Încă una de la deputatul Ponta pentru premierul Ponta: a fost cel care a propus vot uninominal pentru șefii de CJ. Cum demonta mitul „baronului local” deputatul Ponta

Încă una de la deputatul Ponta pentru premierul Ponta: a fost cel care a propus vot uninominal pentru șefii de CJ. Cum demonta mitul baronului local deputatul Ponta
Publicat: 20/02/2015, 14:48

Deputatul Ponta demonta în 2008 teoria „baronului local”, susținând că aceasta există din cauza votului pe liste, iar singura șansă pentru a scăpa de această etichetă este ca liderii județeni să aibă votul oamenilor. În 2015, partidul condus de premierul Victor Ponta a votat pentru revenirea la votul indirect pentru șefii de Consilii Județene, tocmai în ideea reformării PSD, care vrea să scape de imaginea de „partid al baronilor”. Poziția premierului Ponta s-a schimbat astfel cu 180 de grade față de cea a deputatului Ponta.

„Am mai auzit un argument de data asta din partea unor foarte buni prieteni ai noștri, ai tuturor, din presă, că o să facem baroni locali. Păi, vă reamintesc că sintagma „baron local” există de 10 ani, cu voturi pe liste. Singura șansă să scăpăm de această sintagmă – nu noi, neapărat, ci cei din teritoriu – este să aibă votul oamenilor. Aveți o problemă cu alegerea votului nominal pentru ca, după ce se votează consiliul județean, să înceapă presiunile, cumpărarea de voturi, dosare, aranjamente? Vreți iar să fie președintele ales la o cafenea, la o întâlnire între niște lideri care au mai mulți sau mai puțini bani?”, susținea în plenul Camerei Deputaților în 4 martie 2008 deputatul Victor Ponta.

Pesedistul își continua pledoaria în favoarea votului uninominal pentru președinții de Consilii Județene, afirmând că prin acest sistem oamenii puternici vor candida și se vor face „mai puține aranjamente de culise, jurăminte la Tismana și alte lucruri de acest gen și îi lăsăm pe oameni să aleagă ceea ce ei vor”.

Anul trecut, înaintea votului pentru prezidențiale, când avea nevoie de sprijinul președinților de Consilii Județene pentru campania din toamnă, Victor Ponta afirma că i pare incorrect și neîntemeiat termenul de „baron”.

„Nu consider corect și întemeiat ceea ce deja se împământenește prin ziarele pe la care Nicușor dă toată ziua interviu și se trece baronul Nicușor Constantinescu sau baronii. Eu cred că sunteți oamenii care, alături de primarul general al Capitalei, de câțiva primari de mari muncipii, aveți cea mai mare legitimitate obținută prin votul direct al cetățenilor pe care îi reprezentați. Și acest lucru nu vi-l poate lua absolut nimeni, indiferent de denumirea pe care o primiți, baroni, conte, cum ar spune domnul Cosma, sau orice alt titlu nobiliar. Sunteți cei care obțineți cel mai mare număr de voturi dintre aleșii locali și aveți cea mai mare legitimitate dată de vot. Din acest punct de vedere, consider UNCJR ca una dintre cele mai legitime și reprezentative structuri din statul român”, le-a spus Ponta șefilor de CJ reuniți în ședința UNCJR din 14 martie 2014.

După pierderea alegerilor prezidențiale discursul lui Victor Ponta s-a schimbat el vorbind despre necesitatea reformei în PSD și eliminării imaginii de „partid al baronilor”.

Parlamentarii PSD au votat în cadrul Comisiei de Cod Electoral ca în viitor președinții de Consilii Județene să fie aleși prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni. Premierul Ponta a susținut indirect poziția parlamentarilor PSD în ședința Biroului Permanent Național. În ședința pesediștilor, președintele UNCJR, Marian Oprișan, i-a cerut demisia lui Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar cearta celor doi a fost oprită de premierul Ponta. La ieșirea de la ședință, Ponta a spus că nu se pune problema schimbării lui Zgonea din fruntea Camerei Deputaților.

Oprișan a declarat într-un interviu pentru gândul că decizia din Comisia de Cod Electoral a fost una „mizerabilă, șmecherească, ipocrită și jignitoare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte