Eduard Hellvig provoacă DISCUȚIA „care nu are loc”, la ceas aniversar liberal/Fără o astfel de abordare, un partid nu e decât un CLUB

Eduard Hellvig provoacă DISCUȚIA „care nu are loc”, la ceas aniversar liberal/Fără o astfel de abordare, un partid nu e decât un CLUB
Publicat: 24/05/2024, 21:19

Fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, deschide un dialog despre adevăratele valori liberale, în zi aniversară pentru Partidul Național Liberal, din care a plecat. 

În ziua în care PNL a sărbătorit 149 de ani, lângă conacul Brătienilor din Ștefănești, Hellvig se gândește, „cu nostalgie” la ce mai însemnă această familie politică în prezent.

Fostul secretar general al PNL transmite, pe site-ul său, că „liberalismul nu parcurge cea mai bună perioadă a sa”, fiind sub atacul exceselor stângii etatiste, populismului extremist sau exceselor iliberale. Fiind departe de politică în ultimii ani, Hellvig poate avea o perspectivă de ansamblu și o împărtășește public:

Parcurgem o perioada în care se acumulează, în societățile democratice, foarte multe frustrări legitime. Foarte mulți oameni sunt obosiți după atât de multe crize mari, și după efectele acestor crize asupra vieții lor. Inflația și erodarea veniturilor sunt ultima veriga dintr-un lanț de atacuri care i-au afectat enorm pe cei mai dinamici și activi români, și pericolul de a căuta soluții extremiste sau populiste este în continuare mult prea mare pentru a-l ignora. Societatea noastră este încă una în care încrederea este foarte mică, corupția este încă prea mare, iar solidaritatea este aproape absentă. Asta, chiar și în condițiile în care ultimii 10 ani au adus o afirmare regională, o creștere a investițiilor și o conectare cu Occidentul fără precedent, scrie Eduard Hellvig.

Mesajul lui Hellvig pentru liberali

Astfel, în această realitate, un partid trebuie să aibă o aspirație națională, „de anvengură largă”, ce-i poate reprezenta pe toți aceia care vor „un viitor liber și prosper”, spune fostul șef al SRI.

Fără o astfel de abordare, un partid nu este, de fapt, decât un club, sau un grup de interese, sau o echipa măruntă cu viziune mică…

Hellvig le reamintește celor care promovează principiile liberale că „misiunea lor este sa revină la valorile lor de bază”. Le transmite, de asemenea, că „guvernarea sau politica de dragul funcțiilor sau a cifrelor este mereu un blestem pentru un partid”.

Una din misiunile liberalismului va rămâne mereu reprezentarea celor din clasa de mijloc. Și reprezentarea idealului clasei de mijloc. Una din greșelile majore care se face frecvent este să fie pusă apărarea clasei de mijloc în opoziție cu alte categorii sociale. Nu este bun instinctul socialist de a stimula gândirea de clasă, de a-i proteja doar pe unii și de a-i sancționa pe cei care vor mai mult.

Discuția care nu are loc

Nu cumva valorile clasei de mijloc sunt instinctul natural al celor care muncesc?, se întreabă Hellvig, care subliniază că aceasta este „discuția care nu are loc”. Uite cum explică:

Oare tinerii care au un loc de munca nu își doresc și ei libertate și o șansă la prosperitate, așa cum văd ca exista in jurul lor la cei mai norocoși? Sigur că își doresc. Niciun om nu creste visând să devină asistat social, să stea pe margine și să fie ajutat cu un venit minim.

Și, tocmai pentru că acesta este un instinct al tuturor, ar trebui să ne întrebăm ce simt cei care își doresc mai mult, dar nu pot. Înseamnă că nu au ei nicio legătură cu visul clasei de mijloc? Nu, ei sunt doar victime ale unei societăți în care succesul nu este stimulat, iar libertatea și proprietatea nu sunt apărate. Cei care apelează la stat pentru ajutorul de șomaj devin dependenți de acesta doar când guvernul ii împinge spre soluții etatiste în loc să-i încurajeze să fie independenți

Hellvig consideră că o societate liberală dezvoltată este una în care clasele sociale nu sunt instigate una împotriva celorlalte, așa cum își doresc si extremiștii, și populiștii, dar și socialiștii, ci este una în care avem solidaritate între generații, între oameni cu venituri diferite și cu identitate diferita.

În opinia sa, viitorul liberalismului românesc poate fi unul puternic și esențial, daca tine cont de aceste valori. Despre partid,  Hellvig afirmă că nu poate să meargă în „siajul unor parteneri cu alte valori”

Liberalismul celebrat în aceste zile este reprezentat de partidul cu cele mai mari șanse de a înțelege cum arată acest viitor – pentru că este format și votat de oamenii care vor dezvoltare, bunăstare și prosperitate. Însa, pentru a rămâne relevant, PNL-ul de azi, si mai ales cel de mâine, trebuie sa schimbe viteza, și să mărească ritmul. Nu este suficient să meargă inerțial în siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezinta alte valori.

Însă, Hellvig se declară optimist, în finalul mesajului său, cu privire la viitorul partidului, pentru că în ultimi ani au intrat în siajul familiei liberale „câteva nume noi de mare calitate, ale unor oameni mult mai bine pregătiți decât ce s-a văzut recent – tineri cu bun simt, cu educație, cu spirit democratic și cu dragoste de țara”.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×