Gabriela Firea, reclamată la CNCD, după atacul la adresa lui Klaus Iohannis

Gabriela Firea, reclamată la CNCD, după atacul la adresa lui Klaus Iohannis
Publicat: 10/10/2014, 19:12
Actualizat: 26/03/2019, 14:40

Liderul PNL Iași anunță, într-un comunicat, că joi a sesizat în mod oficial Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la declarațiile senatorului PSD Gabriela Vrânceanu Firea la adresa lui Klaus Iohannis, formulate în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10.

Mai exact este vorba despre afirmația pesedistei potrivit căreia liderul PNL nu e bun de președinte pentru că nu are copii. ”Din punctul meu de vedere, a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci și a avea copii… Nu ești un om complet fără să crești un copil și consider că, din greșeală, domnul Klaus Iohannis a spus ce gândea atunci când a afirmat că, neinvestind în educația copiilor, a investit în imobiliare. Într-un fel, pune mai mult preț pe investiția în imobiliare decât în educația copiilor”, a declarat Gabriela Firea.

„Luând în considerare calitatea oficială a doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, de senator în Parlamentul României, de demnitar al statului, gravitatea faptelor, amploarea lor, dimensiunea publică a acestora, precum și momentul în care acestea au fost făcute (campania electorală pentru alegerile prezidențiale), am solicitat CNCD sancțiunea maximă care coroborează amenda contravențională în cuantum de 100.000 RON, obligarea senatorului PSD să publice și să difuzeze, în mass-media (presă scrisă, audio și video), un rezumat al hotărârii prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și solicitarea de scuze publice într-un cadru similar celui în care s-a produs fapta”, precizează Muraru.

În opinia sa, declarațiile senatorului PSD au o gravitate aparte, acestea discriminând o categorie largă de cetățeni ai României, ele vizând „un grup de persoane sau o comunitate” (O.G. 137/2000).

El menționează că, potrivit specialiștilor din domeniul natalității, statistic, în România, aproape 25% din cupluri se confruntă cu problema infertilității.

„Crearea unei stereotipii și aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viață privată, drept fundamental consfințit de Constituția României”, susține Muraru.

El consideră că CNCD trebuie, de urgență, să discute și să adopte o hotărâre față de acest caz grav, în prima ședință a consiliului, pentru a descuraja, pe durata acestei campanii electorale, orice alte forme de discriminare care pot avea efecte asupra discursului public și care afectează, în mod direct, drepturile și interesele a milioane de cetățeni români.

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale PSD, senatorul Gabriela Firea, a declarat a susținut marți, într-o conferință de presă la sediul PSD, că premierul Victor Ponta „este un foarte bun familist, ceea ce din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate”.

Întrebată dacă îi reproșează lui Iohannis faptul că nu ar fi „un bun familist”, Firea a răspuns: „Din punctul meu de vedere a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci și a avea copii. (…) Nu ești un om complet fără să crești un copil și consider că mai ales acea afirmație pe care poate a făcut-o să spunem din greșeală, dar ea rămâne în spațiul public, și anume că neinvestind în educația copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preț pe investiția în imobiliare, decât în educația copiilor. M-am referit la faptul că Victor Ponta este un bun familist din această perspectivă, este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiță, Irina, și sunt convinsă că își mai doresc Daciana și Victor copii și eu le urez, ca mamă acum și al treilea deja copilaș să mai aibă și ei”.

„Nu toată lumea poate să aibă în mod natural copii, pentru că pot să apară probleme de sănătate, dar poți să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere. Și mai ales, din pespectiva financiară nu cred că se punea problema ca familia Iohannis să nu poată să îngrijească unul – doi copii. Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate și au înfiat (…) pentru că un părinte este mult atent, mult mai sensibil, la viața celor din jur pentru că se gândește la propri copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când crește un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt niște etape ale vieții pe care un om fără copii, un om care trăiește într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebelușilor, primii pași, primele note de la școală, nu are cum să le simtă. Și îți marchează psihologic întreaga existență acest fapt”, a mai spus senatorul PSD.

Întrebată dacă aceeași opinie are despre toate familiile din România care nu au copii, Firea a răspuns: „Toate familiile din România nu candidează la prezidențiale. În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă președinți provind din familii complete, sunt căsătoriți, au copii, au nepoți, au trecut prin toate etapele vieții. Toate familiile din România nu au aceste aspirații să ne conducă pe noi toți ceilalți, românii, laolaltă”.

Totodată, Firea a fost întrebată dacă acesta ar fi „un defect pentru un viitor președinte”, ea răspunzând: „Categoric”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA