Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu a venit la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală

Fostul ministru Corneliu Dobrițoiu a venit la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală
Publicat: 27/08/2013, 11:47
Actualizat: 05/02/2019, 20:24

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a venit, marți, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală din dosarul în care este cercetat pentru modul în care obținut locuința de serviciu.

Senatorul liberal Corneliu Dobrițoiu a venit la Direcția Națională Anticorupție însoțit de avocat, pentru a studia materialul de urmărire penală din dosarul în care este cercetat.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost și în 20 august la Direcția Națională Anticorupție (DNA), atunci fiind citat de procurorii militari anticorupție pentru a-i aduce la cunoștință că este cercetat și pentru fals intelectual, precum și că s-a schimbat încadrarea juridică a unei fapte pentru care a fost pus deja sub învinuire în dosarul privind modul în care obținut locuința de serviciu.

Corneliu Dobrițoiu declara atunci, la ieșirea de la DNA, că cercetarea în dosarul său a fost începută atunci când a apărut informația pe surse că ar putea prelua Ministerul Apărării, probabil pentru a-i bloca accesul, precizând că „acum e clar că liberalii sunt dușmanii neamului și trebuie lipiți de perete ca o muscă”.

„Susțin procurorii că aș fi plănuit din 1999 închirierea, cumpărarea apartamentului de serviciu, la preț subevaluat. Am făcut raport pentru locuință de serviciu la fel ca toată lumea, iar eu nici măcar nu știam în ce stadiu erau lucrările atunci. Acum sunt acuzat și de fals intelectual”, a spus Dobrițoiu.

Întrebat dacă este de părere că acest dosar a fost demarat pe fond politic, Dobrițoiu a spus că timp de patru ani nu s-a făcut nicio cercetare, iar apoi, când a apărut informația pe surse că ar putea prelua Ministerul Apărării, a fost dispusă începerea urmăririi penale în cazul său.

„Ca om, ce pot să cred, când nu s-a mai întrebat din 2009 până în 2013 despre caz, iar toată avalanșa s-a declanșat în urma unei informații pe surse că liberalii iau Ministerul Apărării, și de acolo all the hell… . Nu vreau să emit niciun fel de ipoteze, viața le demonstrează pe toate, încet. Probabil că cineva a dorit să blocheze accesul meu la minister, să nu apară alte probleme ce puteau deranja nu numai imaginea unor oameni care au trecut pe acolo. (…) Acum e clar: liberalii sunt dușmanii neamului și trebuie lipiți de perete ca o muscă”, a mai spus Dobrițoiu.

Avocatul lui Corneliu Dobrițoiu, Gheorghiță Mateuț, preciza că procurorii militari au finalizat cercetarea în cazul fostului ministru și îi vor prezenta materialul de urmărire penală.

Toți învinuiții din acest dosar vor fi chemați, începând din 27 august, pentru a studia probele adunate împotriva lor, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 16 aprilie, că a fost începută urmărirea penală în acest dosar în cazul generalilor Corneliu Dobrițoiu și Traian Pigui.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participației improprii.

Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, șef al Direcției domenii și infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participației improprii, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date și indicii temeinice că, în calitate de șef al Direcției domenii și infrastructură din Ministerul Apărării Naționale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției legii, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat”, potrivit DNA.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naționale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

În 26 aprilie, DNA anunța că în acest dosar mai sunt urmăriți penal generalii Floarea Șerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, coloneii Cornel Julea și Ionel Vizitiu și plutonierul Mihaela Matei, pentru că au cumpărat locuințe de la MApN folosind declarații false.

Generalul maior Floarea Șerban, generalul maior Francisc Radici, generalul maior Constantin Năstase, generalul locotenent Sergiu Tudor Medar, generalul locotenent Gheorghe Rotaru, generalul de corp de armată Mircia Chelaru, comandorul Gheorghe Gonciaruc, colonelul Cornel Julea, colonelul Ionel Vizitiu și plutonierul adjunct Mihaela Matei, toți în rezervă, sunt cercetați pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participației improprii, potrivit DNA.

În rezoluția de începere a urmăririi penale se arată că există date și indicii temeinice că cele zece persoane au închiriat și ulterior au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la Ministerul Apărării Naționale, cu încălcarea prevederilor legale, folosind declarații false.

Potrivit procurorilor, aceștia s-au prevalat de prevederile Legii 562/2004 pentru a-și cumpăra locuințele de serviciu, în condițiile în care dețineau sau deținuseră una, două sau chiar trei alte locuințe proprietate personală.

Conform Legii 562/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției actului normativ, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care aceea ca titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Celor zece persoane care au deținut funcții de conducere în MApN li s-au adus la cunoștință acuzațiile în perioada 16 – 24 aprilie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi