Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Riscul ca România să intre în recesiune economică este real”

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP: „Riscul ca România să intre în recesiune economică este real”
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele PMP / Sursa foto: Mediafax foto - Marian Ilie
Publicat: 22/11/2021, 09:41
Actualizat: 22/11/2021, 11:19

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședintele Partidului Mișcarea Populara (PMP), solicită viitorului Executiv, aflat în etapa consultărilor pentru desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producției interne, pentru a salva România de o posibilă criză alimentară.

Datele furnizate recent de Institutul Național de Statistică arată că România a înregistrat o încetinire a creșterii economice de la începutul anului până în prezent, precizează Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

Cum a evoluat economia

Potrivit datelor statistice citate de vicepreședintele PMP, în trimestrul trei din acest an, creșterea economică a fost de 0,3% față de trimestrul precedent. Comparativ cu primul trimestru din acest an, în trimestrul doi s-a înregistrat o creștere economică de 1,5%. Creșterea economică din acest an a înregistrat o decelerare cu efecte negative asupra stabilității economice, veniturilor românilor și a evoluției prețurilor.

„Este posibil ca în cazul menținerii reducerii ritmului creșterii economice în trimestrul patru, să se înregistreze o stagnare sau o restrângere a activității economice. Cauzele principale privind această reducere sunt continuarea aplicării măsurilor restrictive din cauza pandemiei și lipsa de măsuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea în mod real a mediului de afaceri. Din păcate, nici gradul de absorbție al fondurilor europene nu a ajutat prea mult creșterea economică. Consumul bazat pe importuri nu va putea salva România pentru a nu intra în recesiune economică, deoarece este posibilă producerea unei crize alimentare la nivel mondial. Deficitul balanței comerciale, la opt luni din acest an, a fost de 16,7 miliarde euro, cu 3,7 miliarde euro mai mare față de aceeași perioada din anul precedent. Deci, consumul în România este dependent, într-o mare masură, de importuri”, a transmis Gheorghe Ialomițianu.

Potrivit vicepreședintelui PMP, poate în trimestrul patru, ca urmare a unei producții agricole foarte bune, să se evite intrarea României în recesiune. Totuși acest risc se va menține și în anul 2022, precizează fostul ministru de Finanțe.

„Partidul Mișcarea Populară solicită viitorului guvern ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producției interne, în principal, pentru sectoarele care prelucrează produsele agricole, pentru a salva România de o posibilă criză alimentară. Aceste măsuri vor avea ca efect temperarea creșterii prețurilor la alimente. Sigur că acest lucru este posibil prin creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, dar și prin implementarea Programului National de Redresare și Reziliență”, a conchis Gheorghe Ialomițianu.

Președintele PMP a postat sâmbătă, 14 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un mesaj referitor la discuțiile din spațiul public privind o eventuală fuziune a formațiunii cu PNL. Liderul formațiunii a spus că PMP a decis o colaborare cu PNL în ceea ce privește unele proiecte naționale sau locale, dar dă asigurări că dispariția PMP „este exclusă”.

Discuțiile din spațiul public referitor la o eventuală fuziune dintre cele două partide apăruseră zilele anterire, iar PMP a anunțat oficial: „Consiliul Național al Partidului Mișcarea Populară, reunit în 13 Noiembrie, a decis continuarea discuțiilor cu Partidul Național Liberal privind un proiect politic comun, desemnând și o echipă de negociere în acest sens ”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!