În ziua în care Senatul a făcut scut în jurul lui Șova, parlamentarii noștri primesc un mesaj clar din partea americanilor: Lăsați justiția să-și facă treaba!

Publicat: 25/03/2015, 17:16
Actualizat: 26/03/2015, 08:46

George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupție în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia al Departamentului de Stat american, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări pe tema „scutului” pe care parlamentarii români îl fac în jurul unor colegi pe care procurorii vor să îi rețină sau aresteze, că este esențial ca orice ales să poată răspunde în fața legii, mai ales atunci când este vorba despre cazuri penale.

Kent a vorbit despre corupție și situația din România în cadrul unei teleconferințe din Bruxelles, la care a luat parte și Robert Leventhal, șeful Diviziei de luptă împotriva infracționalității din cadrul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și aplicării legii (INL).

Fiecare țară trebuie să găsească propriul echilibru al puterilor în stat, a spus el, dar „justiția trebuie să poată să judece”. „Nu cred că putem face o rețetă pentru modul exact în care o țară aplică un anumit principiu”, a declarat Kent, rugat să comenteze situațiile din România în care o putere o blochează practic pe alta, cum s-a întâmplat în cazurile voturilor parlamentarilor pentru ridicarea imunității unor colegi, precum Dan Șova, Laszlo Borbely sau Varujan Vosganian, trei exemple în care aleșii au făcut „scut” în fața procurilor.

„Cred însă că, dacă ne referim la principiul guvernării transparente, la care și România și SUA au aderat, e esențial să poți fi tras la răspundere”, a punctat George Kent, în cadrul conferinței la care a participat și gândul.

„Parlamentele au un rol cheie în procesul democratic – dacă întrebați în Congresul american, membrii lui vă vor spune că anumite acțiuni pe care le întreprind în calitatea lor de legiuitori ar trebui să fie protejate, iar altele, acțiuni penale, ar trebui în mod clar să poată fi analizate de puterea judecătorească, în baza dovezilor existente, iar instanța să poată să judece. Este important să poți fi tras la răspundere”, a întărit coordonatorul programelor anti-corupție ale SUA în Europa.

„Sistemul judiciar trebuie să poată să-și facă treaba în cazurile penale, iar media are, deseori, un rol important în a scoate lumină asemenea abuzuri”, a mai spus Kent.

Mesaj pentru românii frustrați de corupție: „Ar trebui să vă simțiți norocoși”

Jurnaliștii români i-au atras atenția oficialului american că, deși vedem aproape zi de zi câte un oficial român în cătușe, problema corupției nu dispare. „Ar trebui să vă simțiți norocoși, pentru că multe dintre țările din regiune – și mă voi feri să le numesc – s-ar bucura să facă primul pas și să le pună cătușe unor oficiali. Există țări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere”, a fost replica lui Kent.

Oficialul a atras atenția asupra unui studiu recent din SUA care a analizat condamnările unor oficiali federali și locali pentru corupție și abuz de putere. Studiul a acoperit era post-Watergate, anii 1976 – 2008, perioadă în care 25.000 de aleși de la nivel local sau național au fost condamnați de justiția americană. „În toată țara, avem 500.000 de aleși”, a punctat Kent, arătând că problema corupției nu are cum să dispară. „Cu toții încercăm să controlăm corupția, nu să o eliminăm”, a adăugat el.

Întrebat ce am putea noi, românii, să facem mai mult în lupta împotriva corupției, americanul a subliniat rolul atitudinilor politice și ale societății civile pentru a ține sub control corupția din orice țară: „Când oamenii cred că e OK să dai mită ca să ajungi în față și să primești în serviciu, se creează o cultură a impunității”. Mai mult, totul pornește de la valorile pe care familiile și societatea le transmit viitorilor cetățeni, a subliniat el, spunând că, în definitiv, e „o problemă de cultură”, dar și de „abordare din media, ca atunci când oamenii merg să voteze, să știe că au de ales”.

Colegul său, Robert Leventhal, șeful Diviziei Seful diviziei de luptă împotriva infracționalității din cadrul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și aplicării legii (INL), a insistat asupra nevoii unei abordări holistice, a existenței unui sistem național de integritate: „Țările noastre trebuie să facă eforturi pentru a spori măsurile preventive, astfel încât să minimizăm probabilitatea de a ancheta cazuri de corupție, dar să maximizăm capacitatea de supraveghere – sistemul judiciar este doar una dintre formele de control, dar mai sunt și altele, inclusiv presa”, a spus oficialul american.

Reamintim că cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, azi, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 împotrivă și 5 abțineri. Solicitarea similară în cazul lui Dan Șova nu a trecut de Senat, înregistrând 79 de voturi „pentru” din cele 85 care erau necesare. Împotriva cererii procurorilor au votat 67 de senatori. Mai multe informații, AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Rusia ar fi folosit un nou tip de dronă pentru a ataca Kievul