Fiscul poate cere date despre conturi, imobile, cheltuieli și animale de curse. Cum va arăta declarația de patrimoniu pe care trebuie să o completeze anumiți români

Publicat: 12/09/2013, 14:00
Actualizat: 07/05/2019, 14:14

De la conturi bancare, datorii, proprietăți, asigurări sau detaliile despre cheltuielile făcute până la animalele de rasă sau de curse care depășsesc ca valoare 15.000 de lei, deținute de un contribuabil, toate vor fi obligatoriu de declarat în cazul în care Fiscul începe o verificare în cazul unei persoane și constată „diferențe semnificative” între veniturile estimate calculate în baza situației fiscale personale și veniturile declarate.

Datele vor fi completate în noua declarație de patrimoniu pe care ANAF o poate cere și al cărei model a fost aprobat prin ordin al ministrului Daniel Chițoiu, intrând în vigoare începând din 11 septembrie, când a fost publicat în Monitorul Oficial. Declarația de patrimoniu este chiar mai cuprinzătoare decât declarația de avere pe care sunt obligați să o completeze politicienii cu funcții de demnitate publică, funcționarii publici sau candidații.

Astfel, declarația de patromoniu, obligatorie doar pentru persoanele verificate și cărora Fiscul le-o solicită, va include bunuri imobile (terenuri, clădiri, alte bunuri imobile), bunuri mobile (mijloace de transport terestre, navale, aeriene, înmatriculate/ înregistrate, metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică, antichități, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național sau universal, a căror valoare de achiziție însumată depășesșe 15.000 lei, animale, inclusiv animale de rasă sau care participă la competiții/ curse, a căror valoare însumată depășește 15.000 lei), active financiare (conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și învestire, plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate), alte bunuri, titluri și/sau dețineri a căror valoare individuală depășește 10.000 lei, polițe de asigurare, cu excepția asigurărilor RCA, cheltuieli personale și cu persoanele aflate în întreținere, datorii, venituri (venituri realizate pentru care se aplică regimul de reținere la sursă a impozitului, venituri realizate care nu sunt impozabile, venituri scutite de impozit, potrivit legii).

Sursa foto: Monitorul Oficial

FORMULARUL INTEGRAL AL DECLARAȚIEI DE PATRIMONIU

Cine va depune declarația patrimonială

După modificarea Codului de procedură fiscală în acest an, Fiscul are dreptul să înceapă un control dacă suspectează că o persoană are venituri nedeclarate. În cazul în care inspectorii fiscali descoperă venituri a căror sursă nu a fost identificată acestea se impozitează’ cu 16%. Cuantumul exact se stabilește prin decizia de impunere.

Pentru cei în situația cărora Fiscul găsește „diferențe semnificative” calculate în baza situației fiscale personale și veniturile declarate, contribuabilului i se solicită declarația de patrimoniu.

Primul revoltat s-a declarat primarul PSD al Constanței, Radu Mazăre. „Asta e o chestiune foarte relativă – ANAF va sesiza…. Pe cine vrea el? Pe cine va sesiza dacă i se face o plângere cuiva, spre exemplu, dacă vecinul de apartament intră cu o plasmă în casă și-i face o plângere, ANAF e obligat să-i dea curs acestei plângeri. Am discutat chestiunea cu Ponta ieri, care mi-a spus că va fi valabilă de la o valoare în sus. Nu știu să vă spun care este valoarea veniturilor, de ordinul a o sută , o sută și ceva de mii de euro. Și atunci nu se mai adresează majorității populației. Pe mine asta m-a revoltat”, a comentat Mazăre la întâlnirea USL de la Constanța, anenințând că și-ar putea retrage susținerea pentru liberalul Crin Antonescu la prezidențiale, având în vedere că decizia s-a aflat în pixul lui Daniel Chițoiu (PNL).

Potrivit noilor prevederi legislative, diferența semnificativă este cea mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei între între veniturile estimate calculate în baza situației fiscale personale și veniturile declarate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Vine vijelia peste România. Aduce și ninsori
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult