Gheorghe Ialomițianu (PMP): Dependența consumului din importuri va crea mari probleme României din punct de vedere economic și financiar

Gheorghe Ialomițianu (PMP): Dependența consumului din importuri va crea mari probleme României din punct de vedere economic și financiar
Gheorghe Ialomițianu. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 12/01/2022, 20:23

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), atrage atenția că Guvernul ar trebui să renunțe la promovarea creșterii economice bazate pe consum stimulat din importuri.

Acesta spune, prin intermediul unui comunicat remis GÂNDUL, că un astfel de model de creștere economică va avea un impact negativ major asupra stabilității economiei, locurilor de muncă din sectorul privat, veniturilor românilor și veniturilor bugetare.

„Este posibil ca asupra României să fie declanșată procedura de dezechilibru macroeconomic de către Comisia Europeană, având în vedere că legislația europeană sancționează țările care timp de trei ani consecutiv depășesc deficitul contului curent cu peste 4% din PIB. Potrivit datelor furnizate recent de Institutul Național de Statistică pe primele 11 luni din anul 2021, deficitul balanței comerciale a fost de 21,4 miliarde euro, cu 4,9 miliarde euro mai mult decât în anul precedent. Deficitul balanței comerciale a fost influențat de deficitul produselor chimice cu 10 miliarde euro, combustibilului cu 4,1 miliarde euro și alimentelor cu 2,1 miliarde euro”, se arată în comunicat.

PMP cere o strategie pentru IMM-uri

Potrivit lui Gheorghe Ialomițianu, șansele ca România să implementeze un model pe bază de consum stimulat de producția internă sunt reduse, din lipsa unei strategii guvernamentale în acest sens.

„Acest model economic se aplică și în anul 2022, având în vedere că se estimează o contribuție negativă a exportului net la creșterea economică de aproximativ 1%. Șansele ca în România să se implementeze modelul economic bazat pe consum stimulat de producția internă sunt reduse, având în vedere că la nivel guvernamental nu există o strategie pentru a stimula creșterea producției interne. Mai mult, creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, precum și scumpirea creditelor prin majorarea dobânzii de politică monetară vor avea un impact negativ asupra firmelor de producție, în special a IMM-urilor. Decizia recentă a BNR de a majora dobânda de politică monetară va avea ca efect sprijinirea băncilor și accesul limitat al IMM-urilor la credite, având în vedere creșterea costurilor de finanțare.

Partidul Mișcarea Populară solicită actualului guvern să elaboreze o strategie pe termen mediu de sprijinire a IMM-urilor prin politici economice, financiare și măsuri fiscal-bugetare, așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană, care consideră aceste întreprinderi coloana vertebrală a economiei”, mai spune Gheorghe Ialomițianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase