Foștii președinți ai PNL și PSD riscă să rămână fără colegii la parlamentare. Tăriceanu și Geoană, la mâna lui Antonescu și Ponta

Foștii președinți ai PNL și PSD riscă să rămână fără colegii la parlamentare. Tăriceanu și Geoană, la mâna lui Antonescu și Ponta
Publicat: 06/10/2012, 12:46
Actualizat: 29/07/2014, 21:51

Situația colegiilor în care vor candida foștii președinți ai PNL și PSD, Călin Popescu Tăriceanu și Mircea Geoană, este una incertă, ambii având probleme în interiorul USL.

Fostul președinte al PSD, Mircea Geoană, a declarat pentru gândul că dorește să-și mențină colegiul de Senat din județul Dolj, în care a candidat și în 2008. El a precizat că a refuzat două oferte ale unor filiale din Moldova și din Muntenia pentru a-și schimba colegiul.

„Îmi reafirm intenția clară de a candida în colegiul Dăbuleni-Segarcea-Bechet, pe care îl reprezint în Senat de opt ani. Nu există nicio rațiune sau motiv plauzibil care să întrerupă relația de prietenie și loialitate cu oamenii din aceasta zonă și colegii și colegele mele din PSD Dolj”, a spus Geoană.

Cu toate acestea, candidatura lui Mircea Geoană în colegiul din Dăbuleni nu este una sigură, lucrurile urmând să fie tranșate de conducerea centrală. Surse din PSD au declarat pentru gândul că oferta pentru fostul lider al partidului este să candideze în Sectorul 5 al Capitalei, condus de Marian Vanghelie. Cele două colegii din București în care ar putea candida Mircea Geoană sunt colegiul 10 pentru Senat – care a aparținut senatorului Cătălin Voicu sau colegiul 11 – deținut de Ecaterina Andronescu. Ministrul Educației a optat să candideze la alegerile din 9 decembrie într-un colegiu din sectorul 6.

Situația incertă urmează să fie decisă săptămâna viitoare pentru a se stabili dacă Mircea Geoană va candida din partea USL și în ce colegiu o va face. Președintele PSD, Victor Ponta, a evitat să spună dacă Geoană își va menține colegiul de la Dăbuleni, limitându-se să afirme că acesta va candida sub sigla USL. Candidatura lui Mircea Geoană din partea Uniunii, în colegiul din Dăbuleni, trebuie să aibă acceptul liderului PSD. Există și varianta ca Geoană, în cazul în care va respinge oferta pentru București, să candideze independent în colegiul Dăbuleni-Segarcea-Bechet.

Orban: „Mi se pare ciudat că domnul Tăriceanu este pus într-o astfel de situație, nu merită”

Delegația Permanentă a filialei PNL Sector 1 l-a desemnat pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu candidat pentru colegiul 2 pentru Senat. Conducerea PNL București a cedat, însă, colegiul partenerilor de alianță de la Partidul Conservator.

În 2008, Călin Popescu Tăriceanu a obținut mandatul de deputat după ce a candidat într-un colegiu din județul Ilfov. În același an, în sectorul 1, Crin Antonescu candida într-un colegiu din sectorul condus de Andrei Chiliman.

Situația s-a modificat în cei patru ani de la ultimele alegeri. Crin Antonescu a intrat într-un conflict deschis cu Andrei Chiliman și va candida într-un colegiu de Senat din Sectorul 3. În schimb, fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a fost ofertat pentru a candida în colegiul eliberat de Crin Antonescu.

Colegiul în care a fost propus Tăriceanu, a fost, însă, cedat de liberali aliaților conservatori. Astfel, PC l-a nominalizat pe Dumitru Pelican pentru a candida în Colegiul 2 de la Senat.

„Negocierile pentru toate colegiile din Capitală s-au încheiat, iar colegiul 2 aparține Partidului Conservator. Nu se mai renegociază, totul s-a încheiat. PNL Sector 1 trebuia să întrebe dacă PNL poate pune candidați în colegiul 2″, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL. Potrivit acestora, lista finală a candidaților partidului pentru București urmează să fie votată luni în cadrul Delegației Permanente.

„Noi suntem de acord să cedăm colegiul 2 pentru Senat din București, dacă ni se oferă altceva la schimb”, au subliniat conservatorii.

„Este în interesul USL ca pentru Senat să candideze domnul Tăriceanu. Este un lider de vârf al USL, beneficiază de o cotă de încredere și o intenție de vot superioară intenției de vot pentru USL, deci poate să maximizeze voturile pe care le poate obține USL în acest colegiu și este vorba de o relație politică și personală între domnul Chiliman și domnul Tăriceanu”, a declarat pentru gândul deputatul Ludovic Orban.

El și-a exprimat rezervele că Delegația Permanentă a PNL va decide împotriva candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Nu cred că este posibil ca Delegația Permanentă să decidă că acest colegiu este al PC. Este vorba de domnul Tăriceanu, nu este vorba de altcineva. Mă îndoiesc că PNL, în situația de a decide susținerea domnului Tăriceanu, nu-l va susține. Mi se pare ciudat că domnul Tăriceanu este pus într-o astfel de situație, nu merită. Este o personalitate a PNL”, a precizat Orban.

Deputatul PNL, care va candida în colegiul 3 pentru Camera Deputaților, a declarat că filiala din Sectorul 1 nu a fost informată niciodată că s-a cedat un colegiu conservatorilor.

„Sunt convins că va exista o discuție înainte de vot, pentru că la un astfel de vot, dacă se votează candidatura domnului Tăriceanu, pierde domnul Antonescu, dacă nu se votează pierde domnul Tăriceanu, ceea ce mi se pare nedrept. Un lider de rang înalt al PNL nu trebuie să ajungă într-o astfel de situație. Nu cred că se încăpătânează cineva pentru o soluție care nu este în avantajul USL”, a fost concluzia lui Orban.

Orban a pledat pentru un dialog între cele două părți înaintea Delegației Permanente pentru a se stabili unde va candida fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Liberalii din Capitală urmează să aibă o ședință în această seară, în care se vor negocia candidaturile nominale, în colegiile care revin PNL. La nivelul Bucureștiului, liberalii au 15 colegii, 11 pentru Camera Deputaților și 4 pentru Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!