Emisarul american, Victoria Nuland, după vizita la București: Este o îngrijorare când există atacuri la adresa independenței juridice, când politicienii decid să provoace sistemul juridic

Publicat: 12/01/2014, 17:35
Actualizat: 19/03/2015, 15:58

Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a comentat, sâmbătă, la finalul vizitei de două zile în România, că „este o îngrijorare și o preocupare când există atacuri la adresa independenței juridice, când politicienii decid să provoace sistemul juridic” și i-a îndemnat pe români „să lupte în continuare pentru a proteja independența sistemului de justiție și pentru a nu permite amestecul politic”. Nuland, care s-a întâlnit cu președintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Titus Corlățean și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis că SUA își doresc „o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil, o Românie cât mai puternică și democratică”. Despre faptul că nu s-a putut întâlni cu premierul Victor Ponta, care, potrivit lui Liviu Dragnea, nu este în țară, diplomatul american a spus că este o coincidență și că este convinsă că Titus Corlățean îi va transmite clar mesajul Washingtonului.

Sursa: Privesc.eu

gândul a transmis LIVE TEXT declarațiile diplomatului american:

UPDATE 11.49 La final, după ce s-a ridicat să plece, întrebată de jurnaliști care a fost mesajul SUA pentru Guvernul României, Nuland a răspuns: „O Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil, o Românie cât mai puternică și democratică”.

UPDATE 11: 44 Nuland, despre scandalul amendamentelor la Codul Penal: „Am purtat o discuție pe larg în legătură cu toate aceste aspecte. Am primit asigurări importante din partea Guvernului în legătură cu modul în care Guvuvernul percepe reacțiile internaționale după acele evenimente din decembrie”.

Despre legea amnistiei: „Nu mă voi amesteca în legătură cu procesele interne din această țară. Am fost informată în ultimele 24 de ore în legătură cu variantele posibile aici. Și nu-mi este deloc clar care este traiectoria aici. Dar cred că este foarte important să existe o dezbatere deschisă aici”.

UPDATE 11.42 Întrebată despre discuția privind o eventuală unire a României cu Republica Moldova, Nuland a răspuns: „SUA susțin suveranitatea își integritatea teritorială a Republicii Moldova și libertatea de a-și alege calea pe care să o urmeze în viitor”.

SUA au susținut pe deplin Parteneriatul Estic și acordurile europene, a adăugat diplomatul american. „Credem că sunt o șansă foarte bună pentru aceste țări. România are de ce să fie mândră pentru susținerea și consilierea acordate Republicii Moldova”. Nuland a lăudat în special ajutorul acordat de România Republicii Moldova pentru independența energetică a R. Moldova și în domeniul educației.

„Am vorbit despre Moldova în toate întâlnirile mele de aici”, a încheiat Victoria Nuland.

UPDATE 11.38 Nuland subliniază că este întâmplare că a ajuns în România în zile în care premierul nu era aici și nu s-a putut întâlni cu el, dar precizează că mesajul pentru guvern i-a fost transmis lui Titus Corlățean.

UPDATE 11.35 Despre Adrian Năstase și acuzațiile că este o condamnare politică: „Nu mă aflu în poziția să evaluez cazuri individuale. Dar, așa cum o presă liberă este un element esențial pentru o democrație puternică și vibrantă, și un sistem juridic, cu echilibrul puterilor în stat. Este o îngrijorare și o preocupare când există atacuri la adresa independenței juridice, e o îngrijorare când politicienii decid să provoace sistemul juridic, iar cetățenii din România au luptat din greu pentru a avea un sistem independent. Ați organizat proteste și v-ați străduit mult. Îi îndemn pe toți românii, indiferent de apartenența politică, să lupte în continuare pentru a proteja independența sistemului de justiție și pentru a nu permite amestecul politic”.

UPDATE 11:33 Victoria Nuland a început declarațiile spunând că a vorbit cu oficialii români despre valorile democratice, despre respectarea statului de drept și lupta anticorupție: „Ultimele 24 de ore au fost foarte interesante”.


Nuland, care a stat aseară o oră și 15 minute la Palatul Cotroceni, întâlnirea fiind cerută de președintele Traian Băsescu, a avut o întrevedere în această dimineață și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, care a asigurat-o că statul de drept este respectat în România, deci SUA nu au niciun motiv de îngrijorare din această privință. „Apreciem vizita Asistentului pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland, pentru că e o dovadă de interes din partea celui mai important aliat strategic al României, SUA. Parteneriatul nostru este foarte solid și robust, fundație a identității noastre europene și euroatlantice și a politicii noastre externe”, a spus șeful diplomației române.

Marius Dumbrăveanu/Mediafax

Printre temele discutate cu Nuland s-a numărat prezența investitorilor americani în România, cooperarea bilaterală în cadrul NATO, agenda viitorului summit NATO (septembrie 2014, Marea Britanie), misiunea din Afganistan, scutul antirachetă de la Deveselu, politica europeană din zona Balcanilor, Parteneriatul Estic din cadrul Politicii de Vecinătate a UE, cu accent pe R. Moldova. Ministrul român a lăsat abia la sfârșit, în enumerația sa, importantul subiect al statului de drept, un subiect sensibil, după cum a recunoscut: „Este în primul rând interesul nostru să consolidăm statul de drept. Angajamentul României și al guvernului pe acest palier este foarte, foarte clar”.

În ceea ce o privește, Victoria Nuland a spus că a venit la București cu felicitările președintelui american pentru România cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea la NATO. „Avem o alianță strategică foarte importantă”, a subliniat diplomatul american, care a vorbit despre Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), acordul de liber schimb SUA-UE care se negociază acum și care, dacă va fi semnat va fi cel mai mare astfel de acord din istorie.

„Avem o alianță puternică, iar SUA vor fi totdeauna interesate de reforma și traiectoria României. Statul de drept trebuie întărit pentru că garantează o Românie prosperă”, a declarat Nuland. Mai multe, AICI.

Vedeți mai jos declarațiile făcute de Corlățean și Nuland:

De la minutul ’50// Sursa: Privesc.eu

Aflată într-un turneu european, Victoria Nuland, numărul doi în Departamentul de Stat american și unul dintre cei mai influenți diplomați din SUA, a venit la București pentru a discuta cu oficiali înalți ai guvernului român și cu membri ai societății civile pe teme bilaterale și regionale, inclusiv eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit comunicatului Departamentului de Stat. Corlățean este singurul membru al Guvernului Ponta cu care s-a întâlnit oficialul american, premierul lipsind din țară, potrivit lui Liviu Dragnea, fără ca biroul său de presă să anunțe unde se află.

CINE ESTE VICTORIA NULAND

DE CE NU S-A ÎNTÂLNIT PREMIERUL CU EMISARUL AMERICAN

Importanta alianță SUA-România și „micile neînțelegeri”

În întâlnirea cu președintele Băsescu, a vorbit despre „importanța alianței” SUA-România. În acest context, șeful statului a făcut referire, pentru prima dată în public, la „micile neînțelegeri” din această relație.

Deși această discuție nu a fost elaborată, una dintre aceste „mici neînțelegeri” datează din perioada protestelor anti-guvernarea PDL, din 2012. Nuland, la acea vreme purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, sub conducerea lui Hillary Clinton, transmitea mesaje de îngrijorare Bucureștiului pe această temă: Din fosta sa postura, de purtator de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Nuland era cea care transmitea României „Ce le-am spune României și românilor este același lucru pe care îl spunem altor țări și pe care l-am transmis Greciei și grecilor la un moment dat, anume ca sprijinim dreptul persoanelor din întreaga lume de a protesta și de a-și exprima părerile în mod pașnic, dar facem un apel atât la protestatari, cât și la autorități, să se abțina de la violență”, spunea ea în luna ianuarie, urmând ca în iulie să fie mai tranșantă: „Suntem preocupați de recentele evenimente din România, aliatul și partenerul nostru în NATO, care amenință echilibrul democratic al puterilor și subminează instituțiile independente precum justiția”.

„Bine ați revenit în București. E o onoare pentru noi. Trebuie să fiți obosită după zborul prin Europa”, i-a spus Băsescu, în glumă, lui Nuland, primind însă de la adjunctul lui John Kerry o replică foarte serioasă: „Nu, nu. Sunt plătită să nu fiu obosită, ca și dumneavoastră”, a răspuns ea.

„E o mare plăcere și pentru noi să discutăm problemele pe care le aveți…”, a continuat Băsescu, după ce, în mediul politic din România, s-a acreditat ideea că Nuland ar fi venit să contabilizeze problemele României legate de respectarea statului de drept.

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA a schimbat însă subiectul: „Și despre importanța alianței noastre. E o relație importantă pentru noi”, a spus Nuland. În acest context, președintele a menționat „micile neînțelegeri”, fără a da însă detalii: „Știu și sper ca micile neînțelegeri nu vor afecta substanța relațiilor noastre”.

„Sunt aici să sărbătorim 10 ani (ai României, n.red.) în NATO, să vorbim despre lucrurile prin care am trecut și despre cum mergem înainte”, a adăpugat, la rândul său, Victoria Nuland.

Unul dintre subiectele abordate ulterior, după schimbul protocolar de replici, a fost legat de scutul anti-rachetă, decis la summitul NATO de la București, episod catalogat de trimisul Departamentului SUA drept „un moment istoric pentru noi toți”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului