Începe sesiunea parlamentară de toamnă | Tăriceanu a anunțat conducerea Senatului că va demisiona de la șefia forului / Alina Gorghiu, propunerea PNL pentru această funcție / Teodor Meleșcanu, luat în calcul pentru șefia Senatului

Redactor:
Alexandru Costea
Începe sesiunea parlamentară de toamnă | Tăriceanu a anunțat conducerea Senatului că va demisiona de la șefia forului / Alina Gorghiu, propunerea PNL pentru această funcție / Teodor Meleșcanu, luat în calcul pentru șefia Senatului
Deputații și senatorii se întorc luni în Parlament pentru începutul sesiunii parlamentare. Aceștia vor alege noua componență a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Un nou președinte al Senatului va trebuie ales în cazul în care Călin Popescu Tăriceanu va demisiona din funcție.

Teodor Meleșcanu este luat în calcul pentru șefia Senatului 

Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu ar fi luat în calcul pentru funcția de președinte al Senatului, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Variata este luată în calcul și în contextul în care Viorica Dăncilă a afirmat, în urmă cu câteva zile, că s-ar bucura ca ALDE să se reîntoarcă la guvernare, precizând că a discutat cu mai mulți parlamentari ALDE care au îndoieli în privința rupturii cu PSD.

Citește continuarea…

Tăriceanu a anunțat conducerea Senatului că va demisiona de la șefia forului

Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat colegii din Biroul permanent al Senatului că va demisiona de la șefia forului legislativ, urmând să citească textul deciziei în plen, care începe luni la ora 16.00, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Alina Gorghiu ar urma să fie propunerea PNL pentru șefia Senatului – surse

Alina Gorghiu urmează să fie propunerea grupului senatorilor PNL pentru funcția de președinte al Senatului, în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu e aștept să demisioneze, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, liberalii ar fi avut discuții cu Pro România, în vederea unui sprijin pentru Alina Gorghiu le șefia Senatului, iar PNL să susțină înființarea unui grup la Senat al Pro România.

În principiu, propunerea PNL ar avea sprijinul USR și PMP, urmând ca discuții să fie între liberali și UDMR în cursul zilei. Întâlnirile grupurilor parlamentare ale Senatului urmează să aibă loc, luni, de la ora 14.00.

Tăriceanu vrea să demisioneze de la șefia Senatului

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se întrunesc luni de la ora 13.00 pentru a-și alege noua componență și pentru a demara lucrările parlamentare în noua sesiune ordinară.

De asemenea, conform procedurii, grupurile parlamentare ale partidelor se întrunesc pentru a desemna noii lideri de grup și pe cine vor susține la conducerea Senatului, după o eventuală demisie a liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Surse politice au declarat, pentru Mediafax, că majoritatea partidelor ar putea menține actualii parlamentari în fruntea grupurilor din Camera Deputaților și Senat.

Grupurile parlamentare ale PSD vor stabili luni cine vor fi liderii. Deputații social-democrați au ca actual lider de grup pe Alfred Simonis.

La începutului lunii iulie, surse politice au declarat, pentru Mediafax, că CEx-ul PSD a decis înlăturarea lui Șerban Nicolae de la șefia grupului de senatori și desemnarea, interimar, a senatorului de Mehedinți Liviu Lucian Mazilu.

PNL i-ar putea menține ca lideri de grup pe Raluca Turcan la Camera Deputaților și pe Florin Cîțu la Senat.

De asemenea, PMP l-ar putea desemna din nou pe Marius Pașcan ca lider al deputaților.

ALDE ar putea să-i propună pe actualii lideri Varujan Vosganian la Camera Deputaților și Daniel Zamfir la Senat.

USR ar putea decide ca lideri parlamentari să rămână Cristina Prună la deputați iar Adrian Wiener la Senat.

Adrian Țuțuianu a declarat, pentru Mediafax, că Pro România poartă discuții cu senatori neafiliați și ai PSD pentru a putea forma un grup al Pro România la Senat. El a precizat că va fi depusă cererea dacă vor ajunge la șapte senatori, numărul minim necesar înființării grupului.

Tot luni, partidele vor nominaliza pe cine vor susține ca președinte al Senatului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după ședința Comitetului Executiv PSD de sâmbătă, că nu a fost adusă în discuție președinția Senatului, social democrații așteptând mai întâi ca liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu să demisioneze. Social-democrații au ca posibile variante pentru șefia Senatului pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat surse politice pentru MEDIAFAX

Surse politice au declarat că Biroul Executiv al PNL ar putea decide desemnarea Alinei Gorghiu pe această funcție. Totodată, unele partide din Opoziție ar putea susține nominalizarea PNL. PMP și-a exprimat intenția în acest sens, conform surselor politice.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în prima zi a sesiunii parlamentare va demisiona oficial din funcția de președinte al Senatului.

Nominalizările partidelor vor fi depuse la Biroul Permanent al Senatului iar propunerile vor fi trimise la plenul forului legislativ pentru vot.

 

Inchide