Eurodeputații PSD vs Laura Codruța Kovesi: Cer ca decizia din Comisia LIBE să nu fie POLITICĂ

Eurodeputații PSD vs Laura Codruța Kovesi: Cer ca decizia din Comisia LIBE să nu fie POLITICĂ
Publicat: 22/02/2019, 01:40
Actualizat: 25/03/2019, 22:11

Europarlamentarii PSD s-au mobilizat pentru a diminua șansele Laurei Codruța Kovesi să devină procuror șef european. Ei au contestat, acuzând lipsa de transparență și încălcarea regulamentului, faptul că decizia din Comisia LIBE nu se va lua prin votul tuturor membrilor, ci într-o ședință a coordonatorilor grupurilor politice.

„Eu, împreună cu domnul Nica și alți colegi din grupul S&D, am trimis astăzi (joi – n.red.) solicitarea să fie o procedură transparentă, să se respecte procedura și anume să existe vot în Comisia LIBE. Toți eurodeputații care fac parte din Comisia LIBE să își exprime punctul de vedere prin vot, așa cum este normal și așa cum prevede regulamentul,” a declarat Zoană pentru Mediafax.

Ei nu sunt de acord ca alegerea candidatului pentru șefia Parchetului European să fi o decizie politică.

„Am primit, într-adevăr, în această seară, procedura de la președintele Comisiei, care ne-a transmis scrisoarea domnului președinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunică faptul că nu va exista vot în Comisia LIBE și vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotărârea va fi luată a doua zi, în ședința coordonatorilor, deci după audiere, de către coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent și încalcă procedura. Se pare că există un precedent la nivelul PE în acest sens și s-a mers pe acest precedent,” a explicat Zoană.

Europarlamentarul PSD a descris cum vor decurge audierile și care vor fi pașii următori, după audierea celor trei candidați în Comisiile Parlamentului European.

„Două treimi din timpul alocat este pentru Comisia LIBE și o treime pentru Comisia CONT. Deja COREPER (reprezentanții statelor UE din Consiliul European) și-a exprimat punctul de vedere cu candidatul preferențial. Acum să vedem care este rezultatul care va reieși din decizia coordonatorilor grupurilor politice. În contextul în care coordonatorii de grupuri politice, care reprezintă Parlamentul European în această procedură vor ajunge la aceeași soluție la care a ajuns COREPER, atunci acela va fi candidatul ales, cel francez. În cazul în care Parlamentul are o altă soluție, probabil că va exista un trialog informal, în care cred că va participa și Comisia, dar hotărâtor va fi Consiliul UE și Parlamentul care au egalitate la decizie.”

Gabriela Zoană a trimis întrebări coordonatorului S&D din Comisia LIBE, pentru a fi adresate la audierea celor trei candidați.

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaților la șefia Parchetului European. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări și răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conține și scrisoarea președintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunța că Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcția de procuror șef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferințelor pentru șefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Președintele Comisiei LIBE a mai atașat mesajului scrisoarea grupului de selecție, plus CV-urile celor trei candidați și răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecție.

„În numele președintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, am dori să vă informăm asupra procedurii de la nivelul Comisiei în legătură cu numirea procurorului-șef european. O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecție, în concordanță cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European și Consiliul vor numi prin consens procurorul-șef european pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferențială de candidați pe 20 februarie 2019. (Jean-François Bohnert din Franța, care a obținut 50 de puncte, urmat la egalitate de Laura Codruța Kovesi și Andres Ritter din Germania, cu un scor egal, de 29 de puncte – n.red.)

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei și mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidați va avea loc în ședința Comisia LIBE, cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15:30-19:15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declarația candidatului urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) și a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului președinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare și răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare și două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o ședință pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidați”, se arată în mesajul președintelui Comisiei LIBE obținut de Mediafax.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Irina Tănase, părăsită de Liviu Dragnea, după ce a fost prinsă cu altul! Detalii BOMBĂ
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Farul, tot mai aproape de playoff: Victorie cu 2-0 în meciul cu Rapid
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Anunţul crunt despre pensii! Se anulează creşterile în 2022?! Fosta şefă a Casei de Pensii...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...