Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei

Redactor:
Florentina Dinu
Inițiativa legislativă privind sancţionarea hărţuirii la locul de muncă a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate până la 200.000 de lei

Oana Bizgan, deputat independent, informează despre sancţionarea hărţuirii la locul de muncă, inițiativa legislativă care a trecut de Camera Deputaților. Formele de hărţuire psihologică privind raporturile de muncă sunt sancţionate disciplinar, contravenţional sau penal, după caz. Comportamentul de hărțuire care provoacă deteriorarea condițiilor de muncă va putea fi sancționat cu amenzi între 10.000 și 15.000 de lei, iar situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire – amenzi sunt cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei.

Legea care reglementează și sancționează hărțuirea psihologică la locul de muncă, inițiativa din mandatul deputatului independent, Oana Bîzgan

Se consideră hărțuire lezarea drepturilor sau demnității salariatului prin fapte care pot duce la deteriorarea sănătății fizice și mai ales mentale sau care au potențialul de a afecta parcursul profesional al acestuia, indiferent de forma de manifestare – conduită ostilă, acțiuni și gesturi sau chiar comentarii verbale, potrivit inițiatoarei proiectului, deputatul independent Oana Bîzgan

„România nu a avut, până acum, o lege care să reglementeze şi să sancţioneze hărţuirea psihologică la locul de muncă, atunci când aceasta se manifestă sub altă formă decât discriminarea de gen. Iar acest lucru se întâmplă în condiţiile în care mii sau chiar zeci de mii de angajaţi experimentează zilnic situaţii care pot fi încadrate cu uşurinţă în categoria hărţuirii – conduită ostilă, acţiuni nedorite, stres continuu, ameninţări, supraîncărcare şi lista poate continua”, a declarat iniţiatoarea acestei propuneri, deputata Oana Bîzgan.

Prevederile înscrise în cadrul propunerii legislative se aplică la toate nivelurile, atât pe orizontală – între angajaţi aflaţi pe aceleaşi trepte ierarhice, cât şi pe verticală, între angajaţi care ocupă poziţii diferite.

„Este una dintre cele mai de interes iniţiative din mandatul prezent, de la momentul depunerii şi până acum, am primit aproape săptămânal solicitări vizavi de acest subiect. Astăzi pot să le transmit tuturor acestor persoane că am mai făcut un pas spre respect reciproc şi demnitate”, a completat Oana Bîzgan.

Peste 250 000 români spun că sunt supuşi la hărţuire sau violenţă psihică, violenţă fizică sau ameninţarea cu violenţă fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu, conform unei anchete realizate în 2013 de INS.

Iniţiativa legislativă prevede sancţiuni între 10 000 şi 15 000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat, prin lezarea drepturilor sau a demnităţii acestuia, dar şi sancţiuni care pot ajunge până la 50 000 de lei pentru acele organizaţii care nu îndeplinesc această prevedere. Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200 000 de lei.

După votul de astăzi din Camera Deputaţilor, iniţiativa legislativă urmează să fie înaintată Preşedintelui, pentru a fi promulgată.

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
Ilie Năstase, reacție șocantă din cauza Simonei Hale: „Suntem proști rău de tot!” Ce l-a...
Ce avere uriașă avea Sean Connery! Cine sunt cei doi moștenitori ai faimosului actor
Ilie Năstase dă vina pe Klaus Iohannis pentru că Simona Halep s-a îmbolnăvit! Explicația ULUITOARE
VIDEO Ciocniri în centrul Barcelonei între protestatari şi poliţie în urma restricţiilor de circulaţie
Simona Halep s-a infectat cu noul coronavirus. Mesajul postat de sportivă
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
A intrat în baie peste soție și a găsit-o așa! Ce făcea femeia? Nici n-a...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
CARANTINĂ în România, din decembrie?! Vestea venită chiar în această seară
Klaus Iohannis, ANUNȚ ȘOC! Toți românii sunt vizați
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Oana Zăvoranu, îndrăgostită până peste cap de iubitul ei! Cum își declară dragostea cu ocazia...
Inchide