În ziua în care Senatul a făcut scut în jurul lui Șova, parlamentarii noștri primesc un mesaj clar din partea americanilor: Lăsați justiția să-și facă treaba!

Publicat: 25/03/2015, 17:16
Actualizat: 26/03/2015, 08:46

George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupție în cadrul Biroului pentru Europa și Eurasia al Departamentului de Stat american, a declarat, luni, răspunzând unei întrebări pe tema „scutului” pe care parlamentarii români îl fac în jurul unor colegi pe care procurorii vor să îi rețină sau aresteze, că este esențial ca orice ales să poată răspunde în fața legii, mai ales atunci când este vorba despre cazuri penale.

Kent a vorbit despre corupție și situația din România în cadrul unei teleconferințe din Bruxelles, la care a luat parte și Robert Leventhal, șeful Diviziei de luptă împotriva infracționalității din cadrul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și aplicării legii (INL).

Fiecare țară trebuie să găsească propriul echilibru al puterilor în stat, a spus el, dar „justiția trebuie să poată să judece”. „Nu cred că putem face o rețetă pentru modul exact în care o țară aplică un anumit principiu”, a declarat Kent, rugat să comenteze situațiile din România în care o putere o blochează practic pe alta, cum s-a întâmplat în cazurile voturilor parlamentarilor pentru ridicarea imunității unor colegi, precum Dan Șova, Laszlo Borbely sau Varujan Vosganian, trei exemple în care aleșii au făcut „scut” în fața procurilor.

„Cred însă că, dacă ne referim la principiul guvernării transparente, la care și România și SUA au aderat, e esențial să poți fi tras la răspundere”, a punctat George Kent, în cadrul conferinței la care a participat și gândul.

„Parlamentele au un rol cheie în procesul democratic – dacă întrebați în Congresul american, membrii lui vă vor spune că anumite acțiuni pe care le întreprind în calitatea lor de legiuitori ar trebui să fie protejate, iar altele, acțiuni penale, ar trebui în mod clar să poată fi analizate de puterea judecătorească, în baza dovezilor existente, iar instanța să poată să judece. Este important să poți fi tras la răspundere”, a întărit coordonatorul programelor anti-corupție ale SUA în Europa.

„Sistemul judiciar trebuie să poată să-și facă treaba în cazurile penale, iar media are, deseori, un rol important în a scoate lumină asemenea abuzuri”, a mai spus Kent.

Mesaj pentru românii frustrați de corupție: „Ar trebui să vă simțiți norocoși”

Jurnaliștii români i-au atras atenția oficialului american că, deși vedem aproape zi de zi câte un oficial român în cătușe, problema corupției nu dispare. „Ar trebui să vă simțiți norocoși, pentru că multe dintre țările din regiune – și mă voi feri să le numesc – s-ar bucura să facă primul pas și să le pună cătușe unor oficiali. Există țări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere”, a fost replica lui Kent.

Oficialul a atras atenția asupra unui studiu recent din SUA care a analizat condamnările unor oficiali federali și locali pentru corupție și abuz de putere. Studiul a acoperit era post-Watergate, anii 1976 – 2008, perioadă în care 25.000 de aleși de la nivel local sau național au fost condamnați de justiția americană. „În toată țara, avem 500.000 de aleși”, a punctat Kent, arătând că problema corupției nu are cum să dispară. „Cu toții încercăm să controlăm corupția, nu să o eliminăm”, a adăugat el.

Întrebat ce am putea noi, românii, să facem mai mult în lupta împotriva corupției, americanul a subliniat rolul atitudinilor politice și ale societății civile pentru a ține sub control corupția din orice țară: „Când oamenii cred că e OK să dai mită ca să ajungi în față și să primești în serviciu, se creează o cultură a impunității”. Mai mult, totul pornește de la valorile pe care familiile și societatea le transmit viitorilor cetățeni, a subliniat el, spunând că, în definitiv, e „o problemă de cultură”, dar și de „abordare din media, ca atunci când oamenii merg să voteze, să știe că au de ales”.

Colegul său, Robert Leventhal, șeful Diviziei Seful diviziei de luptă împotriva infracționalității din cadrul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și aplicării legii (INL), a insistat asupra nevoii unei abordări holistice, a existenței unui sistem național de integritate: „Țările noastre trebuie să facă eforturi pentru a spori măsurile preventive, astfel încât să minimizăm probabilitatea de a ancheta cazuri de corupție, dar să maximizăm capacitatea de supraveghere – sistemul judiciar este doar una dintre formele de control, dar mai sunt și altele, inclusiv presa”, a spus oficialul american.

Reamintim că cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, azi, de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 împotrivă și 5 abțineri. Solicitarea similară în cazul lui Dan Șova nu a trecut de Senat, înregistrând 79 de voturi „pentru” din cele 85 care erau necesare. Împotriva cererii procurorilor au votat 67 de senatori. Mai multe informații, AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji