Interviu cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, după întâlnirea cu Dean Thompson privind modificările la Codul Penal: „A fost o chestiune de CONCERN”

Publicat: 06/05/2015, 22:42

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a acordat un interviu ziarului gândul la câteva minute după încheierea discuției avută în biroul său cu reprezentantul ambasadei SUA, Dean Thompson. Dacă premierul Victor Ponta a afirmat că a discutat cu oficialul american doar probleme legate de securitatea cibernetică, Valeriu Zgonea recunoaște că el a discutat și despre subiecte mai sensibile, cum ar fi fi proiectul legislativ privind modificarea Codului de Procedură Penală. Potrivit președintelui Camerei Deputaților, tema a fost ridicată de reprezentantul ambasadei SUA, Zgonea precizând că a fost „o chestiune de concern”, ceea ce în limba română s-ar traduce tocmai cu îngrijorarea pe care o declara Ambasada într-un comunicat de presă pe acest subiect transmis în cursul după-amiezii.

Gândul: Ce ați discutat cu reprezentantul SUA, Dean Thompson, în biroul dvs?

Valeriu Zgonea: A fost o discuție normală pe care o are președintele cu membrii ambasadei. Eu sunt președintele grupului de prietenie, așa cum este denumit și Caucus, și am avut o discuție despre evoluțiile interne și regionale cu privire la mai multe subiecte. Unul dintre ele a fost și inițiativa parlamentarilor, la care i-am spus că eu personal sunt împotriva ei și o consider o mare greșeală dacă am promova acest proiect pentru că există checks and balances în acest moment în Constituție care permite ca în următoarele șapte, opt, nouă luni de zile să nu fie adoptat, reîntoarsă de președinte, contestată la Curte. În tot această perioadă, guvernul României și alianța care o susține vor avea un impact negativ în opinia publică pentru că se lucrează cu percepții. Și atunci tot ce am făcut noi, toate eforturile cu lupta anticorupție, toate eforturile economice vor fi șterse cu buretele pentru o inițiativă care nu rezolvă o problemă de fond: dosarele vor merge în continuare, pentru că știți foarte bine legea se aplică pe viitor, nu spre trecut. Din punctul meu de vedere este o mare greșeală să intrăm într-o astfel de discuție, astăzi, acum, într-un an în care economia merge foarte bine, în care percepția este foarte bună la nivelul UE și a partenerului strategic american.

Gândul: Problema a fost ridicată de reprezentantul SUA?

Valeriu Zgonea:A fost o chestiune de „concern” și m-a întrebat pe mine, personal, ca președinte al Caucus-ului care este opinia mea personală. O discuție normală între colegi și i-am spus că, din punctul meu de vedere, este o mare greșeală ca să promovăm acest text în această sesiune parlamentară și nu o susțin. Așa cum nu am susținut nici la legea administrație publice locale în care o parte din colegii mei de partid s-au supărat. Nu este bună nici pentru primari, nici pentru președinții Consiliilor Județene, nici pentru parlamentari în acest moment o schimbare a Codului de procedură penală pe care l-am votat tot noi aceeași alianță acum doi ani de zile. Dacă vrem să avem un dialog chemăm CSM-ul, chemăm Ministerul Justiției și într-un dialog se poate crea un proiect de lege. Altfel, fiecare individual va spune da sau că e împotrivă, așa cum fac liberalii de obicei, și la momentul respectiv România va avea de suferit. Mulți dintre colegii mei din opoziție nu înțeleg că un astfel de proiect nu-l etichetează nimeni fiind al guvernării sau al Opoziției, ci ca fiind al Parlamentului României. În momentul în care avem un MCV foarte bun și putem să-l îndeplinim și să ștergem niște bechmark-uri, în momentul în care avem o șansă să intrăm în două trepte în Schengen, să generăm noi o problemă să fim în defensivă cum am făcut în trecut.

Gândul: Era o preocupare principal a partenerilor americani faptul că o astfel de lege promovată în Parlament va afecta imaginea României?

Valeriu Zgonea:A Parlamentului României cu siguranță, că o va afecta. Ne păcălim. Adică ne-am păcăli dacă am spune că nu afectează. Noi suntem cel mai serios partener din această zonă în acest moment și avem o relație specială cu SUA. Schimbul de opinii și comunicarea permanentă ne face să fim într-o relație special cu SUA. Chiar și azi e o delegație de congressmen care se află la baza Kogălniceanu. Din punctul meu de vedere, România se află pe vârful unor eforturi de ani de zile făcută de către instituțiile specializate, de către Justiție, de către Parlament, de către Guvernul României și nu vrem să pierdem acest vârf de sarcină și de responsabilitate și de respect pe care îl avem din partea partenerilor americani.

Gândul: Era un pericol pentru aderarea la Schengen faptul că un viitor raport MCV ar fi menționat această lege?

Valeriu Zgonea:Noi lucrăm cu percepții și ele pot fi amestecate. Cel mai simplu lucru pe care putem să-l vedem la ultimele rapoarte este că am amestecat noi, românii, MCV-ul cu Schengen-ul. Atunci aderarea la un spațiu Schengen care este o chestiune pur tehnică, noi am amestecat-o cu MCV-ul. Sunt europarlamentari români, alți membri ai partidelor de opoziție care au amestecat cele două lucruri. Atunci pentru cei de la Bruxelles este foarte simplu sau pentru partenerii euro-atlantici. Astăzi am făcut un pachet de reforme electorale extreme de important pentru noi, am făcut regulamentul Camerei extreme de important pentru noi ca să avem toate predictibilitățile cerute pe incompatibilități, conflicte de interese, ridicări de imunități. Ce ne lipsește? O modificare de Constituție, în care trebuie să-i atragem pe colegi și o seriozitate în lucrurile pe care le avem. Ce avem de făcut în viitor? Avem de făcut legile Big Brother, ca să ne păstrăm angajamentele față de partenerii euro-atlantici, și știți foarte bine că legile au fost respinse la CCR, mai avem retenția datelor extrem de importantă pentru noi în același program de Securitate națională. Acestea sunt lucrurile importante și o economie care să funcționeze. Nu să modificăm noi acum Codul de procedură penală.

Gândul: Premierul Victor Ponta a asistat la această discuție avută de dvs cu reprezentantul?

Valeriu Zgonea:Discuția cu domnul Ponta și cu partenerii americani a fost pe teme care sunt strict legate de guvern, nu a avut nicio influență, nu a avut nicio discuție în această chestiune, a fost făcută în prima parte a întrevederii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Regula care NU îți dă voie să circuli cu mașina. E OBLIGATORIU conform Codului Rutier...
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...