Geoană: Revenirea Rusiei la granițele României nu poate fi așteptată fără acțiune și reacțiune

Geoană: Revenirea Rusiei la granițele României nu poate fi așteptată fără acțiune și reacțiune
Publicat: 27/03/2014, 21:47
Actualizat: 28/09/2018, 03:53

Geoană, prezent la Suceava în calitate de Înalt reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice strategice și diplomație publică, a declarat, la o întâlnire la care au participat autorități din Suceava și Cernăuți, parlamentari suceveni, ambasadorul Poloniei în România, consulii generali din Suceava și Cernăuți, că această zonă a Europei va rămâne una în care colaborarea și confruntarea se vor îmbina.

„Istoria îți da uneori replici neașteptate și, indiferent în ce eră suntem sau din ce generație facem parte, câteva lucruri sunt constante. Această zona a Europei a fost, este și va rămâne o zonă în care colaborarea și confruntarea se vor îmbina. Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni trebuia să ne dea de gândit mai de mult”, a spus Geoană.

El a arătat că ar fi trebuit să fie luate măsuri atunci când Georgia a fost invadată în 2008, când Letonia a fost „îngenuncheată cibernetic” în 2008 sau când conducta de gaz care traversează Ucraina și transportă aproape 40 la sută din gazul pe care îl exportă Rusia a fost închisă.

„Relația noastră cu Ucraina a fost de multe ori complicată în ultimii ani. Istorie, granițe, minorități, platou continental. Am avut o relație sincopată. Am venit să vă spun aici că ce s-a întâmplat și ce riscă să se mai întâmple cu Ucraina, Moldova, Transnistria sau Georgia trebuie să conducă la o schimbare de accent în politică externă a României. Ucraina trebuie sprijinită din toate punctele de vedere pentru a avea un destin european”, a mai afirmat Mircea Geoană.

El a apreciat că destinul Republicii Moldova depinde în mare măsură de destinul Ucrainei.

„Revenirea Rusiei la granițele noastre este o opțiune pe care nu putem să o așteptăm fără să acționăm și să reacționăm împreună cu tot ce înseamnă Europa. O Ucraină europeană reprezintă în mod identic interesul național românesc. O Republică Moldovă de partea Europei reprezintă în mod identic interesul național românesc”, a mai arătat senatorul PSD.

Acesta a precizat că se află la Suceava la sugestia președintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, pentru schimbarea registrului și a modalităților de raportare la Ucraina.

„Tot ce avem proiecte de colaborare transfrontalieră, în orice format bilateral sau trilateral, sau între euroregiuni trebuie să prezentăm împreună cu Parlamentul și Guvernul, ca să putem să ancorăm prin toate mijloacele Ucraina de noi și Ucraina de Europa”, a mai declarat senatorul PSD.

El a mai spus că, din punct de vedere economic și comercial, apropiata semnare a Acordului de asociere și acordului de liber schimb cu Ucraina și Republica Moldova cu UE va face că piață ucraineană pentru exporturile românești să fie mult mai atractivă, așa cum și Ucraina va putea exporta în România.

„Va trebui să ajutăm Modova și Ucraina să găsească formule alternative de comerț exterior în condițiile anticipate de blocaj economic și comercial rusesc, care să contracareze măsurile ostile ale Federației Ruse”, a mai declarat Geoană.

El a mai spus că acum este un moment când România și Suceava, unul dintre județele cu legături puternice cu Ucraina, trebuie să dea un răspuns pe măsură și că țara noastră va trebui să vină cu „proiecte proaspete” în acest moment, când Europa și Occidentul par să fie dispuse să dea o mână reală de ajutor Moldovei și Ucrainei și Georgiei.

„Vom face la nivelul Guvernului României un inventar al acestor proiecte și împreună cu toți vecinii vestici ai Ucrainei, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, vom face un front comun și un lobby comun la Bruxelles pentru a putea să dirijăm resurse proaspete către proiecte de care avem nevoie. Un astfel de moment nu poate găsi România nepregătită pentru întâlnirea cu istoria. E un moment în care România poate să aibă în premieră în istoria acestei țări toți vecinii noștri, de la Serbia la Ucraina la Republica Moldova la Georgia, parte a aceluiași sistem politic și de valori. O astfel de ocazie nu ai voie să o ratezi”, a mai declarat Mircea Geoană, care a cerut autorităților sucevene să prezinte aceste proiecte care pot duce la dezvoltare în zonă.

El a menționat că în orice altă manieră ar putea să fie afectate interesele de securitate pe termen scurt, mediu și lung ale României.

„România nu este în pericol de natură militară sau de altă factură. România e o țară puternică și stabilă și un membru de elită al NATO și în creștere de influență în Europa. Zonal însă, una e să am o salbă de state în același sistem politic cu mine și alta e să am o mare putere care revine din nou la granițele noastre”, a adăugat Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii