GUVERNUL PONTA. Corneliu Dobrițoiu, noul ministru al Apărării: soția sa are afaceri cu Compania de Autostrăzi de peste 10 milioane de euro

GUVERNUL PONTA. Corneliu Dobrițoiu, noul ministru al Apărării: soția sa are afaceri cu Compania de Autostrăzi de peste 10 milioane de euro
Publicat: 01/05/2012, 21:32
Actualizat: 14/05/2012, 17:52

Liberalul Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării în cabinetul lui Victor Ponta, este general în rezervă și a lucrat în Ministerul Apărării până în 2009, ultima funcție deținută fiind de secretar de stat responsabil pentru Departamentul de Armamente. El a activat în minister, cu întreruperi, încă din 1994 și a fost implicat activ în relația României cu NATO, înainte de integrarea din 2004.

Dobrițoiu a fost implicat într-un scandal privind casele cumpărate de Armată în perioada 2000-2004 pentru propriul personal și pe care anumiți militari, în special ofițerii superiori, le-au putut cumpăra la prețuri foarte mici, în raport cu piața imobiliară. Astfel, în 2005, Dobrițoiu a cumpărat un apartament de 115 metri pătrați al Armatei, pentru suma de 195.000 de lei (circa 54.000 de euro, la cursul din acea vreme).

Contractul a fost însă renegociat, iar suma a ajuns, în 2006, la doar 95.000 de lei, adică aproximativ 26.000 de euro. Apartamentul situat pe strada Traian din București a fost vândut de Dobrițoiu un an mai târziu, în 2007, pentru un profit de aproape 8 ori mai mare: 200.000 de euro, conform declarației sale de avere.

Familia Dobrițoiu deținea, în 2009 (data celei mai recente declarații de avere), o casă de vacanță de 354 metri pătrați în Găneasa, județul Ilfov, situată pe un teren de 4.600 de metri pătrați. De asemenea, familia Dobrițoiu mai deținea un apartament pe șoseaua Nordului din București.

Trecut în rezervă în 2006, el a fost unul dintre mulții ofițeri superiori ai Armatei române care s-a bucurat și de salariu, și de pensie militară în același timp.

Banii și afacerile din familia Dobrițoiu sunt conduse însă doamna Viorica Dobrițoiu, fostă Samson. Cea mai profitabilă firmă deținută de ea este TMS România, o reprezentanță a unei firme belgiene care vinde piese de schimb pentru camioane și utilaje folosite în construcții (Caterpillar, Komatsu sau Vogele fiind doar câteva exemple).

Drept urmare, firma doamnei Dobrițoiu a beneficiat de 11 contracte cu statul, mai exact cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), în perioada 2008-2012, prin care a livrat piese de schimb pentru utilajele folosite la repararea sau construcția șoselelor. Suma totală, câștigată de pe urma acestor contracte, se ridică la peste 10 milioane de euro (la un curs mediu de 4 lei pe euro).

Restaurantele și cluburile de lux sunt un alt domeniu în care Viorica Dobrițoiu s-a implicat, fie direct, fie prin fiul ei, Dumitru Samson. Fiica sa, Raluca Samson, s-a implicat în firme de publicitate.

Ea a deținut firma Restaurante Elements, cu acționar majoritar SIF Muntenia, aflată acum în faliment, și deține încă firma Elements Factory. Restaurantul Elements s-a închis, iar acum doamna Dobrițoiu s-ar afla în spatele restaurantului de lux Collage.

Fiul ei, Dumitru Samson, deține împreună cu soția sa, Raluca Samson, trei firme, prin una dintre ele operând clubul Elements din parcul Herăstrău, demolat în 2011 pentru că era construit ilegal, conform Primăriei Capitalei. Cei doi Samson dețin firmele Elements The Advertiser, Elements Le Garage și Elements Media.

Cei doi au deținut o agenție de publicitate, S.M. Art Advertising, implicată într-un scandal cu bani publici la Autoritatea Națională pentru Turism, pe când Turismul se afla în Ministerul Transporturilor, condus de Radu Berceanu. Atunci, firma respectivă a realizat cinci clipuri de promovare a României, pentru care a încasat nu mai puțin de 1,5 milioane de euro. Cele cinci clipuri nu au corespuns calitativ dorințelor ANT, care a cerut refacerea lor, iar firma a cerut încă 600.000 de euro pentru acest serviciu, bani pe care nu i-a mai primit, conform datelor date publicității în 2007 de secretarul de stat Lucia Morariu, din Ministerul Turismului condus de liberalul Ovidiu Silaghi.

Cu un an înainte, firma mai avusese contracte cu ANT în valoare de 880.000 de euro.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dumnezeu protejează România! Semnul divin din cartierul Zorilor, o raritate într-o mie de ani. FOTO
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...