FORȚA POPULARĂ, noua alianță formată în jurul PDL. Cu ce onorează masa MRU, Neamțu și Papahagi

FORȚA POPULARĂ, noua alianță formată în jurul PDL. Cu ce onorează masa MRU, Neamțu și Papahagi
Publicat: 29/08/2012, 21:42
Actualizat: 06/07/2016, 14:24

PDL se pregătește de lansarea, în jurul datei de 15 septembrie, a alianței antiUSL, democrat-liberalii dorind ca noua structură din care vor face parte și PNȚCD, Inițiativa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, Noua Republică și Fundația Creștin Democrată să se numească Forța Populară. Sigla va fi o inimă albastră pe fond alb, asemenea PPE.

Primul pas spre formalizarea alianței a fost semnarea astăzi a unui manifest în care cele cinci formațiuni propun o alternativă la USL.

„Considerăm că dialogul este necesar într-o societate democratică și vom reconstrui relațiile între cetățeni și politicieni. Vom construi și vom menține un dialog cu toate forțele democratice pentru obiective de interes național, adversarul nostru este stânga politică sub denumirea de USL, care a acaparat statul de drept și justiția”, a declarat președintele PDL, Vasile Blaga.

„Am asistat la un atentat la statul de drept și la valorile democratice, manifestul conturează o intenție și este un legământ”, a spus și Mihai Răzvan Ungureanu, în vreme ce liderul Noii Republici, Mihail Neamțu, a susținut: „Suntem pasionați de învingători, ne interesează victoria, suntem oameni dornici să lupte”.

Cum a dispărut peste noapte titlul manifestului

Dincolo de ceremonia momentului, tensiunea nu lipsește în relațiile dintre cele cinci formațiuni. Ultimul episod a fost legat chiar de manifestul lansat astăzi. Democrat-liberalii au fost foarte deranjați ieri de faptul că partenerii lor, în special cei de la Noua Republică, ICCD și FCD, s-au găbit să anunțe că manifestul va fi lansat sub titulatura „Români, sus inima! România are viitor”. Iritarea a fost cu atât mai mare cu cât FCD a mers să înregistreze, din proprie inițiativă, la OSIM, sloganul „Sus inima!”. Pedeliștii le-au reproșat că se conveniseră ca toate variantele, de slogan, de nume al alianței, să intre în testări sociologice în următoarea perioadă.

În această dimineață, a avut loc o întâlnire a liderilor celor cinci formațiuni, în care PDL și-a impus punctul de vedere, titlul „Români, sus inima! România are viitor” dispărând de pe manifest.

O altă dispută a fost cea a împărțirii candidaturilor, partenerii politici ai PDL insistând ca aceasta să fie paritară. Cu toate aceasta, s-a decis ca stabilirea ponderii fiecărei formațiuni să fie hotărâtă tot în urma unor sondaje. Liderii Alianței vor avea însă posibilitatea să-și aleagă colegiile în care candidează. Vasile Blaga ia în calcul Bihorul sau Bucureștiul, dar, potrivit unor surse din partid, nu este exclusă o candidatură în alt județ, fiind mai multe filiale, printre care și Timiș, care încearcă să-l convingă să intre în alegeri alături de ele. Mihail Neamțu vizează un colegiu în județul Arad, Mihai Răzvan Ungureanu în Iași, iar Adrian Papahagi de la FCD, în Cluj.

Subiectul Udrea, închis

O altă disensiune a fost provocată de atacul lui Mihail Neamțu, la adresa Elenei Udrea, chiar în preziua lansării manifestului. „Sunt și asperități când pornești la o asemenea construcție. Eu sper că ne vom armoniza punctele de vedere, mai ales că avem instituții care să reglementeze situații de acest gen”, a declarat președintele PDL, Vasile Blaga, referindu-se la comisia de etică pe care o va conduce Monica Macovei.

Și Mihail Neamțu transferă responsabilitatea rezolvării problemelor de integritate către comisia de etică și susține că „subiectul Udrea” a fost închis. Deși și-a menținut tonul critic față de Udrea, liderul Noii Republici a precizat că nu vrea să intre într-o polemică cu democrat-liberala.

„Eu socot că doamna Udrea ar beneficia de mai multă simpatie din partea românilor dacă ar face un pas înapoi. Dar am închis subiectul. Am spus ce am avut de spus și cred că ceea ce ne unește pe noi, cei de la Noua Republică, cu ceilalți parteneri de dreapta e mai important decât ceea ce ne dezbină. Cu siguranță și în interiorul PDL a existat o asemenea dezbatere, nu sunt primul care o inițiază. (…) Eu nu o judec pe doamna Udrea din punct de vedere estetic, al felului în care se îmbracă. Eu nu am judecat-o pe doamna Udrea nici măcar din punct de vedere al performanței sale administrative la minister, care a fost mai degrabă bună în raport cu ceilalți miniștri de la USL. Am judecat strict valoarea politică a declarației sale și în general a prezenței domniei sale pe scena publică, fără să cred că eu sunt mai deștept, mai bun, mai pregătit. Nu am de gând să intru într-o polemică cu doamna Udrea”, a declarat Neamțu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...