Guvernul vrea să modifice prin ordonanță legea privind votul în diaspora: Are câteva „deficiențe”

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță legea privind votul în diaspora: Are câteva „deficiențe
Publicat: 27/07/2016, 12:50
Actualizat: 05/06/2018, 17:18

El a precizat la începutul ședinței de Guvern că „zilele trecute” a informat liderii partidelor parlamentare despre intenția Executivului de a modifica legea electorală în ceea ce privește votul românilor din diaspora. Cioloș a subliniat că legea are cîteva „deficiențe” și că numărul mic al celor înscriși în Registrul Electoral nu ține doar de lipsa de informare.

„Așa cum sunt formulate lucrurile în momentul de față, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral riscăm să avem restricții mai mari decât în anii trecuți pentru votul din străinătate. De aceea am cerut doamnei ministru Maria Ligor, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Cancelaria primului-ministru, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de OUG prin care să clarificăm acest lucruri și să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii așa cum a fost decis de Parlament”, a spus Cioloș, explicând că legea actuală nu prevede ce se întâmplă în cazul în care foarte puțin români se înscriu în Registrul Electoral.

El i-a cerut ministrului Maria Ligor să se întâlnească cu liderii partidelor politice pentru a discuta despre intențiile Guvernului astfel încât „în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamnetul vine din vacanță, să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri”.

Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 700 au optat pentru votul în secțiile de votare, a anunțat marți Autoritatea Electorală Permanentă.

Fostul președintele Traian Băsescu a declarat că legea votului prin corespondență va fi, cel mai probabil, un eșec și a cerut Guvernului să recurgă la înființarea unui număr mai mare de secții de votare pentru diaspora – 1.500-2.000.

Ideea a fost susținută și de liberali. Luni, PNL a adoptat o rezoluție în care solicită Guvernului să emită o ordonanță prin care să crescă numărul secțiilor de votare din diaspora și prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondență să fie transmisă și online.

Legea care permite votul prin corespondență a fost adoptată în toamna anului trecut, formula de compromis la care au ajuns PNL și PSD vizând introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerile parlamentare, nu și pentru cele prezidențiale și doar cu condiția ca românii cu domiciliul sau reședința în afara țării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie.

În noiembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, Administrația Prezidențială precizând că acest „act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii”.

Legea prevede obligația cetățeanului cu domiciliul sau reședința în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial