Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Riscul ca România să intre în recesiune economică este real”

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Riscul ca România să intre în recesiune economică este real”
Gheorghe Ialomițianu (PMP) / Sursa: Mediafax foto
Publicat: 22/11/2021, 09:41
Actualizat: 22/11/2021, 11:19

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele Partidului Mișcarea Populara (PMP), solicită viitorului Executiv, aflat în etapa consultărilor pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producției interne, pentru a salva România de o posibilă criză alimentară.

Datele furnizate recent de Institutul Național de Statistică arată că România a înregistrat o încetinire a creșterii economice de la începutul anului până în prezent, precizează Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

Cum a evoluat economia

Potrivit datelor statistice citate de vicepreședintele PMP, în trimestrul trei din acest an, creșterea economică a fost de 0,3% față de trimestrul precedent. Comparativ cu primul trimestru din acest an, în trimestrul doi s-a înregistrat o creștere economică de 1,5%. Creșterea economică din acest an a înregistrat o decelerare cu efecte negative asupra stabilității economice, veniturilor românilor și a evoluției prețurilor.

„Este posibil ca în cazul menținerii reducerii ritmului creșterii economice în trimestrul patru, să se înregistreze o stagnare sau o restrângere a activității economice. Cauzele principale privind această reducere sunt continuarea aplicării măsurilor restrictive din cauza pandemiei și lipsa de măsuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea în mod real a mediului de afaceri. Din păcate, nici gradul de absorbție al fondurilor europene nu a ajutat prea mult creșterea economică. Consumul bazat pe importuri nu va putea salva România pentru a nu intra în recesiune economică, deoarece este posibilă producerea unei crize alimentare la nivel mondial. Deficitul balanței comerciale, la opt luni din acest an, a fost de 16,7 miliarde euro, cu 3,7 miliarde euro mai mare față de aceeași perioada din anul precedent. Deci, consumul în România este dependent, într-o mare masură, de importuri”, a transmis Gheorghe Ialomițianu.

Potrivit vicepreședintelui PMP, poate în trimestrul patru, ca urmare a unei producții agricole foarte bune, să se evite intrarea României în recesiune. Totuși acest risc se va menține și în anul 2022, precizează fostul ministru de Finanțe.

„Partidul Mișcarea Populară solicită viitorului guvern ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producției interne, în principal, pentru sectoarele care prelucrează produsele agricole, pentru a salva România de o posibilă criză alimentară. Aceste măsuri vor avea ca efect temperarea creșterii prețurilor la alimente. Sigur că acest lucru este posibil prin creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, dar și prin implementarea Programului National de Redresare și Reziliență”, a conchis Gheorghe Ialomițianu.

Președintele PMP a postat sâmbătă, 14 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un mesaj referitor la discuțiile din spațiul public privind o eventuală fuziune a formațiunii cu PNL. Liderul formațiunii a spus că PMP a decis o colaborare cu PNL în ceea ce privește unele proiecte naționale sau locale, dar dă asigurări că dispariția PMP „este exclusă”.

Discuțiile din spațiul public referitor la o eventuală fuziune dintre cele două partide apăruseră zilele anterire, iar PMP a anunțat oficial: „Consiliul Național al Partidului Mișcarea Populară, reunit în 13 Noiembrie, a decis continuarea discuțiilor cu Partidul Național Liberal privind un proiect politic comun, desemnând și o echipă de negociere în acest sens ”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
Van Damme, mesaj pentru toți românii de 1 Decembrie: 'Nu aș fi unde sunt astăzi...
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
ȘOCUL ANULUI de la PFIZER: Șeful companiei a anunțat ce urmează să se întâmple
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...