Guvernul pornește construcția Spitalelor Regionale Iași și Cluj / Marcel Ciolacu: E un moment de mândrie

Publicat: 28/02/2024, 10:28
Actualizat: 28/02/2024, 10:57

La Guvern s-au semnat, miercuri, contractele pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Acest moment declanșează faza întâi de construcție a celor două spitale regionale.

„Este un moment de mândrie” pentru premierul Ciolacu, întrucât este vorba despre două proiecte începute în urmă cu 15 ani, proiecte care s-au regăsit în „oferta electorală” a tuturor miniștrilor, în acești ani.

E un moment de mândrie, vă spun fără nicio reținere. Ca și prim-ministru e normal să fiu mândru alături de echipa guvernamentală, dar parcă am o jenă de a mai vorbi încă o dată despre spitalele regionale. De 15 ani de zile toți politicienii din România, toate guvernele din România, toți miniștrii sănătății au vorbit și și-au pus în oferta electorală cele trei spitale regionale, respectiv Spitalul Regional de la Iași, Spitalul Regional de la Cluj și Spitalul Regional de la Craiova. Parcă este un moment, când îi văd și pe reprezentanții constructorilor, e un moment care pare un pic ireal.

Este vorba despre o investiție de 1,5 miliarde euro, iar banii vin prin PNRR. Premierul a anunțat că vor fi închise săptămâna viitoare, procedurile și pentru al treilea Spital Regional, cel de la Craiova.

În sfârșit am semnat construcția la două spitale regionale, la cel de la Cluj, la cel de la Iași. Urmează, din câte am înțeles, săptămâna viitoare, să închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim la cele două spitale, de o investiție de aproape 7 miliarde de lei, deci aproximativ 1,5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR. În schimb, cunoașteți la fel de bine ca și mine că termenul de execuție este unul scurt. Avem un termen de implementare la PNRR până în anul 2026.

O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere. În sfârșit am găsit înțelegere și am găsit o echipă determinată să finalizeze o promisiune. Acum 15 ani s-a făcut primul studiu în ceea ce privește celebrele spitale regionale și, normal, că am mândria. Guvernul condus de mine împreună cu întreaga echipă am reușit până la urmă să finalizăm procedurile, urmând ca constructorii să finalizeze construcția propriu-zisă și utilarea acestor spitale regionale.

La sfârșitul anului 2021, toate cele trei proiecte aveau doar studii de fezabilitate, nu erau stabilite procedurile pentru realizarea proiectelor tehnice, a spus ministrul Alexandru Rafila. Proiectele tehnice au durat un an de zile, întrucât sunt proiecte complexe, care necesită multe autorizații din partea autorităților locale.

Am finalizat licitațiile pentru începerea propriu-zisă a construcției la Cluj și La Iași, urmând ca același lucru să se întâmple și la Craiova. Termenul de execuție este de 48 de luni pentru aceste spitale regionale, care sunt cele mai complexe din România, a spus ministrul Rafila.

Spitalul Regional Iași, principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est

Spitalul Regional de Urgență din Iași va reprezenta un punct de referință în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Conceptul organizatoric al acestui spital se va baza pe gruparea pe specialități medicale strâns legate, formând „Centre” multidisciplinare structurate, cum ar fi: Centrul Multidisciplinar pentru Cap și Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulații, Coloană Vertebrală și Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă și Centrul Multidisciplinar Mama și Copilul.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional Cluj, centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, la rândul său, va fi o instituție medicală de importanță majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării.

Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?