Haos la Ministerul Justiției. După abrogarea OUG 13, Iordache a pregătit o lege și a trimis-o la CSM. Apoi s-a răzgândit

Haos la Ministerul Justiției. După abrogarea OUG 13, Iordache a pregătit o lege și a trimis-o la CSM. Apoi s-a răzgândit

Ministrul Justiției Florin Iordache a anunțat luni dimineață că va depune un proiect de lege la Parlament, care să preia prevederile OUG 13 privind modificările aduse la Codul Penal și cel de Procedură Penală. Proiectul a ajuns și la CSM, pentru a fi avizat, au confirmat oficiali ai instituției. Câteva ore mai târziu însă, Ministerul Justiției a anunțat că renunță la proiectul de lege care să transpună prevederile OUG abrogate, pentru a „elabora unul mai complex”. Până la acest anunț, a existat însă o serie de bâlbe de comunicare care a creat haos, în asemenea măsură încât și CSM-ul se afla, la ora transmiterii acestei știri, în așteptare, pentru a vedea dacă Ministerul Justiției chiar renunță la proiect sau nu.

Proiectul de lege al lui Florin Iordache a fost de asemenea trimis și la DNA, DIICOT, Parchetul General, ICCJ, la tribunale, curți de apel și la parchetele aferente acestor instanțe. Termenul pentru emiterea unor puncte de vedere a fost fixat de Iordache pe 10 februarie, conform documentului prezentat de CSM. CSM a anunțat că va aduna aceste puncte de vedere și va comunica și propriul punct de vedere, „până cel mai târziu pe 15 februarie”.

Inițial, Ministerul Justiției a trimis un comunicat de presă în care contrazicea, aparent, informația lansată de dimineață de ministrul Florin Iordache: „Ministerul Justiției nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiției centralizează deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la actele normative menționate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”.

Atașat acestui comunicat trimis prin email presei era însă un document datat cu ziua de mâine, 7 februarie, care în plus de textul citat în corpul emailului conținea încă o frază: „După analiza acestora (deciziilor CCR – n.r.) urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”.

La scurt timp, Ministerul Justiției a revenit cu o erată, în care arăta că a atașat un document greșit comunicatului de presă: „Dintr-o regretabilă eroare tehnică la mesajul anterior a fost atașat un alt document, vă transmitem documentul corect„. Atașat – un comunicat de presă datat cu ziua de astăzi, 6 februarie, din care lipsește mențiunea buclucașă„după analiza acestora (deciziilor CCR – n.r.) urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică”.

Ministerul renunță la proiect, întrucât dorește elaborarea unuia mai complex„, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al instituției, Cristina Liță.

Din proiectul de lege, consultat de Gândul, reiese că intenția lui Florin Iordache este să renunțe la cea mai controversată prevedere a OUG 13, pragul de 200.000 de lei de la infracțiunea de abuz în serviciu, păstrând însă celelalte prevederi din actul normativ care a fost abrogat duminică de Guvern. Astfel, noua definiție a infracțiunii de conflict de interese, exceptarea de la acoperirea penală a abuzului în serviciu și a favorizării infractorului a actelor normative emise de autorități, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu sau fixarea unui termen de 6 luni pentru valabilitatea juridică a denunțului unei infracțiuni (din Codul de Procedură Penală), ar urma să rămână în proiectul de lege pregătit de Iordache, așa cum erau și în OUG 13, abrogată de Guvern duminică.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE TRIMIS LA CSM

Întrebat dacă noua lege preia dintre prevederile din ordonanța abrogată, Florin Iordache a spus doar că aceasta „va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile CCR pentru toate acele articole declarate neconstituționale”. Mai mult, ministrul Iordache a insistat că era nevoie de o ordonanță de urgență, comentând că aceasta se justifica.

„Mi-am asumat legea așa cum am prezentat-o si cum va fi și azi supusă în dezbatere publică, dorea să respecte prevederile constituționale. În spațiul public, prin faptul ca această lege nu exista azi, sunt multe prevederi neconstituționale. Deci eu am afirmat tot timul și îmi asum că era necesară o ordonanță care să pună în concordanță deciziile de neconstitutionalitate ale CCR. Urgența se justifică și acum. Sunt foarte multe articole neconstituționale. Și sistemul judiciar e prejudiciat prin faptul că în instanțe sunt foarte multe prevederi neconstituționale. (..) În același timp, o să vedeți, CCR a stabilit acum 2 săptămâni că mai sunt înca patru prevederi. Deci în legea pe care o voi propune azi, vor fi și cele patru prevederi neconstituționale. Datorită faptului că ordonanța a fost abrogată, am revenit la prevederile inițiale, care multe sunt neconstituționale, așa cum a precizat CCR”, a declarat luni dimineața Florin Iordache, ministrul Justiției.

Întrebat despre demisie, acesta a spus că decizia o va lua după o discuție cu premierul.

„Prioritatea pentru ziua de azi e pregătirea și susținerea bugetului în Parlament, cât și faptul că dorim să prezentăm în dezbatere publică o lege, așa cum am anunțat ieri în ședința de guvern. Pentru zilele următoare, e vorba de ziua de miercuri, vom pregăti și vom susține, pentru a nu fi vorba de moțiunea de cenzură. Voi avea, după ce va fi dezbatută și, cred eu, respinsă moțiunea de cenzură, o discuție cu premierul Grindeanu. În urma discuției voi anunța decizia”, a spus Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că îi va cere demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, ca urmare a modului deficitar de a comunica pe tema OUG pe Justiție, el arătând că i-a ”lăsat” câteva zile necesare pentru a trece bugetul de Parlament.

Guvernul a abrogat, duminică, ordonanța privind modificarea codurilor penale. Chiar dacă s-a luat această măsură, sute de mii de oameni au continuat protestele în întreaga țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...