Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupție

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru corupție
Publicat: 01/10/2013, 19:07
Actualizat: 29/07/2014, 19:39

Fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a fost condamnat, marți, la șapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție aflat pe rolul Tribunalului Gorj, dosar în care au mai primit pedepse similare și foști șefi de la fostul complex energetic Turceni.

Conform deciziei instanței, Surupăceanu a primit pedepse diferite pentru acuzațiile care i-au fost aduse de Direcția Națională Anticorupție: șapte ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani și șase ani pentru complicitate la abuz în serviciu. Pedepsele au fost contopite în cea mai grea dintre ele, respectiv șapte ani de închisoare cu executare.

Fostului deputat i se interzic, de asemenea, o serie de drepturi civile, inclusiv de a alege și a fi ales, pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, sentința nefiind definitivă.

El a fost condamnat după ce în anul 2007, prin intermediari, a impus cumpărarea de către fostul complex energetic Turceni a unui utilaj multifuncțional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina, la prețul de 50.000 de dolari și vândut cu peste 832.000 de lei, procedurile de achiziție fiind ilegale, conform rechizitoriului întocmit de DNA.

Tribunalul Gorj a decis, în aceste condiții, ca fostul director general de la fostul complex energetic Turceni Dumitru Cristea să fie condamnat la șase ani de închisoare cu executare, fiindu-i interzise o serie de drepturi civile pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei.

La rândul său, Sorin Bușan Cocora, care, potrivit DNA, a fost impus de Surupăceanu ca administrator la o firmă din Mediaș ce a importat utilajul respectiv și l-a vândut apoi către CE Turceni, a fost condamnat de Tribunalul Gorj tot la șase ani de închisoare cu executare.

Alți doi foști directori de la fostul complex energetic, respectiv Ioan Viorel Vasile, de la Direcția Comercială, și Silvică Boiangiu, de la Direcția Investiții, au fost condamnați și ei la câte patru ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare de șase ani. De asemenea, și acestora le-au fost interzise o serie de drepturi pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale.

Instanța a mai dispus ca toți inculpații să plătească suma de 836.570 lei către actualul Complex Energetic Oltenia, care înglobează și fostul complex energetic Turceni.

De asemenea, instanța a menținut sechestrul asigurător pe o vilă a fostului director general Dumitru Cristea, suprafața imobilului fiind de 540 de metri pătrați, cu o valoare de impozitare de 774.702 lei. În plus, instanța a dispus impunerea unei popriri pe un cont de 61.867 de lei pe care Dumitru Cristea îl are la sucursala din Târgu Jiu a unei bănci.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Dumitru Cristea a fost reținut și arestat preventiv în noiembrie 2008 pentru trei zile, ulterior el fiind cercetat în libertate alături de ceilalți inculpați în acest dosar.

Direcția Națională Anticorupție a stabilit că Mugurel Surupăceanu, aflându-se în relații bune cu fostul director general al fostului complex energetic Turceni, a stabilit cu acesta modalitatea de achiziționare la un preț de patru ori mai mare decât cel de cumpărare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind o firmă din Mediaș care nu avea nici experiența necesară, nici numărul de angajați, dar care îl avea ca administrator pe Sorin Bușan Cocora, impus ca administrator de fostul deputat PSD de Gorj.

„Ca urmare a înțelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziții personalului aflat în subordine, Direcției Investiții și Achiziții Terenuri și Direcției Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentației de achiziție astfel încât să se realizeze achiziția utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L.. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea și urgența achiziției unui utilaj terasier multifuncțional, adrese ale Direcției Investiții și Achiziții Terenuri și anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziții produse prin introducerea achiziției utilajului terasier și majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat si aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziție prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei S.C. Voron Trans S.R.L., fără a fi respectate dispozițiile legale privind achizițiile publice”, se arată în rechizitoriul DNA.

În același document se menționează că utilajul era învechit și avea defecțiuni, recepția lui și plata achiziției făcându-se cu implicarea celorlalți doi directori de la fostul complex energetic Turceni.

O parte din banii proveniți din tranzacția respectivă au ajuns la o firmă din Târgu Jiu, controlată tot de fostul deputat PSD, procurorii DNA menționând că totul a fost „mascat” de o tranzacție a unui circular folosit în prelucrarea lemnului.

„Pentru a se da aparență de legalitate transferului acestei sume din contul S.C. Voron Trans S.R.L. în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care S.C. Voron Trans S.R.L. a cumpărat de la S.C. Tutto Mobili S.R.L. un circular pentru formatizat (utilaj folosit în prelucrarea lemnului) în valoare de 586.570,04 lei. În realitate, S.C. Voron Trans S.R.L. nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit vreodată”, se mai menționează în rechizitoriul DNA.

Foștii șefi de la fostul complex energetic Turceni au fost judecați pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în timp ce Surupăceanu și Bușan au fost acuzați de spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Mugurel Surupăceanu a fost deputat de Gorj în perioada 2008-2012, iar anterior, în 2004, a fost prefect de Gorj în Guvernul condus de Adrian Năstase. În toamna anului 2012, Surupăceanu a demisionat din Parlament, în acel moment procesul fiind pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul fiind înaintat acestei instanțe de către DNA pentru că Surupăceanu era parlamentar în momentul finalizării rechizitoriului.

Odată cu demisia din Parlament, fostul deputat a anunțat și faptul că nu mai candidează pentru un nou mandat, el demisionând și din PSD Gorj, în condițiile în care era vicepreședinte al organizației județene.

(Gigi Ciuncanu)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămâi fără certificat de înmatriculare. Toți șoferii sunt verificați. Nu scapă nimeni
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce se întâmplă dacă zbori deasupra unui cutremur?
×