Explicația lui Băsescu pentru „graba” lui Ponta de a rupe pactul: „Fiind foarte cald, poți deveni nervos. În relația directă cu mine e excesiv de bine educat, către slugarnic”

Explicația lui Băsescu pentru graba lui Ponta de a rupe pactul: Fiind foarte cald, poți deveni nervos. În relația directă cu mine e excesiv de bine educat, către slugarnic
Publicat: 08/08/2014, 12:38
Actualizat: 09/08/2014, 10:14

De la Palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a reclamat astăzi „graba” cu care premierul Victor Ponta a denunțat ieri Acordul de colaborare instituțională pe care îl semnaseră în 2012, cerându-i „să mai rabde până în decembrie”. În aceeași intervenție, Băsescu l-a trecut însă pe Ponta de la „mincinos” la „slugarnic” și i-a transmis că menținerea pactului de coabitare „îl scutește de multe explicații” externe, sugerând că, în lipsa unui astfel de acord, Guvernul este tratat exclusiv cu neîncredere din partea cancelariilor occidentale.

„Eu pot să cred și faptul că fiind foarte cald ieri poți deveni nervos, accept și ideea că nu s-a uitat la emisiune și a mers pe preluările pe care le-au făcut televiziunile fără a reda exact dialogul”, l-a luat Băsescu peste picior pe Ponta, reluând ideea că termenul „păcălit”, invocat de acesta ca argument pentru a denunța acordul, nu i-a aparținut.

Părtaș, în emisiunea în care a fost prezent marți, la teza unei capcane politice în care Ponta a picat după alegerile generale, președintele și-a asumat ca pe o eroare doar „reacția neclară”: „Dacă îmi reproșez ceva e că reacția mea nu a fost destul de clară, într-o linie mai clară, dar n-am utilizat expresia că „l-am păcălit” așa cum afirmă în scrisoare. Nu ezită domnul Victor Viorel Ponta să mintă. E stilul lui sau modul lui de a face politică, prin minciună”, i-a reproșat el premierului.

Cât despre „curajul” prim-ministrului, președintele i-a dat și acestuia o interpretare. „Vă asigur că acesta este comportamentul când este la distanță. Îmi adresează invective, mă trimite la brutărie. Altfel, vă asigur că în relația directă cu mine pare bine educat, uneori excesiv de bine educat, chiar către slugarnic. Am să-l țin mai aproape”, a râs Băsescu.

Replicile la atacurile lui Ponta au fost strecurate de Băsescu într-o încercare de a demostra utilitatea pactului pe care ambii demnitari l-au încălcat însă în repetate rânduri de la semnare.

„Domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta s-a grăbit cu denunțarea acestui Acord pentru că el are importanța sa. Esența acordului trebuia menținută, pentru că el nu este o simplă foaie de hârtie așa cum au încercat destui analiști să demonstreze”, a încercat Băsescu să argumenteze importanța pactului, inclusiv în campania electorală, insistând că „niciodată cancelarii din Europa sau de peste Ocean nu au îndrăznit să îl ceară”.

Președintele susține că „izvorul lui” a fost „neîncrederea de care se bucura Guvernul de la București după alegeri”, acordul fiind în final un „document pe care până la urmă premierul l-a acceptat în linii mari în forma propusă de mine, pentru a crea garanții”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului