Guvernul a schimbat legea alegerilor. Primarii, singurii responsabili pentru scoaterea morților de pe liste

Guvernul a schimbat legea alegerilor. Primarii, singurii responsabili pentru scoaterea morților de pe liste
Publicat: 29/03/2014, 18:13
Actualizat: 20/03/2015, 00:26

Cu trei luni înainte de data scrutinului pentru Parlamentul European, Guvernul a modificat astăzi legea alegerilor, punând în mâna primarilor responsabilitatea exclusivă pentru actualizarea electronică a datelor din Registrul Electoral în așa fel încât morții, cei cărora instanța le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care și-au pierdut cetățenia română să nu se mai regăsească pe liste în ziua scrutinului.

Pe lângă nume și prenume, cod numeric personal, data nașterii, adresa de domiciliu și cea de reședință, seria și numărul cărții de identitate, în dreptul fiecărui alegător va fi trecut, după intrarea în vigoare a OUG, și termenul de valabilitate al actului de identitate.

Potrivit legii în vigoare, o persoană înscrisă automat cu adresa de domiciliu se poate adresa, în scris, AEP pentru a cere înscrierea cu adresa de reședință. Totodată, „cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul în țară aflați temporar în străinătate, la cererea lor, se înscriu în Registrul electoral cu datele corespunzătoare ultimei adrese de domiciliu sau de reședință”. În cazul celor care și-au stabilit domiciliul în străinătate, noua ordonanță stabilește că în locul datelor buletinului de identitate și a valabilității acestuia, în Registru se vor înscrie „numărul pașaportului și data eliberării”.

Deși, în lege, Registrul Electoral există, teoretic, de la 1 ianuarie 2013, urmează să fie folosit, prima dată, abia la europarlamentare.

Noile reglementări vor fi valabile la toate tipurile de scrutin din România.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ ADOPTATE

Morții pot rămâne pe listele electorale cel mult 24 de ore

După regulile impuse în 2012, dar nepuse până acum în practică, radierea din Registrul Electoral a unei persoane se face, în 24 de ore de la luarea la cunoștință de către auitoritatea locală, în caz de deces, de pierdere a cetățeniei române, de interzicere a exercitării drepturilor electorale sau de punere sub interdicție.

Prin ordonanța adoptată astăzi, AEP este obligată să facă modificările în cel mult 10 zile de la notificare.

„Noi suntem instituția care va da îndrumare și sprijin, dar responsabilitatea pentru actualizarea datelor legate de alegători va aparține primarilor. Până acum erau implicate și alte instituții și se crea de multe ori confuzie mai ales în situația decedaților. Eu cred că de acum nu vor mai fi pe liste”, a explicat pentru gândul vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, la finalul ședinței.

Neactualizarea la timp a Registrului Electoral, ca și actualizarea necoresporespunzătoare sau necomunicarea modificărilor către AEP vor fi considerate contravenții.

Vicepreședintele AEP: „Primarii pot să investească în secțiile de votare, să le informatizeze”

Ordonanța înaintată de AEP obligă totodată primarii să delimiteze, prin dispoziție, și să anunțe la București numărul secțiilor de votare actualizate anual, până cel mai târziu la 1 martie, dar și să modifice în sistemul informatic datele alegătorilor ori de câte ori apare o schimbare. Modificările de nume după căsătorie ca și cele legate de domiciliu se vor opera din oficiu.

„Secțiile de votare nu se vor mai modifica la fiecare rând de alegeri. În felul acesta, primarii vor putea să facă investiții în secțiile de votare, să le informatizeze”, susține Muhuleț.

Prima delimitare, cea pentru alegerile viitorilor europarlamentari se va face în maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, se precizează în textul actului normativ.

Noua numerotare a secțiilor de votare va fi adusă la cunoștința publicului cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Birourile electorale ale secțiilor de votare primesc de la primari o copie a listelor electorale în preziua votării.

Dacă administrarea bazei de date și suportul tehnic vor fi asigurate de Autoritatea Electorală Permanentă, întocmirea și tipărirea listelor electorale permanente, ca și punerea unor copii la dispoziția partidelor în termen de 10 zile de la definitivare, rămâne în sarcina primarilor.

Reguli noi pentru alegerile europene

Doar pentru alegerile europarlamentare, Guvernul a simplificat dosarul de candidatură al independenților cetățeni ai unui stat membru UE, altul decât România, în sensul în care aceștia nu mai sunt obligați să aducă adeverințe din țările lor legate de cetățenile, reședință și dreptul de a se înscrie în alegeri, ci doar o declarație pe propria răspundere.

Se prelungește însă termenul de răspuns al Biroului Electoral Central privind admiterea sau respingerea unei candidaturi, de la 5 la 10 zile.

Softul pentru centralizarea rezultatelor la alegerile europarlamentare urmează să fie achiziționat de AEP. STS se va ocupa, ca și la rundele electorale anterioare, de comunicații, iar hârtia necesară buletinelor de vot va fo cumărată de MAI.

Pentru europarlamentare, Guvernul a introdus totodată o excepție de la restricțiile la achizițiile de mobilier și birotică în instituțiile publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia