Fiul vitreg al ministrului Apărării s-a deplasat cu elicopterul pentru a dirija fraudarea referendumului

Fiul vitreg al ministrului Apărării s-a deplasat cu elicopterul pentru a dirija fraudarea referendumului
Publicat: 06/12/2012, 13:47
Actualizat: 16/05/2013, 11:26

Dumitru Samson s-a deplasat cu elicopterul la Cluj în ziua referendumului

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobrițoiu, s-a deplasat cu elicopterul, de la București la Cluj, în ziua referendumului , el dirijând din sediul PNL acțiunile de fraudare a voturilor în sensul demiterii președintelui Traian Băsescu, potrivit rechizitoriului.

Rechizitoriul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului instanței supreme a devenit public odată cu trimiterea în judecată a lui Samson.

Lui Măgurean Bogdan, zis Kamaz, i s-a cerut să contacteze lideri ai comunității rome din Pata Rât, cărora li s-au promis sume de bani pentru mobilizarea la vot a locuitorilor din această comunitate, iar alegătorilor li s-au promis mâncare și băutură (mici și bere-n.r.), se arată în rechizitoriul prin care a fost deferit justiției Dumitru Samson, alături de alte 16 persoane.

Pentru punerea în aplicare a celor stabilite, Măgurean Bogdan a fost solicitat să se deplaseze la sediul PNL din municipiul Cluj Napoca de unde, la indicațiile punctuale ale lui Samson Dumitru, transmise prin intermediul lui Nica Tudorel și Bițu Constantin Sebastian, acesta a coordonat, telefonic, pe palierul său de acțiune, activitatea de mobilizare a votanților prin intermediul lui Hanzi Nicușor Ștefan.

De altfel, în 29 iulie 2012, începând cu ora 12.25, Samson Dumitru a ajuns și el la sediul PNL Cluj, unde a petrecut aproape întreaga zi.

„Învinuitul Samson Dumitru s-a deplasat din București în Cluj Napoca cu un elicopter, folosind serviciile societății Inter Aviation SA. El a aterizat pe Aeroportul Internațional Cluj Napoca la ora 12.10, iar la ora 12.25 se afla deja la sediul PNL Cluj din strada Eroilor”, notează anchetatorii în rechizitoriu.

Astfel, la ora 13.31, Măgurean Bogdan, zis Kamaz, era la sediul PNL Cluj de unde l-a contactat pe Hanzi Nicușor Ștefan, căruia i-a cerut o întâlnire la stația OMV „unde se întâlnesc de obicei”.

La întâlnirea de la OMV învinuitul Măgurean Bogdan a mers împreună cu Nica Tudorel, Niculae Nicholas Vitto, Chiraș Gigi Daniel, precum și cu Manasses Joska (cel care, pe parcursul zilei, a fost folosit de Măgurean ca șofer). Aceștia s-au întâlnit cu Hanzi Nicușor Ștefan, iar la discuții au asistat și Lăcătuș Angheluț și Ciorbă Gheorghe, zis Mihai, lideri și ei în comunitatea romă Pata Rât, persoane care-l însoțeau pe Hanzi.

În discuțiile purtate, lui Hanzi Nicușor Ștefan i s-a cerut să mobilizeze alegătorii din acea comunitate prin oferirea de mici și bere la finalul votului, precum și punerea la dispoziție a unor autocare pentru transportul acestora la secția de votare.

Totodată, pentru ajutorul dat, lui Hanzi Nicușor Ștefan i s-a promis o sumă de bani ce urma să-i fie remisă la sfârșitul zilei.

Hanzi a fost de acord cu cele cerute dar, pentru că avea programat în acea zi un spectacol muzical în comuna Bonțida, i-a rugat pe Lăcătuș și Ciorbă să adune votanții din Pata Rât cărora să le spună că cei care vor merge la vot vor primi mici și bere.

În acest context, pentru a face deplasarea în cadrul comunității și mobilizarea oamenilor, care locuiesc în mai multe zone disparate în așa-zisul cartier Dallas, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel le-au dat lui Lăcătuș Angheluț și Ciorbă Gheorghe câte 100 de lei pentru combustibil.

Întâlnirea de la stația de carburanți, înțelegerile care au avut loc acolo, faptul că învinuiții se cunosc și că au convenit pe mobilizarea la vot a comunității rrome în schimbul unor foloase, a fost confirmată prin declarațiile date de Măgurean Bogdan și Hanzi Nicușor Ștefan, precum și de martorii Lăcătuș Angheluț și Ciorbă Gheorghe. De asemenea, camerele de supraveghere din cadrul stației OMV au surprins această întâlnire, imaginile fiind depuse la dosar.

Imediat după ce a plecat de la întâlnire, Hanzi Nicușor l-a contactat pe Măgurean Bogdan și i-a comunicat numărul persoanelor ce locuiesc în comunitățile rome din Pata Rât și în comunele Apahida, Cojocna pe care le va mobiliza la vot, precizându-i că are nevoie de autocar doar pentru cei din Dallas:

„HANZI NICUȘOR – No zi-i la băiatu ăla să-și noteze COJOCNA…
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – …Da !
HANZI NICUȘOR – În COJOCNA îs vreo 600.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – COJOCNA 600. Stai numai un pic ! Stai un pic, stai un pic, stai așa ! 600 de oameni ?
HANZI NICUȘOR – Da, da ! APAHIDA 900.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Da unde trebuie autocare ?
HANZI NICUȘOR – Autocare n-o să-ți trebuiască nicăieri, numaidecât la DALLAS.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Unde ?
HANZI NICUȘOR – La…, la DALLAS.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – La DALLAS ?
HANZI NICUȘOR – Da, da, da !
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – No bun.
HANZI NICUȘOR – De acolo te sună…
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Îi APAHIDA acuma merg oamenii ?
HANZI NICUȘOR – Da, da, da ! Da, da, da !
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Și în COJOCNA merg acuma ?
HANZI NICUȘOR – Și în COJOCNA. Deci acum se duc toți liderii, că eu am lideri, știi, peste tot.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Până la șase-șapte merg toți oamenii ?
HANZI NICUȘOR – Toată lumea-i la vot până la ora aia !
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Până la șapte toată lumea. No bun, APAHIDA și COJOCNA. No bine, NICUȘOR. Bun. Zi-i lui DALLAS să mă sune, că cred că numai lui îi trebuie autocare.
……

HANZI NICUȘOR – Mă tati, am acolo… pe coaste.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – E !
HANZI NICUȘOR – Am acolo niște băieți, au buletine de oraș. Mă înțelegi ? Din CLUJ.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – E !
HANZI NICUȘOR – Și ăia trebuie duși la diferite secții, știi ?
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Nu, mă ! La orice secție poți să-i duci, mă !
HANZI NICUȘOR – Nu, dacă-i din oraș, trebuie să meargă la secția lui.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – E. Păi atunci zi-i să-i ducă.
HANZI NICUȘOR – No. Am pe unu acolo care are dubă, da n-are bani de benzină, de de-astea.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Păi dă-i un milion, NICULE, că ți-l dau diseară eu înapoi ! Dă-i tu un milion de la tine.
HANZI NICUȘOR – E, da eu am venit la APAHIDA.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Zi-i…, zi-i la careva să-i dea un milion, de acolo, și i-l dai tu înapoi.
HANZI NICUȘOR – Problema că dacă… Auzi ! Dacă eu nu-s acasă, n-are nimeni.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – No băgami-aș p… în dracu ! Și apoi atunci cum să fac, no ?
HANZI NICUȘOR – No. Și… Numai așa dacă nu îi zic când trimiți tu autocaru, îi trimiți un milion pe autocar ?
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Sau așa, dacă trimit la DALAS.
HANZI NICUȘOR – No.
MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN – Să-l trimit la DALAS, îi dă șoferu un milion, de la autocar”, consemnează procurorii în rechizitoriu convorbirea dintre cei doi.

De la stația OMV, Nica Tudorel, Măgurean Bogdan, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Daniel s-au deplasat la sediul PNL Cluj, unde se afla și Samson Dumitru.

În timp ce Hanzi Nicușor, folosindu-se de martorii Lăcătuș Angheluț și Ciorbă Mihai, mobiliza la vot alegătorii din comunitatea romă din cartierul Pata Rât-Dallas și aștepta autocarul pentru deplasare la secția de votare, Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel au mers în comuna Florești, aflată la ieșirea din municipiul Cluj Napoca spre Oradea,având ca misiune de a mobiliza la vot persoane care să fie transportate în acest sens în Câmpia Turzii la o secție de votare.

Aici, învinuiții au adunat comunitatea romă pe o stradă din localitate și le-au propus să fie de acord să fie duși la votare la mai multe secții de votare din mai multe localități din județul Cluj, unde vor fi deplasați cu autocarele, fiecare urmând să primească la ieșirea de la secții suma de 50 de lei.

În timp ce Niculae și Chiraș se aflau în Florești, pe stradă au apărut și au parcat două autocare de la firma Fany Prestări Transport SRL Cluj Napoca, mașinile rămânând în așteptare pentru a îmbarca oamenii care vor fi duși la vot.

Până la ora 19.20 când s-au pus efectiv în mișcare, s-au adunat 41 de persoane care au fost de acord să voteze în schimbul sumei de 50 de lei.

Între aceste persoane s-au aflat și învinuiții Hoca Daniel, Hoca Marius Ioan, Hoca Petre, Lăcătuș Florin, Otvos Vasile, Așchilean Adrian, Hoca Alexandru, Hoca Ionuț, Otvos Aladar, Muza Gabriel, Zolesak Remus care, în cursul dimineții de 29 iulie 2012 își exercitaseră deja dreptul constituțional de a vota, în mod liber.

Ei le-au spus lui Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel pe care i-a asigurat că nu este nicio problemă dacă au mai votat deoarece ei „au rezolvat” acolo unde vor fi duși la vot.

Totodată, Chiraș și Niculae i-au sfătuit pe aceștia să își deslipească eticheta autocolantă de pe buletine sau chiar le-au luat ei buletinele și au desprins etichetele care atestau că votaseră în acea zi.

În continuare, învinuiții i-au însoțit pe cei 41 de alegători, deplasându-se împreună cu aceștia spre Câmpia Turzii cu un singur autocar al firmei Fany, condus de martorul Buzatu Mihai Bogdan. Celălalt autocar a părăsit gol locul unde a fost parcat.

În timp ce se afla pe Autostrada Transilvania, la ora 20.02, șoferul autocarului a fost contactat telefonic de către martorul Varga Mircea care a dorit să știe unde se află și când apreciază că va ajunge în Câmpia Turzii, spunându-i că-l va aștepta la intrarea în oraș pentru a-l ghida spre o secție de votare. Aceștia s-au întâlnit în jurul orei 20.40 în apropierea magazinului Profi, Varga s-a urcat în autocar și l-a îndrumat pe șofer pe câteva străzi din oraș până au ajuns la Școala Pavel Dan unde se aflau Secțiile de Votare 171 și 172 Câmpia Turzii.

Imediat ce pasagerii au coborât și au intrat în secție martorul Buzatu Mihai a pus în mișcare autocarul spre un loc de parcare unde urma să aștepte alegătorii.

A fost însă la scurt timp oprit de un echipaj de poliție care l-a legitimat și i-a cerut explicații cu privire la scopul deplasării, sens în care i-a luat și o declarație.

Procedurile cu poliția au durat ceva timp, astfel că alegătorii aduși din comuna Florești nu au mai găsit mașina și nici conducătorul auto la ieșirea de la vot.

La fel, au dispărut și Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel care s-au deplasat înapoi la Cluj Napoca folosind serviciile unei firme de taximetrie.

Potrivit declarației date de martorul Buzatu Mihai, după oprirea sa de către poliție a raportat situația șefului său Măhălean Cristian (director de transport la firma Fany), s-a speriat de consecințele celor petrecute și, cu toate că a fost sunat în mai multe rânduri de către Măhălean care i-a cerut să meargă să recupereze alegătorii, a preferat să stea parcat până după ora 23.00 când se închideau secțiile de votare. După această oră a revenit la Școala Pavel Dan, a îmbarcat persoanele din Florești care mai așteptau după mașină și le-a dus acasă.

„Din datele desprinse din listele electorale permanente ale Secțiilor de votare 411, 412, 415 Florești, județul Cluj, precum și din cele aflate în listele suplimentare ale secțiilor 171 și 172 Câmpia Turzii rezultă că învinuiții Hoca Daniel, Hoca Marius Ioan, Hoca Petre, Lăcătuș Florin, Otvos Vasile, Așchilean Adrian, Hoca Alexandru, Hoca Ionuț, Otvos Aladar, Muza Gabriel, Zolesak Remus au votat de două ori în cadrul referendumului organizat la data de 29 iulie 2012”, arată procurorii SUPC.

Învinuiții au recunoscut votul multiplu exercitat în cadrul referendumului din data de 29 iulie 2012, arătând că au fost convinși să voteze și a doua oară de către învinuiții Niculae Nicholas Vitto și Chiraș Gigi Daniel care le-au promis suma de 50 lei de fiecare și i-au „asigurat” că nu vor avea probleme.

În ceea ce privește sumele de bani promise, din declarațiile învinuiților a rezultat că, după organizarea referendumului, au primit doar suma de 40 de lei fiecare, de la o persoană rămasă neidentificată.

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Dumitru Samson, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Tudorel Nica, Constantin Sebastian Bițu, Bogdan Cristian Măgurean, Nicușor Ștefan Hanzi, fiecare pentru complicitate la infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni; Nicholas Vitto Niculae și Gigi Daniel Chiraș, ambii pentru complicitate la infracțiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, precum și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la exercitarea multiplă a votului în cadrul referendumului; Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lăcătuș, Vasile Otvos, Adrian Așchilean, Alexandru Hoca, Gabriel Muza, Aladar Otvos și Remus Zoleszak, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare multiplă a votului în cadrul referendumului.

Asupra vinovăției celor 17 persoane inculpate se va pronunța Judecătoria Cluj Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...