director (2005) și cu Horia Rusu, al cărui consilier a fost.

După plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL, întreaga echipă a lui Antonescu rămâne alături de noul președinte, Klaus Iohannis. Mihalache, Muraru, Marinescu, Hellvig devin oameni de încredere pentru Iohannis, care îi păstrează în echipa sa pentru campania prezidențială. Mihalache este recompensat după prezidențiale, ajungând șeful Cancelariei Administrației Prezidențiale. Muraru și Marinescu sunt avansați și ei în postura de consilieri prezidențiali, în timp ce Nicoleta Nicolae și Iulia Huiu ajung consilieri de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația