Firmele pot depune din nou cereri pentru programul IMMINVEST Plus. Încă 4.500 de societăți comerciale au acces la schema de ajutor de stat

Firmele pot depune din nou cereri pentru programul IMMINVEST Plus. Încă 4.500 de societăți comerciale au acces la schema de ajutor de stat
Publicat: 11/12/2023, 16:04
Actualizat: 11/12/2023, 16:05

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) aduce la cunoștință prelungirea perioadei de depunere a cererilor pentru Programul IMMINVEST PLUS până la data de 22 decembrie 2023, ora 23:59, dată până la care, prin intermediul platformei online poate fi accesat un plafon suplimentar de 4,1 miliarde de lei alocat pentru garantarea celor mai avantajoase credite de investiții și capital de lucru destinate IMM-urilor.

Suplimentarea a fost decisă de Guvern ca urmare a epuizării plafonului inițial de 7 miliarde lei alocat Programului IMM INVEST PLUS, pentru continuarea programului pe componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD și GARANT CONSTRUCT.

Decizia a fost luată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor exprimate atât de mediul de afaceri cât și de sistemul bancar,  în contextul în care Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 7391 de garanții în valoare de peste 6,2 miliarde lei, susținând finanțări de aproximativ 7 miliarde lei, utilizând integral plafonul de garantare stabilit inițial de Guvern pentru implementarea Programului IMM INVEST PLUS și a componentelor acestuia în anul 2023.

Noul plafon va asigura accesul la măsurile din schema de ajutor de stat pentru încă 4.500 de firme, extinzând astfel posibilitatea acordării de ajutoare de stat pentru aproximativ 31.000 de companii până la finalul anului.

Procesul de înscriere este facil și se realizează prin intermediul platformei www.imminvest.ro. Beneficiarii eligibili trebuie să acceseze secțiunea dedicată IMM INVEST, IMM PROD sau GARANT CONSTRUCT și să urmeze câțiva pași simpli pentru a încărca documentele solicitate.

Programul IMM INVEST PLUS 2023

Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, în valoare de 695,75 milioane de euro, reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european care are ca principal obiectiv susținerea IMM-urilor, continuarea și dezvoltarea activității lor, a întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, permițând păstrarea locurilor de muncă existente, crearea de noi locuri de muncă, investiții, plata impozitelor, contribuțiilor și altor taxe datorate bugetului de stat și celorlalte bugete.

Ajutoarele de stat sunt acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi, dobânzi subvenționate pentru o perioada de 12 luni și comisioane 0 pe toata perioada de derulare a creditelor pe toate cele 6 componente: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

Pentru acordarea de garanții, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziție un plafon de garantare pentru anul 2023 în valoare de 24,3 miliarde lei.

Față de programele anterioare, Guvernul României a ajustat acest nou program ca răspuns la solicitările mediului de afaceri, rezultând următoarele caracteristici principale:

– Procentul de garantare este de până la 90% din valoarea împrumutului;

– Dobânzile  aferente creditelor garantate sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către stat, prin Ministerul Finanțelor;

– Costuri scăzute de finanțare, cu marje maxime cuprinse între 0,75% și 2,5% peste ROBOR 3M;

– Acordarea posibilității refinanțării creditelor de investiții, inclusiv a celor acordate în cadrul Programului anterior.

FNGCIMM implementează cinci programe guvernamentale de garantare pentru susținerea economiei României, după cum urmează:

  1. IMM Invest Plus – Componenta IMM Invest Romania
  2. IMM Invest Plus – Componenta Agro IMM
  3. IMM Invest Plus – Componenta IMM Prod
  4. IMM Invest Plus – Componenta Garant Construct
  5. Noua Casă

Ajutor de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi

În baza schemei de ajutor de stat se acordă garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, în conformitate cu prevederile pct. 2.2 din Cadrul temporar Ucraina, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, astfel:

  • Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții.
  • Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.
  • Valoarea maximă a finanțărilor acordate beneficiarilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr nu poate depăși 10.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
  • Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru.
  • În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili, instituțiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

Ajutor de stat sub formă de grant

Beneficiarii schemei de ajutor de stat, care au contractat credite de investiții și/sau credite/linii de credit garantate, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.

Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de:

  • 2.000.000 Euro/întreprindere/UAT
  • 250.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare
  • 300.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Calendarul premierului Marcel Ciolacu privind aderarea României la Schengen: Aerian în martie 2024 și după iulie pe cale rutieră

VIDEO | Nicolae Ciucă tratează cu „maximă precauție” subiectul aderării României la Schengen: „Mai sunt pași de urmat/ Nu există o dată propusă”

VIDEO | Liberalii iau în calcul schimbarea conducerii ANAF, după ce premierul Marcel Ciolacu s-a arătat „total nemulțumit” de colectarea TVA-ului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?