Fostul ministru al Apărării, urmărit și pentru fals în dosarul privind cumpărarea locuinței de serviciu. Reacția lui Dobrițoiu

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Fostul ministru al Apărării, urmărit și pentru fals în dosarul privind cumpărarea locuinței de serviciu. Reacția lui Dobrițoiu
Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost citat marți de procurorii militari anticorupție pentru a-i aduce la cunoștință că a fost extinsă urmărirea în dosarul în care este cercetat pentru modul în care obținut locuința de serviciu, fiind acuzat și de fals.

Procurorii militari de la DNA au finalizat ancheta în cazul lui Corneliu Dobrițoiu și de săptămâna viitoare îi vor prezenta materialul de urmărire penală din dosarul privind modul în care obținut locuința de serviciu, în care a fost pus sub acuzare și pentru fals intelectual.

UPDATE 12:20 Avocatul lui Corneliu Dobrițoiu, Gheorghiță Mateuț, a declarat marți, la ieșirea de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), că procurorii militari au finalizat cercetarea în cazul fostului ministru și că va începe faza de prezentare a materialului de urmărire penală.

Mateuț a precizat că Dobrițoiu a fost chemat marți pentru a i se aduce la cunoștință o nouă acuzație, respectiv cea de fals intelectual, precum și faptul că s-a schimbat încadrarea juridică a unei fapte pentru care a fost pus deja sub învinuire.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că toți învinuiții din acest caz vor fi chemați, începând de luni, pentru a studia toate probele adunate împotriva lor în acest dosar.

UPDATE 11:30 La intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Corneliu Dobrițoiu a spus îi va solicita, pentru a doua oară, procurorului de caz să permită accesul presei la actele de procedură ce se fac împotriva sa. Dobrițoiu a precizat că a mai făcut o astfel de cerere, însă a fost respinsă de anchetatori, pe motiv că ar lipsi temeiul juridic.

Întrebat dacă a discutat cu Francisc Radici și Sergiu Medar, care au venit și ei, marți dimineață, la DNA, Dobrițoiu a spus că nu a vorbit cu aceștia, precizând: „Telefoanele noastre sunt stație de emisie-recepție, nu se vorbește”.

„Cei care ne monitorizează spre binele nostru al tuturor pot să confirme că nu am vorbit cu dumnealor”, a precizat Dobrițoiu.


Știrea inițială:

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost citat marți de procurorii militari anticorupție pentru a-i aduce la cunoștință că a fost extinsă urmărirea în dosarul în care este cercetat pentru modul în care obținut locuința de serviciu, fiind acuzat și de fals, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu și ceilalți inculpați din dosarul privind atribuirea ilegală a unor locuințe de serviciu de la MApN sunt așteptați la sediul Direcției Naționale Anticoprupție începând cu ora 11.00, pentru a li se aduce la cunoștință faptul că în cazul lor s-a extins cercetarea penală pentru fals.

Sursele citate au precizat că în cazul lui Corneliu Dobrițoiu cercetarea penală a fost extinsă „cu una – două fapte de fals”.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 16 aprilie, că a fost începută urmărirea penală în acest dosar în cazul generalilor Corneliu Dobrițoiu și Traian Pigui.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participației improprii.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participației improprii, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date și indicii temeinice că, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din Ministerul Apărării Naționale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției legii, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naționale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

În 26 aprilie, DNA anunța că în acest dosar mai sunt urmăriți penal generalii Floarea Șerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu și plutonierul Mihaela Matei, pentru că au cumpărat locuințe de la MApN folosind declarații false.

Generalul maior Floarea Șerban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Năstase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armată Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu și plutonierul adjunct Mihaela Matei, toți în rezervă, sunt cercetați pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participației improprii, potrivit DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date și indicii temeinice că cele zece persoane au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declarații false.

Potrivit procurorilor, aceștia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-și cumpăra locuințele de serviciu, în condițiile în care dețineau sau deținuseră una, două sau chiar trei alte locuințe proprietate personală.

Potrivit Legii 562/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției actului normativ, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care aceea ca titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Celor zece persoane care au deținut funcții de conducere în MApN li s-au adus la cunoștință acuzațiile în perioada 16 – 24 aprilie.

Presa relata, în 2007, că numeroși membri ai conducerii Ministerului Apărării și-au cumpărat locuințele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuințelor de serviciu pentru militari se află în atenția nou-înființatei Direcții de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lui ianuarie 2007.

Sorin Frunzăverde, ministru al Apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care și-au cumpărat locuințele de serviciu au făcut-o conform legii.

În 2007, liberalul Teodor Atanasiu, fostul ministru al Apărării, declara că vânzarea locuințelor de serviciu către personalul angajat al MAp s-a făcut prin declarații pe propria răspundere, dar după mandatul său, printr-o lege aprobată în Parlament.

Direcția de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor (DPICF) din MAp a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofițeri superiori a căror situație locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuințe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide