Fostul senator Cătălin Voicu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupție

Fostul senator Cătălin Voicu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupție
Publicat: 06/11/2014, 16:27

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Cătălin Voicu, la data faptelor consilier în cadrul Administrației Prezidențiale – Departamentul Securității Naționale și ulterior parlamentar, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În același dosar vor fi judecați Nicolae Coroiu, director general al SC Electrica SA la data faptelor, pentru abuz în serviciu, și Petru Andronache, fost director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Andronache execută o pedeapsă de șapte ani de închisoare, primită în dosarul „Transformatorul”, în care a fost judecat și fostul ministru Relu Fenechiu.

Procurorii i-au deferit justiției și pe finul lui Cătălin Voicu, Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA, și Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al aceleiași firme, ambii fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul trimis instanței se arată că Nicolae Coroiu, în calitate de director general al SC Electrica SA, în perioada 2004-2005, a dat dispoziții funcționarilor din subordine, iar Petru Andronache, director comercial al SISE Moldova, a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 de lei, fără TVA, de la SC Tech Safety SA.

Anchetatorii susțin că aceste echipamente, a căror achiziție nu era necesară, au fost cumpărate la un preț supraevaluat, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne. Astfel, furnizorul a fost desemnat fără selecție, nefiind organizată nicio procedură de achiziție publică, iar prețul a fost stabilit „potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat”.

Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeași perioadă, fiind încheiate în acest sens 77 de contracte și emise facturile, care au fost achitate, în mod nelegal, în regim de urgență.

Voicu Cătălin este acuzat că, în perioada 2004-2005, folosindu-se de calitatea de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat, ar fi intervenit pe lângă funcționari din Electrica SA și Electrica Serv SA, pentru ca firma Tech Safety SA să fie favorizată în relația cu cele două societăți energetice, precum și cu SISE Moldova – SC Servicii Energetice Moldova SA.

„În intervențiile sale directe la directorul general al Electrica SA – Coroiu Nicolae și la directorul economic al Electrica Serv SA, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate, de la același furnizor”, au precizat procurorii.

Anchetatorii susțin că Voicu a intervenit atât pentru încheierea contractelor, cât și pentru efectuarea cu prioritate a plăților către firma Tech Safety.

„Prin aceste intervenții, Voicu Cătălin a înlesnit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită de funcționarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Radu Dan Floarea și Măruță Ion Dumitru, reprezentanții firmei Tech Safety, au livrat, în perioada 2004-2004, către SISE Moldova produse în cantități foarte mari, în valoare de 14.750.685 de lei fără TVA. La prețurile produselor, firma a aplicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%.

Nicolae Coroiu este acuzat că a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova, ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA, în valoare de 5.284.892 de lei.

„Această sumă reprezintă diferența de preț între valoarea de cumpărare și valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relația cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA)”, au scris procurorii în actul dce sesizare a instanței.

Petru Andronache a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deși acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate, și a efectuat plăți, prin semnarea a cinci ordine de plată, „înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăți în sume importante către SC Tech Safety SA”, susțin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpați, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați.

Cătălin Voicu a fost, în perioada 2001-2004, consilier pentru Ordine Publică și Siguranță Națională la Administrația Prezidențială, Departamentul Securității Naționale, în mandatul 2004-2008 a fost deputat, iar în 2008 a fost ales senator, funcție pe care a ocupat-o până la judecarea sa în primul dosar de corupție.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a fost condamnat, în 30 ianuarie, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată, pedeapsă dispusă în dosarul „Transformatorul”, în care a fost condamnat și fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

Acuzațiile au vizat tot fapte de abuz în serviciu, privind achiziții de echipamente și piese de schimb făcute de SISE Moldova de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA și SC Euro Plus SRL. Achizițiile au fost făcute fără respectarea prevederilor legale cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întreruptoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970 – 1980. Prejudiciul produs SISE Moldova a fost stabilit de instanță la peste 5,7 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
DJ Lalla s-a cazat în Mamaia la un prieten pe care îl cunoscuse pe TikTok...
Cea mai sexy antrenoare de fitness, cum n-ai mai văzut-o până acum! GALERIE FOTO
"Tati, m-a luat de gât, mi-a dat două palme. Am crezut că o să mor"....
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Oana Zăvoranu, jefuită de soț de 2 milioane €! Ce calvar a îndurat Oana Zăvoranu...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cutremur total! Gabriela FIREA a anunțat: ȊL PĂRĂSESC
Misterul din jurul câștigătorului Mega Millions. Este cel mai mare câștig din istorie
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse