Firea nu mai crede în relația dintre Dragnea și Grindeanu. Primarul scoate o carte nouă în meciul cu primul ministru: o femeie premier

Redactor:
Liviu Dadacus
Firea nu mai crede în relația dintre Dragnea și Grindeanu. Primarul scoate o carte nouă în meciul cu primul ministru: o femeie premier
Primarul general Gabriela Firea a descris, sâmbătă, un scenariu privind schimbarea integrală a Guvernului Grindeanu, în care majoritatea parlamentară actuală îi va prezenta șefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

Firea a participat sâmbătă seara la România Tv, unde a precizat că actualul premier, Sorin Grindeanu, nu a mai participat de câteva luni la ședințele de partid și că relația dintre acesta și liderul PSD Liviu Dragnea s-a „răcit”.

„La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înțeles rolul său – anume că reprezintă o funcție numită. A înțeles că trebuie să aibă o relație puternică cu coaliția, cu Liviu Dragnea și domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simțit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea și Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a spus Firea.

„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (…) În momentul în care nu a mai considerat util spatele – metaforic vorbind – politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea. 

Întrebată dacă șeful statului, Klaus Iohannis, este acest „spate” și dacă premierul Grindeanu se duce la Cotroceni și se consultă mai des cu Iohannis decât cu Dragnea, Firea a răspuns: „Sper că nu e așa. Ar fi păcat dacă consideră că e mai util sfatul altcuiva decât cel al colegilor de partid”.

Firea a comentat, totodată, și o presupusă luare de poziție a lui Iohannis privind schimbarea premierului Grindeanu.

„Președintele a fost subtil de această dată și a lăsat o portiță întredeschisă, pentru că a făcut acea afirmație că dacă este ceva serios, cu siguranță vom afla, vom analiza… Cu alte cuvinte, până la urmă, (Iohannis, n.r.) nu exclude faptul că la un moment dat, după finalizarea în maximum 2 săptămâni a acestei evaluări a activității guvernamentale, posibil – eu nu pot acum să afirm și nu pot să anticipez, că oricum nu sunt Mafalda – să se ia o decizie politică în ceea ce privește Guvernul în totalitatea sa, sau în ceea ce privește premierul sau anumiți miniștri. Și atunci, constituțional, președintele țării invită partidele la Palatul Cotroceni, se realizează consultări, majoritatea parlamentară prezintă un nou candidat de prim-ministru, președintele îl acceptă sau nu și, în final, dacă acceptă, depune jurământul și începe activitatea la Palatul Victoria”, a spus Firea, descriind astfel inclusiv scenariul schimbării Guvernului actual în integralitate.

„Nu a exclus (președintele Iohannis, n.r.) în totalitate această posibilitate, dând practic posibilitatea majorității parlamentare să facă o analiză, să ia o decizie politică și să o anunțe pe cale oficială la Palatul Cotroceni”, a adăugat Firea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă actualul premier Sorin Grindeanu va face apel la ajutorul lui Iohannis pentru a rămâne în funcție, dacă PSD va decide schimbarea sa, Firea a răspuns: „Nu-mi pot da seama care va fi reacția”.

„Dar colegii noștri învestiți de CExN pentru a ne reprezenta în Guvern au făcut un legământ nescris – pentru că nu le-a dat nimeni o foaie de hârtie să scrie – a fost o înțelegere tacită, o abordare de moralitate. În momentul în care ai o misiune politică, iar partidul consideră că nu-l mai reprezinți suficient de bine, asta nu înseamnă că ne certăm, că ne despărțim, dar pe acea componentă poate este de preferat un alt coleg. E moral să accepți acea decizie fără resentimente, nu să te duci să ceri > și să ceri sprijinul în altă parte”, a subliniat Firea.

Ea a mai spus că i-a transmis liderului PSD Liviu Dragnea nemulțumirile și problemele pe care le are în relația cu Guvernul, enumerând 5 domenii: Transporturi, Apărare, Ape și Păduri, Energie și Cultură.

Firea fost întrebată, de asemenea, dacă va accepta o eventuală propunere de a fi premier.

„Nu mi se va propune. Și domnul Dragnea dorește să duc la bun sfârșit mandatul de primar. Dacă mi se va propune, nu voi accepta. Avem foarte mulți colegi capabili, profesioniști, onești, care pot ocupa această funcție de premier”.

„Eu mi-aș dori să fie tot o doamnă, o femeie prim-ministru. Am mare încredere în capacitatea femeilor de muncă, în loialitatea lor, în modul în care știu să se organizeze, în pragmatismul lor – o femeie din actualul Guvern sau din parlamentarii noștri. Sigur aș colabora foarte bine”, a mai spus Firea.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide