GEORGE MAIOR, la ieșirea de la audieri din Comisia de Control SRI: Să fie audiați DRAGNEA și PONTA în comisia SRI. Am susținut necesitatea protocoalelor

GEORGE MAIOR, la ieșirea de la audieri din Comisia de Control SRI: Să fie audiați DRAGNEA și PONTA în comisia SRI. Am susținut necesitatea protocoalelor
Publicat: 04/09/2018, 15:12
Actualizat: 26/03/2019, 05:01

„Am discutat amplu și despre acest subiect (n.r.: raportările SRI către ANI), am spus că domnul Georgescu a fost bun profesionist la ANI, dar Serviciul nu produce dosare, doar transmite informații și că răspunderea prelucărrii informației aparține agenției care e primește. În rest, am discutat despre protocoale. Am susținut necesitatea acestor protocoale. Am susținut că Serviciul a fost în cadrul legii și puterea adevărului va prevala în fața unor alegații și calomnii care se spun în spațiul public”, a declarat George Maior, actual ambasador în SUA

Maior a fost acuzat, în trecut, că, din funcția de director al SRI, a implicat Serviciul în justiție, politică și media. În prezent, a fost acuzat că încearcă să se implice în politică prin susținerea unei formațiunii lui Victor Ponta.

„Am cerut comisiei să reflecteze serios dacă la multiplele alegații privind interceptări, ofițeri acoperiți, incompatibili, presiuni asupra Justiției, să se aducă dovezi, să se audieze alte persoane, de exemplu domnul Liviu Dragnea, domnul Victor Ponta”, a mai spus Maior, după patru ore de audieri.

Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în Comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie, când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.

Fostul director SRI George Maior consideră că există un interes politic pentru a fi schimbat din funcția de ambasador al României în SUA, dar a acceptat să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de control a SRI.

„Nu înțeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană,” a declarat Maior la intrarea la audieri.

„Respect Comisia și am răspuns invitației, care are legătură cu activitatea de director, nu cu declarații diplomatice sau cu activitățile mele diplomatice. În ceea ce privește declarația pe care am făcut-o, mi-o mențin. Ea este concordantă cu realitatea, cu ceea ce a declarat și guvernul american. Consider că am spus un adevăr și consider că am lucrat în interesul național. Nu înțeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de o persoană privată. Nu am văzut nici cel mai mic gest, atitudine sau declarație din partea americană care să confirme acest lucru. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcție, și văd că există, acesta este determinat de rațiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomația și cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul național românesc”, a declarat George Maior la intrarea la audieri.

El a mai spus că nu a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis, ci doar cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, luni, în timpul căreia a explicat foarte detaliat „argumentele care reprezintă un punct de vedere valid, românesc”.

Audierea a provocat și scandal în comisia parlamentară. Deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu va face plângere împotriva lui Claudiu Manda, pe care îl acuză de încălcarea regulamentului comisiei.

„Ca în trecut, membrii comisiei de control a SRI au aflat din presă despre faptul că marți îl vor audia pe ambasadorul României la Washington, domnul George Maior, într-o speță care nu are nicio legătură cu atribuțiile comisiei. Pur și simplu, domnul Manda vrea să îl audieze pe Maior pentru comentariul făcut de acesta despre scrisoarea trimisă de avocatul american Rudolf Giuliani”, arată deputatul USR.

Lucian Stanciu-Viziteu consideră că un astfel de subiect nu intră în atribuțiile forului.

Ambasadorul României în SUA este audiat pentru a doua oară în comisia parlamentară de control a SRI, după discuțiile de peste 6 ore din luna februarie, când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informații din vremea mandatului său.

George Maior a fost chemat la audieri ca urmare a reacției sale la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al New York. Acesta s-a adresat președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români, cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI și stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea (scrisoarea-n.r.) este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi, care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar” a fost replica lui Maior.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, după ședința social democraților de la Neptun, că a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, să pornească procedura de rechemare în țară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

Și Călin Popescu Tăriceanu crede că George Maior nu mai poate reprezenta România în plan extern.

„Atâta vreme cât intră în aceste jocuri și angrenează România, mi se pare că el nu mai poate să reprezinte România în capitala SUA, pentru că este inadmisibil ca un ambasador să se ralieze adversarilor președintelui care reprezintă puterea legitimă aleasă de cetățenii americani. Asemenea comportamente ies din regulile diplomației”, a spus Tăriceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață