EXCLUSIV: Cum arată în realitate „marea tăiere” a lui Ponta în cabinetele guvernamentale

Redactor:
Anca Simina
EXCLUSIV: Cum arată în realitate „marea tăiere” a lui Ponta în cabinetele guvernamentale
În ton cu promisiunile electorale, guvernul a oficializat astăzi restructurarea la nivelul cabinetelor de demnitari: consilieri, secretari personali, și directori de cabinete ai miniștrilor sau secretarilor de stat. Marea tăiere anunțată entuziast de premierul Victor Ponta se dopvedește a fi însă destul de mică: 30 de posturi.

În ton cu promisiunile electorale, guvernul a oficializat astăzi restructurarea la nivelul cabinetelor de demnitari: consilieri, secretari personali și directori de cabinete ai miniștrilor sau secretarilor de stat. Marea tăiere anunțată entuziast de premierul Victor Ponta se dovedește a fi însă destul de mică: din calculele gândul, reducerea în cabinetele guvernamentale ar fi de numai 30 de posturi, mai puțin de 7% față de câte au existat în guvernul Ponta 1.

Pe linia cabinetelor guvermanentale, ocupate în general de oameni de partid care vin și pleacă o dată cu ministrul sau secretarul de stat, guvernul Ponta 1 a moștenit de la Mihai Răzvan Ungureanu, 546 de posturi, arată calculele gândul. Actualul executiv a tăiat din stafful fiecărui demnitar, dar a mărit numărul de demnitari. Astfel, după modificările operate astăzi, suita personală a miniștrilor și secretarilor de stat ar ajunge la 518 oameni.

Vicepremierul Liviu Dragnea admite că, deși a făcut deja tăierile, guvernul nu are încă „o analiză centralizată” să poată arăta cu cifre ce reducere totală s-a făcut sau ce impact va avea în buget.

Acesta este însă doar primul strat mai puțin vizibil din guvern. Cu tot cu cele din cabinete, guvernul are la dispoziție în jur de 3000 posturi în eșalonul al doilea exclusiv pentru oamenii de partid, de la secretari de stat la șefii de deconcentrate, oameni care vin și pleacă în general o dată schimbarea Puterii. Pe lângă acestea, numără aproape 72.000 de funcționari, potrivit celor mai recente date avansate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici numai la nivel central.

Ce a moștenit și ce taie Ponta II de la Ponta I

Cabinetul primului-ministru a rămas neatins, cu 18 posturi, a anunțat vicepremierul Liviu Dragnea, după ședința de guvern. La nivelul viceprim-miniștrilor, stafful a fost subțiat de la 15 la 12 sau chiar la 8 posturi. Doar că, spre deosebire de fostul executiv, care îl avea vicepremier doar pe Florin Georgescu, cu 15 consilieri și secretari personali, acum oamenii viceprim-miniștrilor vor ajunge la 32: 8 la Gabriel Oprea și câte 12 la Liviu Dragnea și Daniel Chițoiu, care vor avea și propriile cabinete de miniștri, la Dezvoltare și la Finanțe.

O modificare mai semnificativă apare în rândul consilierilor și purtătorilor de servietă ai miniștrilor. Aici, guvernul Ponta 1 avea 260 de posturi în organigramă, câte 13 pentru fiecare din cei 20 de miniștri, aceștia urmând să se reducă la 208, câte 8 pentru fiecare din cei 26 de miniștri.

Economia este însă „recuperată” în rândul staffurilor secretarilor de stat. Pe hârtie, cabinetele acestora s-au redus de la 5 la 4 posturi, a anunțat Dragnea. Tot el admite însă, indirect, că numărul secretarilor de stat va crește considerabil. „În acest moment, nu va poate răspunde nimeni câți secretari de stat vor fi. Pot estima că o să ajungă numărul total al secretarilor de stat undeva înspre 60, între 55-60”, a spus Dragnea.

Fostul cabinet s-a limitat însă la doar 47 de secretari de stat, ceea ce a dus suita lor la 235 de posturi. Cu toate retușurile, la 60 de secretari de stat, cabinetele reduse vor însuma 240 de oameni, mai mulți decât acum o lună.

O tăiere promițătoare pe hârtie apare în dreptul secretarului general al Guvernului al cărui cabinet se reduce de la 13 la 8 posturi. Aceasta este însă o funcție singulară la nivelul Guvernului, căreia în noua organigramă i s-ar adăuga și șeful cancelariei Primului-ministru, având și el dreptul la 8 oameni în cabinet. În loc de 13 posturi, apar astfel 16. Cât despre secretarul general adjunct al Guvernului, reducerea este doar de un post, de la 5, la 4, potrivit lui Dragnea.

Un calcul simplu arată că fostele cabinete aveau 546 de posturi, iar cele care strâng zilele acestea la guvern alți oameni de partid vor însuma 518.

Întrebat ce reducere obține concret guvernul din modificările operate, Liviu Dragnea spune că „încă nu s-a făcut o estimare, se lucrează la estimarea asta”, dar opinia sa personală este că „va fi o reducere”. „Am zis . Eu v-am spus și vă repet: eu cred că va fi o reducere”, a estimat vicepremierul fără a explica pe ce se bazează estimarea personală.

Operațiunea „Agenții și companii de stat”, în lucru

Pe cifrele actuale, ar mai putea fi reduse în jur de 100 de posturi în cabinetele șefilor de agenții care au rang de secretar de stat. În prezent, în subordinea miniștrilor se află în jur de 120 de agenții și companii naționale, la nivelul cărora cabinetele se reduc cu câte un post, de la 4 la 3 consilieri.

Guvernul nu a avansat însă până în acest moment niciun fel de estimare a numărului de agenții și companii naționale după reorganizare. Primele semnale nu arată reduceri, ci, pe alocuri, dimpotrivă. Un exemplu îl reprezintă actuala Companie Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, care se va sparge în primă fază în două: o parte la Departamentul pentru proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în coordonarea lui Dan Șova, o alta la Ministerul Transporturilor, sub Relu Fenechiu.

La rândul său, ministrul Transporturilor a declarat pentru gândul că intenționează să despartă Reparațiile de Drumuri Naționale de Construcții de Drumuri. Dintr-o singură companie vor rezulta atfel trei, cu trei șefi și trei cabinete. Cu alte cuvinte, cei 4 oameni de la cabinetul președintelui CNADNR ar fi înlocuiți cu 9, în trei cabinete.

Primul-ministru nu mai știe „câte mii” sunt în deconcentrate și companii

„Facem un pas mic pentru buget, dar un pas mare pentru ideea pe care vrem să o transmitem: reducem numărul de consilieri de la fiecare ministru și secretar de stat și șefi de agenție cu grad de secretar de stat”, a anunțat entuziast premierul Victor Ponta, la începutul ședinței de guvern.

Semnalul dat oficial a mers chiar mai departe: până pe 30 martie, miniștrilor li s-a cerut „să analizeze” în vederea tăierilor funcțiile de conducere din aparatul central. Cifrele ANFP arată că guvernul Tăriceanu avea 8170 de funcții de directori în organigramă, în 2008, iar Ponta II – 7678 în 2012. Șefii de serviciu erau 3.269 în vremea PNL și 2.832 în timpul USL.

„Semnalul este reducerea – eu am propus la jumătate, pentru că sunt o fire optimistă – a tuturor funcțiilor de conducere din aparatul central – directori generali, directori, șefi de servicii, la jumătate. O să vedeți că funcționează ministerele și cu jumătate din funcțiile de conducere”, a spus Ponta. Dragnea însuși s-a dat ca exemplu, arătând că este primul care a redus direcțiile din minister la jumătate.

Următorul pas anunțat de la microfoanele guvernului ar fi tăieri în deconcentrate. Deocamdată, Ponta admite că nu știe câți oameni există în aceste instituții subordonate guvernului în județe. „În structurile deconcentrate, nimeni nu mai știe acum câți oameni, câte mii de oameni avem în tot felul de structuri deconcentrate, în companii”, a spus premierul.

Planul de ocupare a funcțiilor publice semnat de însuși Victor Ponta pe 4 decembrie, în ședință de guvern, arată că șefiile de deconcentrate urcă până la 1.200. Dacă sub guvernul Boc erau 130 de directori exectutivi și 201 de adjuncți în deconcentratele ministerelor, Ponta a tăiat 21 de adjuncți, dar a suplimentat cu 120 directorii. Șefii s-au înmulțit și la nivelul deconcentratelor din unitățile administrativ-teritoriale: de la 323 de directori exectitivi la 445 și de la 37 de adjuncți la 324.

Planul declarat al lui Victor Ponta ar fi „o adevărată restructurare, dar nu o restructurare cu toporul, 25% și la ăla care are coada mai lungă, și la cel care are o coadă mai scurtă, ci o restructurare care să aibă un sens”. Tăierile s-ar putea opera, susține premierul, „în prima parte a anului, cât încă oamenii au încredere, cât oamenii au răbdare”.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cătălin Scărlătescu a făcut SCANDAL la Chefi la Cuțite. Ce l-a enervat peste măsură: ‘Facem...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide