FADERE condamnă declarațiile lui Ponta: E cea mai mare jignire pentru românii din diaspora

FADERE condamnă declarațiile lui Ponta: E cea mai mare jignire pentru românii din diaspora
Publicat: 22/08/2016, 14:14
Actualizat: 30/08/2016, 15:47

„Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014, după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore și unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire și pentru cei care au stat la cozi în ploaie și s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porțile secțiilor de vot în nas sau au fost bătuți de polițiile străine chemate la ordinele ambasadelor românești”, transmite Federația asociațiilor de români din Europa, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

FADERE precizează că i-a trimis lui Victor Ponta, pe 14 august 2014, o scrisoare în care i se arăta clar câte secții de vot trebuie puse în diaspora și unde anume, contrar afirmației fostului premier, care a precizat că el a pus secții de vot la fel ca în 2009 și că nu își explică de ce acum a fost scandal și în 2009 nu.

„Nu a avut nici o scuză să spună că nu știa că între 2009 și 2014 numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori și astfel nu poți pune același număr de secții de vot ca în 2009”, se mai arată în documentul citat.

Afirmațiile FADERE vin în contextul în care fostul premier Victor Ponta a susținut, duminică seara, că la ultimele alegeri prezidențiale unii cetățeni români din afara țării se așezau de mai multe ori la rând pentru a forma cozi și pentru a fi arătați la televizor.

„Îmi pare rău pentru acele cozi, pe care însă ulterior am aflat că nu le-am făcut eu, ci cei care se așezau de două ori, de trei ori, de patru ori la rând, ca să fie cozi, să se arate la televizor”, a susținut Ponta.

De asemenea, fostul premier a criticat actuala lege și a invocat numărul mic al românilor din diaspora care s-au înscris în Registrul electoral, pentru a vota prin corespondență sau la secția de votare.

„Acum dacă îi întrebați pe cei care stăteau la coadă, am văzut că s-au înscris 8.000 de oameni să voteze în diaspora. 8.000 sunt în câteva blocuri în Drumul Taberei. Și noi, toată țara, tot Guvernul, muncește numai pentru cei 8.000”, a mai spus Ponta.

Guvernul a pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiect de OUG care dă MAE posibilitatea de a înființa mai multe secții de votare. Concret, la articolul 23 este introdus un amendament care precizează că Ministerul Afacerilor Externe propune Autorității Electorale Permanente înființarea de secții suplimentare, în afara secțiilor de votare de pe lângă misiuni diplomatice, în termen de 15 zile de la anunțarea datei alegerilor. Secțiile vor fi organizate cu acordul țării respective.

În plus, Guvernul menține posibilitatea de a înființa noi secții de votare, cu acordul autorităților din țara respectivă, dacă cel puțin 100 de alegători cu domiciliul sau reședința în acele localități au solicitat acest lucru prin înscrierea în Registrul electoral. Totodată, procedura de înregistrare în Registrul electoral a fost simplificată, astfel încât românii din diaspora pot trimite cererile și copiile după documentele necesare înscrierii și prin e-mail.

Mai mult, sunt abrogate prevederile care împiedică votul pe liste suplimentare pentru pe românii care și-au schimbat domiciliul sau domiciliază în țară, dar au reședința în străinătate.

Proiectul urmează să intre în dezbatere publică și va fi aprobat de Guvern la începutul lunii septembrie, odată cu revenirea parlamentarilor din vacanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?