Geoană: PSD trebuie să aibă candidat propriu la prezidențiale. Viitorul președinte trebuie să fie capabil să atragă și voturile nehotărâților

Geoană: PSD trebuie să aibă candidat propriu la prezidențiale. Viitorul președinte trebuie să fie capabil să atragă și voturile nehotărâților
Publicat: 10/04/2014, 19:47

„Astăzi sunt două variante: un Președinte și un Guvern de stânga care reconstruiesc România sau o coagulare a forțelor de dreapta în jurul lui Traian Băsescu și continuarea regimului bolnav pe care acesta l-a ridicat în 10 ani”, a susținut Geoană, pe contul său de Facebook.

Mircea Geoană a apreciat că liderul PNL Crin Antonescu și cel al PDL Vasile Blaga se vor alia după alegerile pentru PE pentru a încerca să aibă o poziție mai puternică în negocierea cu Traian Băsescu.

„După alegerile europene vom asista la îmbrățișarea neputinței dintre Crin și Blaga, încercând să-și salveze situația și să aibă o poziție mai puternică în inevitabila negociere cu Băsescu. Alegerea în 2014 va fi între ruperea de regimul Băsescu și un nou început după un sfert de veac”, a adăugat Geoană.

El a menționat că, pentru a-și maximiza șansele de a câștiga prezidențialele și a da și președintele și Guvernul, PSD trebuie să aibă un candidat propriu.

„Alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din punctul de vedere al participării politice și implicării civice a românilor. Într-un asemenea moment, care implică peste 10 milioane de alegători, PSD, cel mai mare partid din România, nu își permite să nu aibă un candidat propriu. Și sunt convins că același lucru va fi decis și în viitorul congres al PSD, ce va fi organizat în lunile următoare, așa cum a menționat președintele PSD”, a spus Geoană.

El a enumerat patru motive pentru care PSD nu își permite să nu aibă un candidat propriu la prezidențiale.

Astfel, Geoană a precizat că social-democrații nu pot să fugă de răspunderea de a propune României un altfel de președinte, „după 10 ani de regim prezidențial de dreapta care mai mult a distrus”.

Geoană a arătat, totodată, că social-democrații nu pot „rata șansa de a schimba până la capăt regimul Băsescu”, printr-o decizie care va duce la pierderea voturilor PSD.

„Electoratul PSD nu va vota în bloc un candidat susținut de partid, dar care vine din altă parte. Iar fără votul masiv al electoratului PSD, orice candidat «susținut» nu ajunge în turul doi. La alegerile prezidențiale din 2009, în turul întâi, la o prezență de 53,52% din total alegători, candidatul PSD a obținut 3.027.838 de voturi, adică 99% din voturile alegătorilor PSD. Fără aceste voturi sau doar cu o parte din ele este aproape imposibil pentru orice alt candidat care nu face parte din PSD să fie sigur de turul doi”, a spus Geoană.

El a arătat că absența PSD din cursa prezidențială ar însemna și pierderea conexiunii dintre simpatizanți și partid.

„Nu poți să lași un electorat de peste 35% din populație fără un candidat, într-un moment de maximă participare electorală, când se refac rețelele organizaționale și se regenerează legăturile afective”, a subliniat Geoană.

El a mai spus că, după experiența cu Crin Antonescu, nu vede cum un Congres PSD ar putea decide susținerea unui alt candidat care să nu fie membru PSD.

„Viitorul președinte trebuie să fie capabil să atragă și voturile nehotărâților. Dreapta cu siguranță se va coaliza pentru a da un vot anti-PSD. În turul doi în 2009, candidatul PSD a obținut 5.206.747 de voturi, cu aproape 2 milioane de voturi mai mult decât în turul întâi. În fața unei coalizări politice a dreptei, stânga poate propune alternativa unui proiect credibil și constructiv pentru România. Șansa noastră este aceea de a veni cu un candidat PSD care să demonstreze că are viziune, competență, echilibru, integritate și patriotism în sensul pragmatic al termenului – ingrediente absolut necesare pentru o Românie de succes”, a mai spus Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?