Gheorghe Ialomițianu (PMP): Impozitele vor crește cu peste 6% și în anul 2022

Gheorghe Ialomițianu (PMP): Impozitele vor crește cu peste 6% și în anul 2022
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 09/12/2021, 12:53

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), atrage atenția că prețurile de consum vor crește și anul viitor, iar acest lucru va duce la majorarea impozitelor ce vor fi suportate de români.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii, Ialomițianu spune că economia României va crește cu 11% anul viitor, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, însă mai bine de jumătate din această creștere va fi susținută din creșterea prețurilor de consum.

„Continuarea creșterii prețurilor de consum și în anul 2022 va avea ca efect majorarea impozitelor ce vor fi suportate de români. Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat o creștere de 11% a PIB-ului pentru anul viitor, din care peste 6% din creșterea prețurilor de consum.

Această creștere va determina o majorare a TVA-ului, care va afecta puterea de cumpărare, în mod semnificativ a persoanelor cu venituri reduse. Nu este vorba de o modificare a cotei de TVA, ci de o creștere a bazei de impozitare, și anume a prețurilor de consum. Se știe că atunci când rata inflației crește, statul câștigă prin încasări din impozite mai mari, iar populația pierde prin scăderea puterii de cumpărare. Anul acesta, baza de impozitare a TVA-ului a crescut cu aprximativ 7%. Încasările suplimentare din TVA, în primele 10 luni din 2021, au fost de 16,7 miliarde lei provenind, în cea mai mare parte, ca urmare a creșterii indicelui prețurilor de consum”, atrage atenția Gheorghe Ialomițianu.

PMP cere ca măsurile Guvernului să nu ducă la creșterea prețurilor

Totodată, vicepreședintele PMP spune că formațiunea sa solicită actualului Executiv să evite să ia măsuri fiscale care ar putea avea ca efect creșterea prețurilor.

„Partidul Mișcarea Populară solicită actualului guvern să evite luarea de măsuri fiscale care vor avea ca efect creșterea prețurilor de consum. Totodată se impune luarea măsurilor fiscal-bugetare pentru a stimula consumul prin producție internă și nu din importuri. Aceste măsuri vor avea ca efect temperarea creșterii prețurilor de consum, prin evitarea importului de inflație și a transferului de noi impozite, prin prețurile suportate de consumatorii finali”, se mai arată în mesajul de pe pagina de Facebook a formațiunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase