Iliescu: Urez tuturor românilor sănătate, fericire și prosperitate! La mulți ani, România!

Iliescu: Urez tuturor românilor sănătate, fericire și prosperitate! La mulți ani, România!
Publicat: 01/12/2013, 11:53
Actualizat: 25/03/2017, 20:37

Fostul președinte Ion Iliescu a transmis cu ocazia Zilei Naționale urări de sănătate, fericire, prosperitate tuturor românilor, arătând că noul proiect național, de reducere a decalajelor de dezvoltare față de Occident, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi,mai prosperi

„Cu ocazia Zilei Naționale a României urez tuturor românilor sănătate, fericire și prosperitate! La mulți ani, România!”, a transmis fostul președinte al României, Ion Iliescu, în mesajul de 1 Decembrie, remis MEDIAFAX.

Iliescu a precizat că Unirea a rezistat aproape un secol, iar acest lucru dovedește tăria sentimentelor naționale și voința de fi împreună.

„În acești nouăzeci și cinci de ani am trăit, ca națiune, și bune, și rele. Ne-am regăsit locul firesc în marea familie europeană. Ne-am asigurat securitatea internă și externă.Trecem prin încercările unei grave crize economice și sociale. Suntem uniți și solidari, chiar dacă schimbările din ultimii ani au dus la o gravă polarizare economică și socială”, a spus Iliescu.

El a menționat că noul proiect național, acela de a reducere decalajele de dezvoltare față de lumea occidentală, nu e un scop în sine, ci are în vedere ca românii să fie mai liberi, mai prosperi.

„Redescoperim împreună datoria de a lucra pentru binele comun. Ne asumăm responsabilitățile care ne revin, renaște spiritul civic, construim împreună un nou sistem de valori morale și politice. Avem un nou proiect național, acela de a reduce decalajele de dezvoltare care ne separă de lumea occidentală, nu ca scop în sine, ci pentru a fi mai liberi, mai prosperi, mai mândri de noi și de națiunea noastră”, a precizat Iliescu.

Fostul șef de stat a arătat, totodată, că Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a reprezentat actul fondator al României Mari și împlinirea unui mare proiect național și a subliniat faptul că visul românilor de a trăi împreună, pe același pământ, ca o singură națiune, nu ar fi fost posibil fără jertfa celor căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

„Lor, dar și tuturor celor care, în decursul veacurilor, s-au jertfit pentru țara lor, le suntem azi recunoscători și le aducem piosul nostru omagiu. Se cuvine să aducem un omagiu și acelora care, prin inteligență, stăruință și deplin patriotism, au făcut ca sacrificul românilor să fie recunoscut de comunitatea internațională, cea care a consfințit, sub forma diferitelor tratate, Marea Unire”, a menționat Iliescu.

El a arătat că la 1 Decembrie 1918 începea un nou capitol în istoria României, care a însemnat modernizare instituțională, dezvoltare economică și socială, făurirea unei națiuni conștiente de rolul său în această parte a lumii.

Potrivit lui Iliescu, „România Mare a fost, încă de la făurirea sa, obiectul politicilor revizioniste și revanșarde ale celor care nu s-au împăcat cu ideea dispariției imperiilor anacronice, drept pentru care au târât Europa în carnagiul unui război fără precedent, iar românii au fost nevoiți să-și apere din nou, cu arma în mână, visul de a fi împreună”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...