EXCLUSIV. USL ia în calcul amânarea alegerilor pentru a rezolva problema uninominalului pur

EXCLUSIV. USL ia în calcul amânarea alegerilor pentru a rezolva problema uninominalului pur
Publicat: 02/07/2012, 23:03
Actualizat: 05/07/2012, 16:29

Liderii USL vor să convoace o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta despre sistemul electoral. Decizia a fost determinată de faptul că judecătorii Curții Constituționale au respins legea uninominalui pur, propusă de Ponta și Antonescu, prin care câștigătorii unui colegiu deveneau automat parlamentari. Cu toate acestea liderii USL au speranțe că, până la urmă, uninominalul pur va fi aplicat la alegerile parlamentare și iau un calcul, susțin surse din Uniune, amânarea alegerilor. Asta pentru că, în scenariile USL, judecătorii ar fi respins legea pentru că aceasta a fost adoptată cu mai puțin de jumătate de an înaintea alegerilor, încălcând astfel recomandările Comisiei de la Veneția.

„Cu siguranță la alegerile parlamentare vom avea uninominal pur. Este posibilă și varianta amânării alegerilor„, au declarat, pentru gândul, surse din USL.

Potrivit legii, data alegerilor se stabilește prin hotărâre de guvern. De asemenea, mandatul parlamentarilor, conform Constituției, nu poate fi prelungit cu mai mult de trei luni.

Tăriceanu: Este o uriașă aberație din partea Curții Constituționale să spui că legea este neconstituțională în integralitatea ei

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pentru gândul, că este posibil să fie convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se discuta sistemul electoral. Decizia finală urmează să fie luată după ce apare motivarea Curții Constituționale.

„Este o uriașă aberație din partea Curții Constituționale să spui că legea este neconstituțională în integralitatea ei. Judecătorii dovedesc că ori nu are cunoștințe de drept constituțional ori au o minimă cultură politică pentru că acest tip de sistem electoral funcționează bine și mersi în alte state perfect democratice. Nu are cum să fie la noi neconstituțional și la alții constituțional din moment ce toate constituțiile se bazează pe aceleași principii fundamentale”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, susține că este anormal ca primarul și președintele de Consiliu Județean să fie aleși dintr-un singur tur, iar pentru Parlament câștigătorul unui colegiu să nu aibă dreptul de a accede în forul legislativ. El a adăugat că USL va lua o decizie după ce va apărea motivarea Curții Constituționale.

Negocieri cu PDL-ul lui Vasile Blaga

Surse din PSD susțin că social-democrații au încercat să-i convingă pe democrat-liberali de pericolul reprezentat de PP-DD și le-a propus să colaboreze pentru o nouă lege a uninominalului. Informația a fost confirmată de Victor Ponta, care a precizat că l-a sunat și pe fostul președinte PDL, Emil Boc, pentru acest subiect și urmează să discute și cu Vasile Blaga. Premierul le-a transmis celor de la PDL că, dacă nu vor fi de acord cu un sistem uninominal pur, vor constata după alegerile parlamentare că partidului lui Dan Diaconescu va fi principalul partid de opoziție. Ponta a spus că dacă se va aplica sistemul uninominal, PP-DD va avea soarta de la alegerile locale, când deși a avut un scor bun, nu a obținut multe mandate, deoarece nu s-a clasat pe primul loc.

„Dialog am avut întotdeauna cu ei, dar de multe ori una au zis și alta au făcut. PP-DD nu este copilul mai mic al PDL? Nu ei le-au permis să facă în timpul campaniei reclamă la televizor când era interzisă campania. Poate vor să facă o Românie cu naționalism-extremism, oricum o Românie europeană nu vor să facă. Ceea ce face acum Curtea Constituțională nu este obstrucționarea Parlamentului?”, a declarat pentru gândul liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Valeriu Zgonea.

Simulările PDL

Democrat-liberalul Adriean Videanu a susținut că decizia Curții Constituționale a avantajat PDL. Potrivit simulărilor PDL, dacă sistemul uninominal era menținut, democrat-liberalii nu depășeau pragul de 10% în timp ce USL lua 84,5%.

Videanu a declarat că PDL este astăzi la 22%, iar USL este sub 50%. „Am recuperat trei procente în ultima săptămână, USL a pierdut 4%”, a subliniat la Gândul Live democrat-liberalul.

Sistemul din 2008 vs Sistemul Ponta-Antonescu

Sistemul electoral folosit la alegerile parlamentare din 2008 a primit numeroase critici, deoarece îmbină sistemul proporțional cu cel uninominal, permițând să acceadă în Parlament și candidați aflați pe locul doi, trei sau patru.

Candidatul care lua peste 50% din voturi într-un colegiu devenea automat parlamentar. Problema apărea însă pentru cei care nu treceau acest prag, deoarece depindeau de scorul partidului. O formațiune politică obținea tot atâtea mandate câte voturi a primit.

Spre exemplu, într-un județ chiar dacă un partid se clasa pe primul loc în toate colegiile, dar fără a obține 50% plus unu în vreunul dintre ele, primea tot atâtea mandate cât scorul său. Restul mandatelor se redistribuiau către celelalte partide. Dacă avea șapte candidați pe primul loc, dar scorul pe județ era de 30%, nu putea primi mai mult de o treime din mandatele din acel județ.

Sistemul electoral propus de Victor Ponta și Crin Antonescu prevedea că cine iese pe primul loc într-un colegiu uninominal primea automat mandatul de parlamentar, indiferent de scorul partidului.

Partidul lui Dan Diaconescu avantajat de sistemul proporțional

Decizia Curții Constituționale avantajează partidul lui Dan Diaconescu, cotat în sondajele de opinie în jurul a 10%. În sistemul uninominal propus de Ponta și Antonescu, șansele unui candidat PP-DD de a accede în Parlament erau diminuate, deoarece trebuia să câștige colegiul.

Spre exemplu, la alegerile locale organizate pe baza sistemul uninominal pur, PP-DD s-a clasat pe locul trei, cu aproximativ 13%. Cu toate acestea nu a câștigat nicio funcție de președinte de Consiliu Județean. În schimb, USL cu aproximativ 56% din voturi a câștigat 88% din mandatele de președinte de CJ.

Pe sistemul uninominal-proporțional, scorul partidului permite ca PP-DD să primească un număr egal de mandate cu scorul obținut, indiferent pe ce loc s-au clasat candidații săi în colegiile uninominale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte