Fostul senator Cătălin Voicu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupție

Fostul senator Cătălin Voicu, trimis în judecată într-un nou dosar de corupție
Publicat: 06/11/2014, 16:27

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Cătălin Voicu, la data faptelor consilier în cadrul Administrației Prezidențiale – Departamentul Securității Naționale și ulterior parlamentar, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În același dosar vor fi judecați Nicolae Coroiu, director general al SC Electrica SA la data faptelor, pentru abuz în serviciu, și Petru Andronache, fost director comercial al Sucursalei de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. Andronache execută o pedeapsă de șapte ani de închisoare, primită în dosarul „Transformatorul”, în care a fost judecat și fostul ministru Relu Fenechiu.

Procurorii i-au deferit justiției și pe finul lui Cătălin Voicu, Radu Dan Floarea, acționar majoritar la SC Tech Safety SA, și Ion Dumitru Măruță, acționar și administrator al aceleiași firme, ambii fiind acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriul trimis instanței se arată că Nicolae Coroiu, în calitate de director general al SC Electrica SA, în perioada 2004-2005, a dat dispoziții funcționarilor din subordine, iar Petru Andronache, director comercial al SISE Moldova, a acționat în consecință, în vederea efectuării de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru în valoare totală de 14.750.685 de lei, fără TVA, de la SC Tech Safety SA.

Anchetatorii susțin că aceste echipamente, a căror achiziție nu era necesară, au fost cumpărate la un preț supraevaluat, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne. Astfel, furnizorul a fost desemnat fără selecție, nefiind organizată nicio procedură de achiziție publică, iar prețul a fost stabilit „potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat”.

Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeași perioadă, fiind încheiate în acest sens 77 de contracte și emise facturile, care au fost achitate, în mod nelegal, în regim de urgență.

Voicu Cătălin este acuzat că, în perioada 2004-2005, folosindu-se de calitatea de consilier la Administrația Prezidențială și ulterior deputat, ar fi intervenit pe lângă funcționari din Electrica SA și Electrica Serv SA, pentru ca firma Tech Safety SA să fie favorizată în relația cu cele două societăți energetice, precum și cu SISE Moldova – SC Servicii Energetice Moldova SA.

„În intervențiile sale directe la directorul general al Electrica SA – Coroiu Nicolae și la directorul economic al Electrica Serv SA, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA pentru livrarea de produse din domeniul protecției muncii, în condițiile în care societățile beneficiare (Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar și la prețuri supraevaluate, de la același furnizor”, au precizat procurorii.

Anchetatorii susțin că Voicu a intervenit atât pentru încheierea contractelor, cât și pentru efectuarea cu prioritate a plăților către firma Tech Safety.

„Prin aceste intervenții, Voicu Cătălin a înlesnit infracțiunea de abuz în serviciu săvârșită de funcționarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Radu Dan Floarea și Măruță Ion Dumitru, reprezentanții firmei Tech Safety, au livrat, în perioada 2004-2004, către SISE Moldova produse în cantități foarte mari, în valoare de 14.750.685 de lei fără TVA. La prețurile produselor, firma a aplicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%.

Nicolae Coroiu este acuzat că a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova, ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA, în valoare de 5.284.892 de lei.

„Această sumă reprezintă diferența de preț între valoarea de cumpărare și valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relația cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA)”, au scris procurorii în actul dce sesizare a instanței.

Petru Andronache a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deși acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate, și a efectuat plăți, prin semnarea a cinci ordine de plată, „înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăți în sume importante către SC Tech Safety SA”, susțin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurile celor cinci inculpați, pentru recuperarea prejudiciului.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.

Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2013, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru corupție. El a fost găsit vinovat pentru că a primit mită de la oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecător de la instanța supremă Florin Costiniu, la magistrați și polițiști, pentru a obține decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicați.

Cătălin Voicu a fost, în perioada 2001-2004, consilier pentru Ordine Publică și Siguranță Națională la Administrația Prezidențială, Departamentul Securității Naționale, în mandatul 2004-2008 a fost deputat, iar în 2008 a fost ales senator, funcție pe care a ocupat-o până la judecarea sa în primul dosar de corupție.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a fost condamnat, în 30 ianuarie, de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată, pedeapsă dispusă în dosarul „Transformatorul”, în care a fost condamnat și fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

Acuzațiile au vizat tot fapte de abuz în serviciu, privind achiziții de echipamente și piese de schimb făcute de SISE Moldova de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA și SC Euro Plus SRL. Achizițiile au fost făcute fără respectarea prevederilor legale cu privire la achizițiile publice, în condiții de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la prețuri de produse noi, transformatoare și întreruptoare uzate și vechi, fabricate în anii 1970 – 1980. Prejudiciul produs SISE Moldova a fost stabilit de instanță la peste 5,7 milioane de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă