INTERVIU INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu”. Dan Barna: Ideea că am susține orice guvern, în orice condiții, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL – VIDEO

INTERVIU INTEGRAL | „Gândurile lui Cristoiu. Dan Barna: Ideea că am susține orice guvern, în orice condiții, nu e pe masă. Chiar dacă este PNL - VIDEO
Publicat: 01/10/2019, 10:00

Prezidențiabilul USR-PLUS nu a respins nici varianta ca actualul Guvern, condus de Viorica Dăncilă, să rămână interimar până după alegerile prezidențiale. „Dacă cădem de acord pe alegeri anticipate, nu mai intrăm în secvența asta, guvernul Dăncilă rămâne să administreze, organizează alegerile, lucrurile sunt clare. Moțiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă, știți foarte bine, moțiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanțe și rămâne doar să administreze treburile curente și de aceea și în discuțiile care vor avea loc la Cotroceni, sunt convins după ce trece moțiunea, noi vom susține exact punctul acesta de vedere. Să cădem de acord cu celelalte partide să mergem spre anticipate”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR dorește să ajungă la un acord cu partidele de opoziție și pentru susținerea unui candidat comun la Primăria Capitalei. „Miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziției. Acela e obiectivul. În rest sunt pași de făcut. PLUS și-a desemnat un candidat, Vlad Voiculescu. USR e în procesul de a desemna candidat. Poate Niculor Dan. Întrebarea e facem competiție sau facem un proces deschis, unde cel mai bine plasat candidat va fi nominalizat”, a afirmat Dan Barna. Întrebat dacă ALDE și Pro România ar trebui să participe la această competiție, acum că s-au anunțat ca partide opoziție,, Dan Barna a răspuns: „De participat oricine poate să participe. Dar dacă ne uităm care sunt candidații cu șanse, nu sunt foarte mulți în zona aceea”.

Dan Barna a negat că ar avea vreo legătură cu serviciile secrete și că l-ar cunoaște pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, și a explicat de ce s-a înscris în cursa prezidențială. „Eu sunt unul dintre acei oameni noi care au intrat în politică și care își asumă să contribuie cu toată energia pe care o are el și toată experiența și toată practica pe care a făcut-o în 20 de ani de lucrat în proiecte să contribuie la lucrul ăsta. Colegii m-au ales să candidez la președinția României și eu cred că România în momentul de față are nevoie de un președinte care să genereze încredere în România și să dea mesajul acesta de prezență. România are nevoie de un președinte full time, un președinte care să nu fie prezent doar la crizele extraordinare ale societății”, a afirmat liderul USR.

Dan Barna este optimist și crede nu numai că va intra în turul al doilea al prezidențialelor, ci și că va câștiga. „E un scenariu care pentru noi nu există. Deci toată energia și tot ceea ce fac eu și colegii mei din USR și din PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul al doilea și apoi voi fi președintele României. Este practic oportunitatea pe care România o are și pe care o regăsesc în stradă în discuțiile cu cetățenii”, a susținut liderul USR.

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bună seara doamnelor și domnilor la o nouă ediție Gândurile lui Cristoiu, o ediție live, specială în care îl avem invitat pe candidatul la prezidențiale Dan Barna. Trebuie să vă spunem că împreună cu domnul Cristoiu am demarat o serie de interviuri cu toți cei care candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat, pentru președinția României. Domnul Barna, bine ați venit alături de noi.

Dan Barna: Bună seara și mulțumesc pentru invitație.

Monica Mihai: Bine v-am găsit, domnule Cristoiu, o ediție specială așa cum am anunțat anterior.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Domnule Barna, discutasem anterior puțin și cu domnul Cristoiu, poate cea mai de actualitate temă pe care o avem în acest moment este moțiunea de cenzură care bate la ușă mâine. Opoziția a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură, aceasta se va vota săptămâna viitoare luni, cel mai probabil. Care este poziția dumneavoastră vis-a-vis de această moțiune de cenzură și a alianței pe care o reprezentați?

Dan Barna: Este poziția pe care am avut-o de un an și jumătate, de când spun că acest guvern nu mai are legitimitate să conducă România. Susținem, toți parlamentarii noștri susținem această moțiune de cenzură, vom vota la vedere pentru a nu fi niciun fel de echivoc sau niciun fel de… mereu e câte o umbră, câte o întrebare, dar dacă, în cazul nostru nu este nicio îndoială și fac apel foarte explicit la toate celelalte partide care sunt sau pretind că sunt în opoziție, întrucât au și semnat moțiunea, să voteze tot așa la vedere pentru a nu fi niciun dubiu și a fi foarte clar că în momentul de față PSD este izolat și nu mai beneficiază de majoritate.

Ion Cristoiu: Domnule Barna, cel care se agită și într-un fel este stegarul acestei moțiuni de cenzură este PNL. Conducerea PNL v-a contactat și pe dumneavoastră?

Dan Barna: Da, am avut pe toată durata acestei perioade, ultimelor trei săptămâni și eu și liderul de grup de la Cameră și cel de la Senat au avut discuții constante cu cei de la PNL, am participat și la textul moțiunii, deci e un demers al opoziției fără îndoială.

Miza și preocuparea principală este ca moțiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate

Ion Cristoiu: Dacă nu este un secret de stat, presupun, de fapt sunt aproape sigur că moțiunea o să treacă. Spuneți-mi, în discuțiile pe care le-ați avut cu PNL-ul, dacă nu e secret de stat, ce are de gând PNL-ul după? Trece moțiunea și trebuie să avem o soluție din partea dumneavoastră. Care e soluția?

Dan Barna: Să nu trecem moțiunea ca pe o certitudine.

Ion Cristoiu: Mă rog…

Dan Barna: Sper ca de data aceasta să se întâmple, este ceea ce îmi doresc că ar fi necesar și firesc pentru situația actuală din România, dar experiența moțiunilor anterioare ne arată, e adevărat, niciodată nu a fost atât de aproape, acum chiar sunt semnături mai multe decât voturile necesare, dar lucrurile nu sunt simple și nu vreau să transmitem mesajul că e un done deal, eu în continuare sunt precaut. Cei trei ani de politică, puțini comparativ cu ceilalți oameni din parlament, cei trei ani de politică pe care am reușit să-i avem ne-au arătat că precauția e o abordare sănătoasă. Deci miza și preocuparea principală este ca moțiunea să treacă. După care, din punctul nostru de vedere, intrăm în logica acelui pact pentru anticipate despre care am vorbit constant, se deschid porțile pentru a putea să mergem la alegeri anticipate, singurele, care într-adevăr, așază România pe direcția de care e nevoie, respectiv cea de a începe să facem reformele.

Monica Mihai: Și ați fi dispus să intrați la guvernare în aceste condiții?

Dan Barna: După alegeri anticipate categoric da, este poziția pe care am avut-o constant de doi ani de zile aici, nu e niciun fel de echivoc. Obiectivul este ca după ce trece moțiunea ăsta este primul pas, se poate ca apoi în 60 de zile președintele, prin acord cu celelalte partide din opoziție, să propună doi premieri de formă, să spunem, care să fie respinși, după care la următorul președinte, dat fiind că acesta e în ultimele 6 luni de mandat și nu mai poate dizolva parlamentul, primul act al următorului președinte și asta îmi doresc să pot să fac să fie dizolvarea parlamentului astfel încât în februarie sau martie să avem alegeri anticipate, pe un calendar foarte clar. Undeva la 20 decembrie se validează noul președinte, trei luni de zile se organizează alegerile, deci februarie-martie e un termen foarte realist de alegeri anticipate.

Monica Mihai: Și dacă nu vor avea aloc alegeri…

Dan Barna: Este mesajul constant pe care l-am dat și în discuțiile cu PNL-ul, ca să finalizez răspunsul la întrebare.

Ion Cristoiu: Încă o dată, poziția dumneavoastră o știu, chiar sunt de acord, surprinzător, care este poziția PNL-ului pentru că PNL-ul este cel care teoretic face jocurile și se conturează tot mai mult varianta unui guvern minoritar condus de domnul Orban. Este imposibil ca dumneavoastră să nu vă fi spus, bănuiesc că lui Ponta i s-a spus, chiar dumneavoastră să nu vi se spună? Ce vor să facă după? Că e cel mai important după, că dărâmarea în sine…

Dan Barna: Sunt mai multe scenarii posibile este și acesta unul dintre ele dar, repet, discuțiile acestea vor avea consistență în momentul în care moțiunea trece, eu nu sunt deloc sigur că în momentul ăsta lucrurile sunt sută la sută garantate, tocmai de aceea facem apel și eu și liderii PNL au spus același lucru, de vot la vedere pentru a crește presiunea și asumarea pe o situație care nu mai poate să continue așa. De fapt guvernul Dăncilă nu mai poate să continue în momentul de față, ultima palmă pe care am luat-o cu respingerea doamnei Plumb este, nu picătura, găleata care a revărsat paharul. Acest guvern ne face de râs cu fiecare gest pe care îl întreprinde.

Ion Cristoiu: Domnul Barna, încă o dată, știu e interesant că vă puteți eschiva de la răspuns spunând că să treacă moțiunea. Eu spun că trece și hai să luăm…

Dan Barna: Dar nu mă eschivez în niciun fel, e una din variante un guvern minoritar PNL este una din variante.

Ion Cristoiu: Și dumneavoastră ce face? Îl susțineți?

Dan Barna: Îl susținem parlamentar, am spus foarte clar asta.

Monica Mihai: Îl susțineți parlamentar fără să intrați la guvernare?

Dan Barna: Categoric.

Ion Cristoiu: După 26 mai am un interviu al dumneavoastră dat ziarului Adevărul unde și dumneavoastră și domnul Cioloș spuneați că veți sprijini dacă acest guvern respectă anumite condiții. V-ați schimbat?

Dan Barna: Nu.

Ion Cristoiu: E foarte important, asta e o știre. Care sunt condițiile?

Dan Barna: Asta am spus de fiecare dată: Primar în două tururi, fără penali în funcții publice, deschiderea discuțiilor pe OUG 114, am încercat și în sesiunea extraordinară și PSD a spus, bun, hai să mai amânăm că sunt și unele lucruri pozitive acolo, sunt câteva dintre principiile care pentru sunt fundamental necesare să facă parte din programul acestei guvernări pe care suntem dispuși să o susținem parlamentar.

Monica Mihai: Și din semnalele pe care le aveți până în acest moment există posibilitatea ca ele să facă parte?

Dan Barna: Nu a existat niciun punct de vedere contrariu, să spunem, în discuțiile cu cei de la PNL și ei declară că susțin primari în două tururi și ei în ultima etapă au susținut inițiativa fără penali în funcții publice, deci sunt lucruri asupra cărora…

Ion Cristoiu: Îndeplinirea condițiilor astea sub forma unei înțelegeri, domnul Barna să vă explic de ce insist. Sigur, nefiind USR-ist…

Dan Barna: Dar ne simpatizați.

Ion Cristoiu: Da… chiar ieri am avut de a face cu o sindrofie unde erau numai USR-iști, chiar sunteți interesanți, chiar mă preocupă. La ora actuală chestiunea noul guvern depinde fundamental de USR nu de ALDE, nu de Ponta și ăla, în aceste condiții, poziția dumneavoastră pentru electoratul de dreapta este vitală de aia vă întreb. Că poziția lui Ponta, a lui Tăriceanu și nici măcar a lui Klaus Iohannis nu mă interesează, de aia insist, nu de altceva, pentru că de dumneavoastră va depinde credibilitatea următorului guvern, sunteți de acord?

Dan Barna: Sunt de acord.

Ion Cristoiu: În aceste condiții veți face o înțelegere scrisă sau sunteți de acord cu guvernul minoritar din start?

Dan Barna: Deci ideea că am susține orice guvern în orice condiții nu e pe masă.

Ion Cristoiu: Chiar dacă este PNL.

Dan Barna: Chiar dacă este PNL. Noi am fost foarte consecvenți, noi am spus de alegeri anticipate de doi ani de zile, noi am spus că trebuie să treacă moțiunea de cenzură am propus acum și calendarul foarte clar pentru anticipate, la fel am vorbit și despre condițiile în care sau în baza cărora USR este dispus să susțină parlamentar o guvernare non-PSD. Aici suntem ca poziție, am rămas în același loc și este foarte clar, condițiile noastre sunt, repet, primari în două tururi, fără penali în funcții publice, inițiativa aceasta cetățenească care ne-a legitimat de altfel și pe care am construit foarte multă credibilitate, OUG 114, legile justiției, asta nu mai e nevoie să repet pentru că sunt coloana vertebrală a partidului nostru.

Ion Cristoiu: Dați-mi voi o întrebare în calitate de USR-ist. Dumneavoastră ați avut până acum o poziție, sunt de acord, radicală, care spunea să nu negociem cu cei care au fost la putere. Păi la putere a fost și Ponta și Tăriceanu, de ce negociați dărâmarea guvernului. Pe dumneavoastră vă întreb nu pe Orban că la el știu. Cum explicați electoratului dumneavoastră că sunteți alături de cei care au fost la guvernare până la urmă?

Dan Barna: Susținem parlamentar un guvern care își asumă aceste priorități care…

Ion Cristoiu: Nu, vorbesc la moțiune. De ce sunteți de acord ca alături… de ce nu spuneți așa, eu așa aș fi spus în locul PNL, așteptăm alegerile că oricât de catastrofal nu putem risca să ne combinăm cu soluția imorală, chiar pentru dărâmarea guvernului…

Trebuie să ne ridicăm ochii de la șireturi și să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de față

Dan Barna: Nu-i chiar pentru dărâmarea guvernului, în cele din urmă, de fapt asta e diferența mare, în cele din urmă parlamentul are rolul să legifereze și să acționeze, inclusiv printr-o moțiune de cenzură, pentru beneficiul cetățenilor, nu pentru beneficiul nostru.

Ion Cristoiu: Corect.

Dan Barna: Asta le spun și colegilor mei din USR, asta le spun și partenerilor din opoziție în momentul de față, care au devenit mai mulți prin… așa… mesajul e exact același nu guvernul pentru noi înșine, trebuie să ne ridicăm ochii de la șireturi și să ne uităm un pic la orizont. Orizontul este că această guvernare face rău României în momentul de față. Această guvernare trebuie să plece. Și ăsta este demersul, oricine este alături în acest demers e binevenit.

Ion Cristoiu: Păi aveți încredere? Încă o dată, ei au fost la guvernare cu ăștia, da?

Dan Barna: Tocmai de asta sunt precaut că o să treacă moțiunea.

Ion Cristoiu: Păi nu și dacă trece aveți încredere în ei că după asta nu vor șantaja?

Dan Barna: Dar nu e vorba de încredere, e o chestiune foarte principială, stabilim un acord prin care susținem parlamentar un guvern din care pot să facă parte care respectă niște priorități pe care noi le considerăm beneficiu pentru România.

Ion Cristoiu: Și dacă o să facă parte și ALDE și Pro România din acest guvern?

Dan Barna: Este o decizie care va fi luată de premierul care va fi numit. Pentru noi sunt niște obiective foarte clare, iar dacă există în această… Noi vedem în această guvernare o guvernare de tranziție pentru alegeri anticipate, să fiu foarte clar. Tocmai din această perspectivă privesc și susținerea. Deci susținem un astfel de guvern dacă își asumă obiectivele care pentru noi contează. Dacă la sfârșitul acestei perioade până alegeri anticipate sau nu, ca să fie foarte limpede, dacă la sfârșitul acestei perioade România revine la primari în două tururi, reparăm ce la întâmplat cu OUG 114, reparăm legile justiției sunt niște pași înainte la care știm că am contribuit și e în regulă. După care avem alegeri și ne asumăm, venim la guvernare foarte clar, sunt convins că următoarea guvernare va fi în jurul alianței USR-Plus pentru că ăsta este mesajul pe care l-am primit deja de la o jumătate de țară.

Ion Cristoiu: Pot să formulez o știre, pentru că e o știre și dumneavoastră veți fi sau nu veți fi de acord cu acest text, domnul Dan Barna susține că ar fi de acord să sprijine parlamentar și un guvern din care face parte ALDE și Pro România, cu condiția să respecte aceste condiții? Sau am greșit? E foarte important.

Dan Barna: Ceea ce am spus este… consecvența noastră de doi ani este susținem orice guvern non-PSD care își asumă aceste condiții.

Ion Cristoiu: Fără să vă gândiți la persoane.

Dan Barna: Fără să mă gândesc în mod particular la persoane, evident că dacă ne trezim cu un premier… rămâne o discuție la care n-am răspuns acum, o discuție cu ce face dacă președintele Iohannis o să mai dea o șansă PSD-ului într-un fel sau altul, adică unei noi alianțe din care să facă parte și PSD-ul atunci susținerea noastră parlamentară nu o să existe, am să fiu foarte clar, eu sunt de principiu și am spus-o constant PSD-ul nu mai merită nicio șansă în momentul de față în România și-au epuizat orice credibilitate.

Ion Cristoiu: Dar o variantă PNL-ALDE-Pro România cu respectarea acestor condiții sunteți de acord sau nu?

Dan Barna: Aici mai este un element, ca să fiu foarte clar, sunt condițiile de integritate ale USR, pentru că da, nu poate să existe o susținere parlamentară fără aceste partide dar oamenii nominalizați de aceste partide trebuie să fie oameni cu integritate ireproșabilă, fără probleme penale, elementele pe care le cerem și de la proprii noștri membri.

Monica Mihai: Și nu ar fi electoratul dumneavoastră dezamăgit dacă ați susține un astfel de partid, adică ar fi contrar cumva a ceea ce ați spus acum câteva luni.

Dan Barna: Un partid politic are obiectivul să-și atingă niște obiective pe care și le asumă față de electorat, atingerea acestor obiective… într-adevăr noi considerăm că nu se poate guverna, de aceea nici nu intrăm acum la guvernare, nu se poate guverna în sensul de a face reformele de care România are nevoie alături de cei care au fost alături de Liviu Dragnea. De aceea, dacă există o perioadă intermediară, pot fi atinse unele dintre obiectivele pe care le susținem.

Monica Mihai: Adică este un cuvânt important, intermediar. Asta ar fi una din condiții să nu fie…

Ion Cristoiu: Domnul Dan Barna eu știu că dumneavoastră… unul din lucrurile pe care vi le reproșez, puține este faptul că uneori faceți afirmații extraordinare dar după asta reveniți… Eu vă întreb încă o dată știrea, e foarte important, evenimentul numărul unu este moțiunea de cenzură, în cazul în care cade guvernul și se formează un guvern…

Dan Barna: Non-PSD.

Ion Cristoiu: Non-PSD și din el fac parte și oameni ai Pro România și ALDE dumneavoastră sunteți de acord cu condiția ca oamenii respectivi să respecte criteriul de integritate, nu vă interesează că sunt de la ALDE, Pro România.

Dan Barna: Și condițiile noastre despre care am vorbit, fără penali, primari în două tururi.

Ion Cristoiu: Deci e o știre, sunteți de acord, e bătut în cuie.

Dan Barna: E o variantă evidentă.

Ion Cristoiu: Păi da, dar n-ați spus-o până acum, de aia am zis că e o știre. N-ați spus-o atât de clar.

Dan Barna: Am spus de fiecare dată la un guvern non-PSD nu rămân foarte multe opțiuni colaterale.

Ion Cristoiu: Da, dar nu ați răspuns niciodată atât de clar. Sunteți de acord? Că vă știu pe de rost.

Dan Barna: Susținere parlamentară ca să fie…

Ion Cristoiu: Da, susținere parlamentară, păi stați că e fundamentală. Susținerea parlamentară înseamnă creditarea de către USR a acestui guvern, chiar dacă el este integral sau perfect din punct de vedere moral. Din care face parte, vă atrag atenția, Pro România și ALDE. Eu n-aș vota, dar dumneavoastră… n-aș susține dar e treaba dumneavoastră, sunteți om politic și răspundeți în fața propriului electorat.

Dan Barna: USR a fost consecvent și responsabil în toate deciziile pe care le-a luat de aceea, repet, noi considerăm că alegerile anticipate sunt soluția corectă, miza, și o să facem tot ce depinde de noi să ajungem acolo, este un proces de negociere, este varianta, dacă cădem de acord, că aici e important să completăm, dacă cădem de acord pe alegeri anticipate nu mai intrăm în secvența asta, guvernul Dăncilă rămâne să administreze, organizează alegerile, lucrurile sunt clare.

Monica Mihai: Guvernul Dăncilă fără doamna Dăncilă în frunte?

Dan Barna: Moțiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă, știți foarte bine, moțiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanțe și rămâne doar să administreze treburile curente și de aceea și în discuțiile care vor avea loc la Cotroceni, sunt convins după ce trece moțiunea, noi vom susține exact punctul acesta de vedere. Să cădem de acord cu celelalte partide să mergem spre anticipate. Și atunci propunem formal doi premieri îi respingem și atunci nu mai avem nici problema nici pentru președintele Iohannis pe cine numește nici pentru PNL, avem pur și simplu…

Ion Cristoiu: Asta e altă știre, dacă se semnează pactul cu alegerile anticipate atunci sunteți de acord să rămână interimar doamna Dăncilă.

Dan Barna: Așa funcționează, în momentul în care se investește un nou guvern…

Ion Cristoiu: Deci, am făcut o știre. Noi o să o dăm.

Dan Barna: Asta e logica anticipatelor, rămâne guvernul ăsta, se resping doi premieri în parlament, după care se dizolvă parlamentul și avem anticipate.

Monica Mihai: Dădeați o declarație în urmă cu câteva săptămâni că sperați ca primul dumneavoastră gest în calitate de președinte să tocmai asta. Rămâne să vedem dacă o să aveți ocazia, tocmai de aceea sunteți aici, domnule Barna, ce vă recomandă pentru funcția de președinte? Ați dat mai multe interviuri, lumea știe destul de multe lucruri despre dumneavoastră ce vă recomandă pentru această funcție?

Destinul și contextul m-a adus pe mine în această poziție. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică

Dan Barna: În momentul de față, societatea din România a atins un nivel de maturitate care permite ca la 30 de ani de la Revoluție, pentru prima dată, componenta activă a societății, cei care au dus creșterea aceasta economică, cei care au beneficiat de studii, de oportunități după Revoluție, au decis să se implice și politic. Această componentă activă și din ce în ce mai responsabilă și asumată a societății, decizând să se implice și politic a început să capete o voce consistentă. De abia la 30 de ani s-a născut un partid care a dovedit că oamenii obișnuiți care n-au legătură de loc cu vechea clasă politică, care nu sunt aripi tinere ale vechilor partide pe care le-am avut în cei 30 de ani, care au făcut școală și educație în mare măsură după Revoluție, s-au implicat, au convins cetățenii că pot să facă un partid, au intrat în parlament, vorbesc de USR, au arătat că pot să se lupte de la egal cu vechea clasă politică, cu un dinozaur de tip PSD, au ajuns să fie egali la europarlamentare, am văzut rezultatele acei 23% , cu PSD și în momentul de față avem oportunitatea noi ca țară să schimbăm semnificativ modul în care funcționăm de 30 de ani. E nevoie de o schimbare și asta am găsit-o mergând, de o lună și jumătate sunt prin țară, în ultima săptămână am fost în SUA dar anterior am fost în toate județele României. Oamenii spun constant exact acest lucru: e nevoie de o schimbare, ne vedem nepoții de Paști și de Crăciun, au plecat copiii din țară, jumătate din tinerii de liceu pleacă. Există o componentă activă a societății care vrea să schimbe lucrurile în România. Destinul și contextul m-a adus pe mine în această poziție. Eu sunt un om care până acum trei ani nu avea nicio legătură cu clasa politică. Nu știa nici măcar un politician, la propriu. În momentul în care am făcut acest pas și am acceptat întâi provocarea să lucrez în guvernarea tehnocrată la Ministerul Fundurilor Europene și timp de șase luni am adus 7,2 miliarde de euro în România muncind zi și noapte, la sfârșitul acelei perioade pe care eu am considerat-o atunci ca un mers în armată, lucrez un pic pentru stat, mi-am dat seama că dacă nu ne implicăm mai mulți oameni cu energie și experiență, n-avem cum să ne așteptăm la vreo schimbare. Și eu sunt unul dintre acei oameni noi care au intrat în politică și care își asumă să contribuie cu toată energia pe care o are el și toată experiența și toată practica pe care a făcut-o în 20 de ani de lucrat în proiecte să contribuie la lucrul ăsta. Colegii m-au ales să candidez la președinția României și eu cred că România în momentul de față are nevoie de un președinte care să genereze încredere în România și să dea mesajul acesta de prezență. România are nevoie de un președinte full time, un președinte care să nu fie prezent doar la crizele extraordinare ale societății.

Monica Mihai: Așa îl vedeți dumneavoastră pe președintele Iohannis?

Dan Barna: Vorbesc de cum sunt eu, cum o să fiu eu și eu îmi doresc să fiu și o să fiu acel președinte care poate să pună temele societății în dezbatere exact prin forța pe care o are pentru că apare mereu discuția domnule, președintele de fapt nu are nicio forță, instituția președintelui e golită. Nu-i adevărat. Instituția președintelui, e nevoie de o reformă și putem discuta despre asta, reformă constituțională semnificativă, total de acord, sper și sunt încrezător ca după alegeri să avem o majoritate ca să putem face aceste reforme, dar dincolo de asta este nevoie și în actualul context de un președinte care având… cea mai legitimă personalitate a României, e votat de toți cetățenii or având această forță el poate să pună în dezbatere exact temele de care le pasă cetățenilor. Noi trei ani și jumătate am discutat numai despre cum scapă Liviu Dragnea de pușcărie, or lucrul ăsta a frustrat enorm, oamenii în piață, în parcuri, în universități îmi spun asta de trei ani de zile noi nu am discutat despre autostrăzi, reforma în educație, sănătate ce-i preocupă pe oameni, numai despre justiție. Lucrul ăsta nu e în regulă. Și eu am să fiu genul de președinte foarte activ, foarte prezent care să dea acea încredere pentru că, și cu asta închei răspunsul, oamenii cu care am discutat, mulți dintre ei, n-au plecat din România din cauza salariului minim, cam o treime să zic au plecat din cauza asta, majoritatea mi-au spus că au plecat pentru că nu mai au încredere că România e un loc în care să poți să-ți crești copiii. Și ceea ce vreau să fac și la ceea ce vreau să contribui este să retransformăm România într-o țară în care tinerii să vrea să trăiască și în care să-ți dorești să-ți crești copiii.

Monica Mihai: Care este procentul pe care îl vedeți obținut în primul tur al alegerilor? Spuneați dumneavoastră la un moment dat că aproximați destul de bine în general înainte de alegeri.

Dan Barna: Nu fac încă pariuri, în momentul în care le fac le și câștig, încă aștept să văd cum va evolua campania, sunt prezent foarte mult în comunitate, în rândul oamenilor, merg în toate județele, o să mai fac încă o tură prin țară. Va fi un procent însă suficient pentru a ajunge în turul doi și apoi pentru a câștiga poziția de președinte al României.

Ion Cristoiu: E foarte interesant, să știți că am urmărit foarte atent ceea ce ați spus și înainte de a veni, chiar sunt doctor în asta, am un folder întreg cu Dan Barna. Întrebări, dumneavoastră aveți ca teză și dumneavoastră și domnul Cioloș și USR-ul aveți ca teză schimbarea, foarte interesant, și ar fi a doua oară când se pune problema schimbării și în 96, și aș vrea să spuneți dacă spuneți de schimbare de ce nu e sloganul dumneavoastră? Adică nu am întâlnit în sloganul dumneavoastră și la niciun alt partid, culmea, cuvântul schimbare. De ce?

Dan Barna: Da. Sloganul e mai mult decât cuvântul schimbare, sloganul meu e fericiți în România. Și spun asta pentru că eu consider că timp de 30 de ani ne-am obișnuit să cerem puțin sau aproape nimic, să ne mulțumim cu un fel de normal. Numai că pas cu pas am ajuns în impas.

Ion Cristoiu: Am înțeles.

Dan Barna: Și fericiți în România înseamnă de fapt că noi trebuie să cerem mult de la politicieni, trebuie să îndrăznim să credem că putem aici în România să ne împlinim fericirea, exact cum spun și americanii acum în constituție, cu dreptul omului să-și caute fericirea. Astăzi tinerii și nu doar tinerii își caută fericirea pe alte meleaguri pentru că nu mai cred că se poate aici. Or eu cred că putem aici și de asta e mai mult decât schimbarea. Schimbarea este un instrument, un mijloc nu e un scop în sine, scopul este ca oamenii să fie fericiți și împăcați aici cu familiile lor, de asta spun eu e mai mult decât…

Ion Cristoiu: Pentru realizarea acestui scop cât de mare poate fi schimbarea? Adică cum o vedeți dumneavoastră schimbarea?

Problema pe care o are România dincolo de corupție, care are o pondere și e importantă și trebuie luptat în continuare, este incompetența înfiorătoare în foarte multe domenii

Dan Barna: Două criterii: oameni onești și competenți. Asta înseamnă meritocrație, înseamnă concursuri pe bune, înseamnă reformă în administrația publică, înseamnă digitalizare, toate acestea sunt lucruri firești pe care le știm, cu care suntem de acord, dar care nu se întâmplă. Înseamnă să și facem acele autostrăzi despre care doar vorbim, asta înseamnă că nu doar îl schimbi pe Neaga o dată la șase luni și-l aduci înapoi și îl concediezi apoi ci pur și simplu angajezi din Europa pe concurs deschis niște profesioniști care au făcut autostrăzi și în Polonia și Ungaria și în Portugalia, îi angajezi, le dai buget, le dai interval de timp și niciun guvern nu mai vine după aia să îi dea afară să-și aducă alți băieți, tovarăși de prin grădină, șoferi. Asta înseamnă chiar să faci managementul țării pentru că ce s-a întâmplat acum a fost nepotismul cumetria țării, dar în niciun caz managementul țării. Problema pe care o are România dincolo de corupție, care are o pondere și e importantă și trebuie luptat în continuare, problema este incompetența înfiorătoare în foarte multe domenii. Și vă spun asta exact din experiența de șase luni pe care am avut-o la ministerul Fondurilor unde am întâlnit directori care erau stupefiați că eu în calitate de secretar de stat cât am stat acolo șase luni îi chemam cu dosare și începeam să semnez decizii și să deblochez lucruri și erau „cum, dar dumneavoastră semnați? Secretarii de stat dinainte nu semnau nimica să nu greșească”. Nu poți să conduci țara punând doar oamenii care zic că nu fac nimica, am luat pixul și am plecat acasă.

Ion Cristoiu: Vedeți schimbarea în raport cu guvernarea PSD care totuși e de șapte ani sau cu treizeci de ani? Vreau să văd proporțiile schimbării.

Dan Barna: Schimbarea este una în raport cu treizeci de ani nu doar cu guvernarea PSD este o schimbare de raportarea noastră la stat și raportarea noastră ca societate și ca forță care vine să conducă, vorbesc de alianța USR-PLUS care vine să conducă și care propune României un altfel de abordare a viitorului. Pentru că altfel dacă stăm în continuare să ne plângem… pe mine mă omoară exact genul ăsta de mesaj, domnule în România nu se poate face nimic, e ca la noi, că afară e altfel poate să fie bine și la noi și sunt exemple în turul ăsta pe care l-am făcut țară, am vizitat fabrici care sunt la nivel egal cu orice companie de top din lume, cu antreprenori care nu au mai stat după stat și mi-au spus măcar să ne respecte sau să nu ne încurce. Adică avem povești de succes foarte multe la noi în România, am întâlnit în Târgu Mureș în parc o familie de tineri de cred că aveau 32-33 de ani care se întorseseră după opt ani de muncă din Anglia și care au spus „ne-am întors în țară, își deschiseseră o afacere din aia cu cafea în rulote, din aceea cu diverse tipuri de cafea, și noi ne-am întors în țară pentru că toți prietenii noștri ne-au spus că în România nu se poate face nimic și ne-am enervat și am venit să dovedim că se poate” și aveau sclipiri în ochi când vorbeau despre afacerea lor și obținuseră chiar o finanțare pe diaspora start-up pe care o lansasem când am fost la Ministerul Fondurilor a fost o întâmplare simpatică. Dar dincolo de asta există astfel de oameni energici care vor să trăim civilizat și aici și pentru că putem să o facem, avem și resurse România nu e o țară săracă și știți foarte bine asta, nu-i o țară unde risipa e înfiorătoare și prostul management sau incompetența în poziții importante tot așa e foarte mare. Cu oameni onești și competenți poți într-adevăr să faci lucrurile să se miște și dacă faci lucrurile să se miște de la vârful statului, de asta spun că vreau să fiu un președinte implicat și activ dacă faci lucrurile astea de la vârful statului oamenii ăia buni și competenți din instituții, din firme capătă sânge în obraji și energie că putem să facem lucrurile mai departe. Asta e diferența, e nevoie de un aer proaspăt, în actualul sistem cu actualul leadership stagnăm. Ne mai permitem încă cinci ani de stagnare? Asta e întrebarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu